Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλώνεται σιγά σιγά ο Υμηττός

Την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης περιοχών που ανήκουν στις προστατευόμενες ζώνες επιδιώκει ο Δήμος Γλυφάδας. Ανοίγει, έτσι, η όρεξη των κάθε λογής καταπατητών

Ανοίγουν διάπλατα οι Κερκόπορτες για την άλωση του Υμηττού. Ο "πολιορκητικός κριός", αυτή τη φορά, είναι ο Δήμος Γλυφάδας, που ζητά την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης τεσσάρων περιοχών του, που, όμως, ανήκουν στη ζώνη προστασίας του Υμηττού. Αρωγός σε αυτήν του την προσπάθεια είναι ο Οργανισμός Αθήνας (ΟΡΣΑ), ο οποίος συμφωνεί και υπερθεματίζει των θέσεων του δημάρχου Θ. Σπονδυλίδη,που, αν υλοποιηθούν, ανοίγουν την όρεξη στους κάθε λογής καταπατητές.

Οι περιοχές αυτές είναι η "Ανάληψη", το "Γύρισμα Τερψιθέας", μια έκταση που βρίσκεται δίπλα από το Συνεταιρισμό Καφεπωλών και άλλη μια που ανήκει στον πρώην Οικοδομικό Συνεταιρισμό Πολιτικών Υπαλλήλων του υπουργείου Στρατιωτικών. Με αποφάσεις του, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης από το 1990 - '91 έχει προτείνει την εξαίρεση από τα όρια των Α και Β Ζωνών αυτών των περιοχών.

Εκατοντάδες στρέμματα δηλαδή, πολλά από τα οποία "κοσμούνται" με αυθαίρετα, θα ενταχθούν στο Σχέδιο Πόλης, για να υλοποιηθούν έτσι και οι προεκλογικές εξαγγελίες του δημάρχου. Με αυτό τον τρόπο, θα ανοίξει ουσιαστικά η όρεξη όσων θέλουν να κτίσουν σε αυτές τις περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκταση του Συνεταιρισμού Καφεπωλών, που έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης, ένα οικόπεδο 300 τετραγωνικών τιμάται με 40 εκατομμύρια.

Ο Υμηττός προστατεύεται από τα Προεδρικά Διατάγματα 544/1978 και 167/1981 που χωρίζουν το βουνό σε ζώνες Α και Β. Στην πρώτη, απαγορεύονται οι παρεμβάσεις, ενώ στη δεύτερη επιτρέπονται αυτές μόνο που αφορούν στην αξιοποίηση του όρους για αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το ΔΣ της Γλυφάδας, όμως, με τις αποφάσεις 102/90 και 142/91 είχε ζητήσει την εξαίρεση αυτών των περιοχών. Σε αυτές του τις αποφάσεις επέμεινε και τις υπέβαλε μάλιστα σαν θέσεις για την ...αξιοποίηση του Υμηττού, θέσεις που υπέβαλε στον ΟΡΣΑ.

Ο τελευταίος συμφώνησε, ανοίγοντας έτσι και με τη βούλα του κράτους μια καινούρια τομή στο σώμα του βουνού, που τα τελευταία χρόνια πολιορκείται στενά από μεγαλοεργολάβους και μεγαλοκαταπατητές. Ετσι, στην απόφασή του, αναφέρει ότι "αποφασίζεται επίσης η μετατόπιση των ορίων των ζωνών Α και Β στα όρια του Δήμου Γλυφάδας, έτσι ώστε να εξαιρεθούν από τα όρια των ζωνών αυτών οι περιοχές που είχαν συμπεριληφθεί στο ΓΠΣ Γλυφάδας (ΦΕΚ 474/Δ/89/13.7.89), με την προϋπόθεση ότι θα τροποποιηθούν τα όρια των ζωνών προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού, και αναφέρονται στο ιστορικό της από 27.2.95 εισήγησης του Οργανισμού Αθήνας και αφορούν στο Συνεταιρισμό των Υπαλλήλων υπουργείου Εθνικής Αμυνας, της Ανάληψης Τερψιθέας, του Γυρίσματος Τερψιθέας και του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Καφεπωλών, όπως τα όριά τους φαίνονται στο χάρτη που συνοδεύει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου 102/90 και στον συνημμένο στην απόφαση χάρτη".

Η πλευρά του Υμηττού που βρίσκεται στη Γλυφάδα, εκτός από τα αυθαίρετα και τους καταπατητές, στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει και τα απορριμματοφόρα του δημάρχου, που είχε τη ...φαεινή ιδέα να μετατρέψει μέρος του βουνού σε χωματερή. Συγκεκριμένα, το Γενάρη του 1995 σε μία εκτός σχεδίου έκταση στο τέρμα της οδού Κ. Αθανάτου εισέβαλαν τα απορριμματοφόρα του Δήμου Γλυφάδας σκορπώντας σκουπίδια. Τότε, εκατοντάδες δημότες πήραν την πρωτοβουλία και φύτεψαν δεκάδες δέντρα στην περιοχή, τα περισσότερα από τα οποία, όμως, ξεριζώθηκαν αργότερα από καταπατητές.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε τις προτάσεις που έχει κάνει από πέρσι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη σωτηρία του Υμηττού. Για τη Γλυφάδα έχει προτείνει τη μετακίνηση ορίων αναδασωτέας περιοχής και επέκτασή της προς το όριο του σχεδίου πόλης. Επέκταση ορίων Ζώνης Α και περιορισμό της Ζώνης Β σε ορισμένες περιοχές. Οριοθέτηση των περιοχών αυθαιρέτων κατοικιών. Απομάκρυνση του στρατοπέδου Αεροπορίας και χωροθέτηση στο άκρο του προς το όρος ειδικών χρήσεων, ενώ σε επαφή προς την πόλη πάρκου με κοινόχρηστες εγκαταστάσεις. Δημιουργία εισόδου προς το βουνό στην προέκταση της Κ. Αθανάτου.

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ