Παρασκευή 21 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολη η κυπριακή πολιτική ηγεσία στη Γενεύη
  • Πάνω από 20 σελίδες η απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις προτάσεις ντε Σότο
  • Πληροφορίες για προτάσεις που πρόκειται να υποβληθούν από τα Ηνωμένα Εθνη

Την τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Διεθνών Συμβάσεων θα ζητήσει ο Πρόεδρος Κληρίδης από τον Αλβάρο ντε Σότο στο πλαίσιο της απάντησης της ελληνικής κυπριακής πλευράς στις ιδέες του, στη νέα φάση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη, που αρχίζει τη Δευτέρα.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες ύστερα από την ολοκλήρωση της απάντησης της ελληνικής κυπριακής πλευράς στη διάρκεια χτεσινοβραδινής, τρίωρης σχεδόν, συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου.

Η απάντηση της ελληνικής κυπριακής πλευράς, την οποία θα αναπτύξει προφορικά στον Αλβαρο ντε Σότο ο πρόεδρος Κληρίδης, καλύπτει πέραν των 20 σελίδων, με παρατηρήσεις, παραπομπές και ερμηνευτικά σχόλια.

Η απάντηση καθορίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έγινε σε ένα πολύ καλό κλίμα και σε πνεύμα συναίνεσης.

Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως τον πρόεδρο Κληρίδη συνοδεύσουν και οι αρχηγοί των Κομμάτων.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι δε θα μεταβεί ο ίδιος στη Γενεύη για τη δεύτερη φάση του τρίτου γύρου των συνομιλιών, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κόμμα να εκπροσωπηθεί. Ο Σπύρος Κυπριανού είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος λύσης συνομοσπονδίας που πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μαζί, μέσα σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού.

Επίκεινται προτάσεις από τα Ηνωμένα Εθνη

Πληροφορίες, που μετέδωσε προχτές βράδυ η τηλεόραση του ΡΙΚ, αναφέρουν ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα προτείνουν στις δύο πλευρές μείωση της εδαφικής έκτασης υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση έναντι συνταγματικών παραχωρήσεων από μέρους της ελληνοτουρκικής πλευράς για μια λύση ομοσπονδίας χαλαρής μορφής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά και τρίτες χώρες φέρονται να προσανατολίζονται σε ποσοστό 24-26% υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ώστε να επιστρέψουν μέχρι και 120.000 πρόσφυγες στα σπίτια τους.

Παράλληλα, προωθούνται εισηγήσεις που θα διασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή συνταγματική αυτονομία των δύο μερών στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ήδη ετοιμάσει έγγραφο, το οποίο θα δώσουν στις δύο πλευρές στο τέλος της επόμενης φάσης των συνομιλιών της Γενεύης, το οποίο θα πάρει την τελική μορφή του μετά και την κατάθεση των απόψεων Κληρίδη και Ντενκτάς επί των ιδεών ντε Σότο.

Το έγγραφο θα προνοεί για ενότητα κράτους, αλλά και για ισχυρές εσωτερικές διοικήσεις.

Δυσφορία για τη στάση των πρεσβειών

Τη δυσφορία της εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Δήμων, Σωματείων και Οργανώσεων της κατεχόμενης επαρχίας Κερύνειας για τη στάση των πρεσβειών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας κατά την επίδοση υπομνημάτων καταδίκης της τουρκικής εισβολής.

Η Επιτροπή καταγγέλλει ότι στην αμερικανική πρεσβεία δεν υπήρχε κανείς να παραλάβει το υπόμνημα εκτός από άνδρα ιδιωτικής αστυνομίας, και διευκρινίζει ότι για το λόγο αυτό η επίδοση τελικά δεν έγινε.

Κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στη γαλλική πρεσβεία η επίδοση έγινε σε Γάλλο αστυνομικό, ενώ παρόμοια στάση τήρησε και η βρετανική Υπατη Αρμοστεία.

Συνέντευξη του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς

Η Εθνική Φρουρά μπορούσε και μπορεί να αποκαταστήσει την παραβίαση του στάτους κβο στα Στροβίλια, αφήνει έμμεσα αλλά σαφώς να εννοηθεί ο αρχηγός του ΓΕΕΦ, αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο «Περιοδικό».

Ο Αρχηγός του Στρατεύματος, ερωτηθείς αν η Εθνική Φρουρά μπορούσε, εφόσον διατασσόταν να επαναφέρει την κατάσταση στα Στροβίλια, όπως είχε προ της παραβίασής του από τους Τούρκους, απάντησε. «Ουδέν πρόβλημα άλυτο. Θέληση να έχουμε». Ο αντιστράτηγος Φλωράκης δηλώνει, επίσης, ότι δεν περιμένει κλιμάκωση της κατάστασης, ούτε φοβάται σε περίπτωση σύγκρουσης. «Αν φοβόμουνα, θα έπρεπε να φύγω αμέσως από την καρέκλα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην πρώτη εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του, αφ' ότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Αρχηγός της ΕΦ αποκαλύπτει, επίσης, ότι το ΓΕΕΦ ετοίμασε πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα και χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, δήλωσε ότι θα είναι ο «ευτυχέστερος των αρχηγών», αν αυτό υλοποιηθεί. Επίσης, ο Ε.Φλωράκης ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε δράση του λεγόμενου «παραστρατιωτικού επιτελείου», αλλά υπογραμμίζει ότι ο σχεδιασμός του και μόνο είναι ανησυχητικό φαινόμενο.

Οι εκδηλώσεις στα κατεχόμενα

Δέκα τουρκικά μαχητικά παραβίασαν χτες το πρωί τον εναέριο χώρο της Κύπρου, συμμετέχοντας στους γιορτασμούς του Αττίλα στα κατεχόμενα για την τουρκική εισβολή. Τα πέντε ήταν μαχητικά F16 και τα υπόλοιπα F4.

Εξι από τα αεροσκάφη πέταξαν γύρω στις 11.30 σε σχηματισμούς πάνω από την παρέλαση του Αττίλα στην κατεχόμενη Λευκωσία. Αλλα τέσσερα αεροσκάφη, πετούσαν στην περιοχή του Αποστόλου Ανδρέα.

Στην παρέλαση του Αττίλα πέταξαν επίσης ελικόπτερα Αγκούστα Μπελ, τα οποία σταθμεύουν στη βάση του Κρηνή στα κατεχόμενα. Στα κατεχόμενα πέταξαν επίσης αεροσκάφη Τσέσνα και έγινε ρίψη αλεξιπτωτιστών. Πραγματοποιήθηκε επίσης στρατιωτική παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Σε ομιλία του ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι δε θέλουν ομοσπονδία και συμφωνία χωρίς την αναγνώριση των λεγόμενων πραγματικοτήτων. Αφιέρωσε, όπως είπε, την ομιλία του στους Ελληνοκυπρίους και τους κάλεσε να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, ώστε να ενταχθεί η Κύπρος στην Ενωμένη Ευρώπη. Η συνομοσπονδία είπε, είναι η τελευταία ευκαιρία. Απείλησε επίσης την Ευρώπη ότι θα φέρει την ευθύνη, εάν ενταχθεί η Κύπρος, χωρίς το ψευδοκράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ