Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεκινούν νέοι αγροτικοί αγώνες

Αγροτικά συλλαλητήρια μεθαύριο Δευτέρα σε Ηλεία, Ζάκυνθο και Αιγιάλεια. Σε χωριά της Ηλείας περιόδευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας

ΠΥΡΓΟΣ (του απεσταλμένου μας Π. ΖΑΒΟΥΔΑΚΗ).-

Την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τη συναίνεση της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, θα διατρανώσουν οι αγρότες της Ηλείας, της Ζακύνθου και της Αιγιάλειας στα συλλαλητήρια που ετοιμάζουν μεθαύριο Δευτέρα 4 Νοέμβρη.Τα συλλαλητήρια θα γίνουν, στον Πύργο στις 10 π.μ. στην πλατεία Σάκη Καράγιωργα, στο Αίγιο επίσης στις 10 π.μ. στην πλατεία Λαύρας, ενώ στη Ζάκυνθο θα γίνει προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. στη θέση Λούμπα και στη συνέχεια πορεία προς τη Νομαρχία.

Με την ευκαιρία των συλλαλητηρίων, αλλά και για να μιλήσει με τους αγρότες για τα ιδιαίτερα προβλήματά τους, ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας επισκέφτηκε χωριά της Ηλείας. Οι βαμβακοπαραγωγοί στο Ανεμοχώρι,στις Ράχες και στο Σαμικό αναφέρθηκαν στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη μείωση της τιμής του βαμβακιού και τις ζημιές που έπαθαν από τις πλημμύρες, για τις οποίες το κράτος δε φαίνεται διατεθειμένο να τους βοηθήσει. "Πέρσι - έλεγαν - πήγαμε αρκετά καλά. Φέτος θα πάμε φυλακή από τα χρέη". Στη συζήτηση αναφέρθηκε και το πρόβλημα της μείωσης των αγροτικών επιδοτήσεων που μεθοδεύει η ΕΕ, όπως και το φλέγον ζήτημα του ασφαλιστικού, που επιταχύνει το ξεκλήρισμα των αγροτών, καθώς τους αναγκάζει να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για ασφάλιση στο νέο φορέα για να πάρουν κάποτε μια σύνταξη πολύ μικρότερη από αυτή που παρέχει το σημερινό σύστημα. Οι αγρότες τόνισαν την απόφασή τους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για να διεκδικήσουν την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που στοχεύει στη μείωση του 30% των Ελλήνων αγροτών, μια πολιτική που αποδέχονται όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ. "Λένε πως πρόσφατα τους ψήφισε ο λαός, σημείωσε ο Β. Μπούτας, για να εφαρμόσουν την πολιτική τους. Κανένας, όμως, δεν τους εξουσιοδότησε να αφανίσουν τους αγρότες". Πρόσθεσε, επίσης, πως τη στιγμή που η ΕΕ είναι ελλειμματική και το βαμβάκι είναι εθνικό προϊόν για την Ελλάδα, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα υπακούουν στις εντολές των Βρυξελλών για μείωση της παραγωγής του. Ο ίδιος σημείωσε, ακόμα, πως το ΚΚΕ αντιτάσσεται σ' αυτή τη λογική και την αντιπαλεύει, ωστόσο χρειάζεται η ένταση των αγώνων των ίδιων των αγροτών και η ενίσχυση του ΚΚΕ. "Αν δεν κινητοποιηθείτε εσείς - τόνισε χαρακτηριστικά - αν δε βγείτε στους δρόμους, όσα διαβήματα κι αν κάνουν οι κομμουνιστές βουλευτές θα πέσουν στο κενό, γιατί η κυβέρνηση θα τους λέει πως οι προτάσεις τους δεν αγγίζουν το αγροτικό κίνημα. Γι' αυτό τη Δευτέρα πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας. Συμμετάσχετε στο συλλαλητήριο μαζικά, πάρτε τα τρακτέρ, δείξτε τους τη δική σας δύναμη, γιατί αυτή φοβούνται και η ελληνική κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά επιτελεία".

"Χάνεται" η σταφίδα

Ανάλογη συζήτηση έγινε όταν ο Β. Μπούτας επισκέφθηκε τα Μακρίσια και συζήτησε με τους σταφιδοπαραγωγούς. Οι αγρότες μίλησαν για το ξεπούλημα του ΑΣΟ, ο οποίος σ' ένα βαθμό εξασφάλιζε το εισόδημά τους και εξέφρασαν την απόφασή τους να τον υπερασπιστούν. Εριξαν ευθύνες στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που δεν κάνουν τίποτα για την εξασφάλιση της τιμής των αγροτικών προϊόντων, όταν χτυπιούνται διαδοχικά η σταφίδα, το λάδι και το καλαμπόκι.

"Μόνο ο συντονισμένος αγώνας των αγροτών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να φέρει αποτελέσματα",σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, επικαλούμενος τους αγώνες των αγροτών στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. "Χρειάζεται - πρόσθεσε - αντίσταση, στήριγμα των συνεταιρισμών, να δημιουργήσει ο κόσμος τα δικά του όργανα, τα δικά του επιτελεία". Ο Βαγγέλης Μπούτας έκανε επίσης γνωστό στους αγρότες της Ηλείας πως ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ απάντησε προχτές παραπλανητικά στη Βουλή πως η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει για τη σταφίδα 550 δραχμές το κιλό, πράγμα που σημαίνει εμπορική τιμή 150 δραχμές και όχι 300 που ζητούν οι παραγωγοί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η βροχή κατάστρεψε την παραγωγή σταφίδας(2002-08-01 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι για δυναμικούς αγώνες οι αγρότες(1999-07-07 00:00:00.0)
Μαχητική παρουσία(1996-11-26 00:00:00.0)
Εργασία εκ ...περιτροπής!(1996-11-12 00:00:00.0)
Οι αγρότες ψηφίζουν ΚΚΕ(1996-09-07 00:00:00.0)
"Δεν πάει άλλο", λένε οι αγρότες(1996-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ