Παρασκευή 21 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Νέοι μηχανισμοί ελέγχου για υπαλλήλους και ΟΤΑ!

Με το νομοσχέδιο - «σκούπα»,  που κατέθεσε χτες στη Βουλή η Β. Παπανδρέου, ενισχύονται παραπέρα οι μηχανισμοί πειθαναγκασμού των εργαζομένων στο δημόσιο, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπαίνει κάτω από επιτροπεία και ασφυκτική χειραγώγηση για την οικονομική της διαχείριση

Ασφυκτικούς μηχανισμούς ελέγχου επί των δημοσίων υπαλλήλων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιουργεί το νομοσχέδιο -«σκούπα», που κατέθεσε χθες η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Στόχος των βασικών του διατάξεων είναι να υποταχθούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο στις κυβερνητικές εντολές και επιλογές, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση τίθεται, ουσιαστικά, υπό επιτροπεία και τιμωρείται με πρόστιμα, όταν δεν υιοθετεί τα μοντέλα διαχείρισης που υποδεικνύει η κυβέρνηση!

Με το νομοσχέδιο αυτό, ουσιαστικά ενισχύεται το αυταρχικό νομοθετικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μεγάλες «τομές» που θα ακολουθήσουν στη Δημόσια Διοίκηση το αμέσως προσεχές διάστημα και θα αποφασιστούν στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Προκειμένου να διασφαλίσει την πολιτική και κοινωνική «συναίνεση» σε αυτές τις νεοφιλελεύθερες και αντιυπαλληλικές επιλογές, συστήνεται το Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συγκεκριμένα:

- Αναβαθμίζεται το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), το οποίο αποκτά πλέον, αφ' ενός, χαρακτήρα εσωτερικού ελέγχου των εργαζομένων στο δημόσιο - κατά τα πρότυπα της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. - και, από την άλλη, αποκτά εισαγγελικές αρμοδιότητες για τη διενέργεια προανακριτικών πράξεων. Στην αρμοδιότητά του, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1, υπάγεται ο έλεγχος των υπηρεσιών του δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ. Το σώμα των κομάντος μπορεί να αναλαμβάνει τη διενέργεια προανακριτικών πράξεων για ποινικά αδικήματα των υπαλλήλων, τα οποία «τελούνται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή με αφορμή αυτήν»! Ορίζεται, μάλιστα, ότι η προανάκριση ή ανάκριση για τις υποθέσεις που μεταβιβάζονται στο ΣΕΕΔΔ πρέπει να ολοκληρώνεται μέσα σε δύο μήνες από την υποβολή της δικογραφίας στον εισαγγελέα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια «δαμόκλειο σπάθη», που μπορεί να επισείει διαρκώς η κυβέρνηση, προκειμένου να εξουδετερώνει τις όποιες αντιδράσεις «από τα κάτω» και να πειθαναγκάζει τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, μπορεί να μεταφέρει στο όργανο αυτό τις ευθύνες της για την «κακοδιοίκηση» και να το χρησιμοποιεί ως μοχλό για την επιβολή πιο αυταρχικών μέτρων ελέγχου και συμμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Ταυτόχρονα, το ΣΕΕΔΔ αποτελεί το συντονιστικό όργανο όλων των υπαρχόντων - και όσων ιδρυθούν στο μέλλον - επιμέρους σωμάτων ελέγχων της Δημόσιας Διοίκησης, εκτός του ΣΔΟΕ. Προκειμένου να μην υπάρχουν παρερμηνείες για τον τρόπο χρησιμοποίησης του Σώματος, προϊστάμενος ορίζεται μετακλητός ειδικός γραμματέας, ο οποίος φυσικά διορίζεται από την κυβέρνηση, όπως και ολόκληρη η υπηρεσία, η οποία ενεργεί σύμφωνα με τις «άνωθεν εντολές».

Συμβούλιο συναίνεσης

- Με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, συγκροτείται το «απαραίτητο» όργανο διασφάλισης της πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης για τη «μεταρρύθμιση» στη Δημόσια Διοίκηση. Το Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι όμως από τη «γέννησή» του καταδικασμένο να αποτύχει στο έργο του, αφού είναι ένα καθαρά κυβερνητικό κατασκεύασμα και ο ρόλος του είναι εντελώς διακοσμητικός. Η σύνθεσή του, οι αρμοδιότητές του, ο τρόπος λειτουργίας του κ.ά., καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Στο Συμβούλιο, θα συμμετέχουν κοινωνικοί, επιστημονικοί και οικονομικοί φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανεξάρτητες διοικητικές αρχές και τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Τα θέματα που θα συζητά θα «εισάγονται» από τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και το Συμβούλιο απλά θα «εκφράζει γνώμη για μείζονος σημασίας προτάσεις, που αφορούν τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης»!

Υπό επιτροπεία η Τοπική Αυτοδιοίκηση

- Παράλληλα, δημιουργούνται νέοι μηχανισμοί και διαδικασίες παραπέρα ελέγχου και χειραγώγησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 7, το υπουργείο Εσωτερικών δημιουργεί Βάση Δεδομένων για το σύνολο των δήμων, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν στοιχεία για το προσωπικό τους, τακτικό και έκτακτο, για την οικονομική τους κατάσταση και διαχείριση και για τις πάσης φύσεως επιχειρήσεις τους. Πρώτον, η μη παροχή ή η καθυστέρηση υποβολή των στοιχείων τιμωρείται με πρόστιμο, που επιβάλλεται με απόφαση του υπουργού σε βάρος του ΟΤΑ, το οποίο ανέρχεται από 5% μέχρι 15% και παρακρατείται από την κρατική χρηματοδότηση (ΚΑΠ)! Ταυτόχρονα, η «απείθεια» αυτή συνιστά παράβαση υπηρεσιακού καθήκοντος και τιμωρείται ποινικώς και πειθαρχικώς! Με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί ο τύπος, το περιεχόμενο των στοιχείων και ο χρόνος της υποβολής των. Δεύτερον, με υπουργική απόφαση, καθορίζονται «δείκτες αξιολόγησης της οικονομικής διαχείρισης» των δήμων! Με άλλα λόγια, όποιος δήμος δεν εφαρμόζει την άνωθεν οδηγίες για φορομπηχτική πολιτική, κλπ., θα αξιολογείται αρνητικά και, φυσικά, θα υποστεί τις συνέπειες!

- Με άλλη διάταξη του ίδιου άρθρου, συγκροτείται σε κάθε περιφέρεια μια τριμελής επιτροπή, διορισμένη από την κυβέρνηση, η οποία θα αναλαμβάνει τον έλεγχο νομιμότητας στις διοικητικές πράξεις των ΟΤΑ. Πρόεδρος των τριμελών επιτροπών ορίζεται ένα μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μέλη του είναι δύο μόνιμοι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας, κατηγορίας ΠΕ. Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, θα ρυθμιστούν θέματα εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, ώστε να λειτουργούν κατά ενιαίο τρόπο και μία «γραμμή».

- Με άλλες διατάξεις, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την εξέταση ατόμων με έλλειψη φυσικών σωματικών δεξιοτήτων για πρόσληψη στο δημόσιο, θέματα κρατικής επιχορήγησης στους κρατικούς παιδικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς του υπουργείου Υγείας, ενώ υπάρχουν πλήθος διατάξεων, που «τακτοποιούν» ρουσφετολογικά διάφορα θέματα προσωπικού, διευθυντών, κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ