Σάββατο 2 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1Ο - 2Ο ΤΕΛ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Ο αγώνας έφερε αποτέλεσμα

Αποτελέσματα έφερε ο πολυήμερος αγώνας των μαθητών του 1ου και 2ου ΤΕΛ Μυτιλήνης. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Α. Ζησιμόπουλος επισκέφτηκε χτες το νησί, συναντήθηκε με την Επιτροπή Αγώνα των μαθητών και δεσμεύτηκε ότι μέχρι 31 Δεκέμβρη θα λειτουργήσει το κτίριο εργαστηρίων του σχολείου τους και 4-6 λυόμενες αίθουσες, ενώ από την αρχή της επόμενης χρονιάς τα σχολεία τους θα λειτουργούν κανονικά μόνο το πρωί.

Αιτία της κινητοποίησης των μαθητών, των γονιών τους, αλλά και άλλων φορέων της Μυτιλήνης είναι το γεγονός ότι το καινούριο κτίριο, συνολικού κόστους 4,5 δισ. δραχμών, που προοριζόταν για να στεγάσει τα σχολεία τους, κρίθηκε επικίνδυνο πριν καν λειτουργήσει. Ετσι οι μαθητές των δύο ΤΕΛ συστεγάζονται με άλλα σχολεία και λειτουργούν απόγευμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μαθητές από τα χωριά, γιατί σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει συγκοινωνία για να γυρίσουν το βράδυ σπίτι τους. Αφού για αρκετό καιρό αντιμετώπισαν από τους αρμόδιους μόνο υποσχέσεις για "υπομονή", αναγκάστηκαν να καταλάβουν εδώ και 12 μέρες τα σχολεία τους.

Οι μαθητές των ΤΕΛ, ΤΕΣ και άλλων Λυκείων της πόλης πραγματοποίησαν χτες πορεία στην αγορά και την προκυμαία της πόλης και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν μαζί με γονείς τους στη Νομαρχία, όπου έγινε η συνάντηση. Ο Α. Ζησιμόπουλος δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 31 Δεκέμβρη θα έχει τελειώσει το κτίριο εργαστηρίων (Κ 5) και τέσσερις λυόμενες αίθουσες που μπορεί να γίνουν και έξι, ενώ μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τα ΤΕΛ της Μυτιλήνης θα λειτουργούν πρωί. Είπε ότι η Μυτιλήνη βρίσκεται σε καθεστώς "ειδικής αντιμετώπισης" και έτσι ο ΟΣΚ αναλαμβάνει τον προγραμματισμό, τη μελέτη, επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μυτιλήνη για την αντιμετώπιση των αναγκών της σχολικής στέγης.

Μετά τη συνάντηση οι μαθητές αποφάσισαν την αναστολή της κατάληψης, ενώ τίθενται σε αγωνιστική επαγρύπνηση μέχρι να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις του γενικού γραμματέα.

Στη Βουλή το σκάνδαλο

Τον καταλογισμό ευθυνών για το σκάνδαλο, αλλά και μέτρα κατά των υπευθύνων ζητούν από τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Αχ. Κανταρτζής,με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι δισεκατομμύρια δραχμές του Δημοσίου πέρασαν στις τσέπες των "ημετέρων" και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων. Παραδόθηκε κτίριο τρία χρόνια αργότερα από την προβλεπόμενη προθεσμία, ακατάλληλο, άκρως επικίνδυνο, άσχετο με τη μελέτη που δημοπρατήθηκε, με κόστος οκταπλάσιο από το αρχικό και με 2 δισ. δραχμές καταβληθέντα για εργασίες που δεν έγιναν. Μάλιστα, ενώ οι αρμόδιοι ανακάλεσαν λόγω ακαταλληλότητας την παραλαβή του από τον Ιούνη '95, επιτράπηκε η χρησιμοποίησή του για το σχολικό έτος 1995-'96. Το υπουργείο Παιδείας δε ζήτησε ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων, αν και έχει στα χέρια του φάκελο των αρμοδίων ελεγκτών του, που αποκαλύπτει ότι έχουν διαπραχθεί κακουργήματα κατά συρροή.

Ενώ ήταν γνωστό το σκάνδαλο στη Διεύθυνση Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Σχεδίων, ο προϊστάμενός της Ν. Ζαχαριάδης επέτρεψε το 1994 όλες τις εγγυητικές επιστολές στον ανάδοχο του έργου και στη συνέχεια προήχθη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Ο εισαγγελέας, ενώ είχε τον πλήρη φάκελο, διέταξε προανάκριση μόνο για πολεοδομικές παραβάσεις.

Για τα παραπάνω, ρωτήθηκε χτες ο Α. Ζησιμόπουλος, ο οποίος δεν απάντησε, αλλά περιορίστηκε να πει πως το υπουργείο θα στείλει στη Δικαιοσύνη τους υπεύθυνους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ