Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Την πλήρη κάλυψη του Κηφισού μεθοδεύει το ΥΠΕΧΩΔΕ

Αντίθετοι οι φορείς του Πειραιά, που ζητούν να γίνουν μόνο τα αντιπλημμυρικά έργα και να μη σκεπαστεί το ποτάμι, προκειμένου να μετατραπεί σε λεωφόρο

Σε λεωφόρο θα μετατραπεί ο Κηφισός, μετά την εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων για τη διαπλάτυνσή του! Αυτό προβλέπει η μελέτη για τη δημοπράτηση των έργων, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον Πειραιά.

Το Γ Δημοτικό Διαμέρισμα Πειραιά συγκεκριμένα κάνει έκκληση προς το ΥΠΕΧΩΔΕ να μην προχωρήσει στη μερική ή ολική κάλυψη του Κηφισού, κατασκευάζοντας λεωφόρο, γιατί θα υπάρξει σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Αντίθετα, ζητά να προχωρήσει αμέσως η υλοποίηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας με την αναδιευθέτηση, εκβάθυνση και διαπλάτυνση της κοίτης του ποταμού, ενώ επισημαίνει ότι το ΠΕΧΩΔΕ θα πρέπει να αναλάβει πολιτική και πρακτική δέσμευση για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν το κυκλοφοριακό, χωρίς όμως την κάλυψη με οποιονδήποτε τρόπο του Κηφισού.

Υπενθυμίζεται ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά, κατά τη συνεδρίασή του της 10 Οκτώβρη 1996, γνωμοδότησε θετικά επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που αφορά το παραπάνω έργο μόνο όμως ως προς το υδραυλικό της μέρος, ενώ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του σχετικά με τα έργα οδοποιίας. Εκτός από το Γ Διαμέρισμα Πειραιά και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, την αντίθεσή τους στο οδικό έργο έχουν εκφράσει επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μαζικοί φορείς και κάτοικοι του Νέου Φαλήρου και του Μοσχάτου, που συμμετείχαν σε ανοιχτή σύσκεψη στις 19 Σεπτέμβρη, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Οι λόγοι της αντίθεσης των φορέων και των κατοίκων της περιοχής προς τη μερική ή ολική κάλυψη του ποταμού και στην κατασκευή λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας συνοψίζονται στα εξής: Θα υπάρξει αλλοίωση της περιοχής, περιβαλλοντική επιβάρυνση με μπετόν, κυκλοφοριακή επιβάρυνση, τεράστια ρύπανση και ηχορύπανση σε περιοχή αμιγούς κατοικίας, δυσχέρεια ελέγχου των νερών του ποταμού, διαφοροποίηση του μικροκλίματος της περιοχής (υγρασία, θερμοκρασία, ρεύματα αέρος), αποκοπή του Ν. Φαλήρου από την Καλλιθέα και το Μοσχάτο και των παραλιών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ