Παρασκευή 21 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραβιάσεις του «μορατόριουμ» στο Αιγαίο

Την ίδια μέρα της 26ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η τουρκική πλευρά θέλησε να κάνει αισθητή την παρουσία της στο Αιγαίο με παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, αμφισβητώντας έτσι μονομερώς το άτυπο «μορατόριουμ» αποχής από τέτοιες δραστηριότητες που ισχύει για τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο. Οι χτεσινές τουρκικές παραβάσεις του ελληνικού FIR, που έχουν βέβαια περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, σημειώθηκαν, δύο ανατολικά της Ρόδου από ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών τύπου «F-4», ενώ ακολούθησαν το απόγευμα νέες παραβάσεις στο εναέριο χώρο μεταξύ Λήμνου και Λέσβου από τέσσερα τουρκικά «F-16», τα οποία αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Οι χτεσινές δραστηριότητες της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο είναι συνέχεια της δραστηριότητας που εκδηλώθηκε προχτές στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, όπου τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν τέσσερις παραβάσεις και τρεις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Σύμφωνα δε, με τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, ο Ελληνας πρεσβευτής στην Αγκυρα θα προβεί σε έντονο διάβημα. «Επισημαίνεται, είπε ο υπουργός Τύπου, ότι η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως έχουν αποφασίσει οι δύο χώρες εδώ και αρκετά χρόνια, εφαρμόζεται το καλούμενο moratorium, που ισχύει για δύο μήνες, από την 1η Ιουλίου μέχρι την 30η Αυγούστου. Τέτοιες προκλητικές συμπεριφορές θα αντιμετωπίζονται αναλόγως».

Σε σχετική δήλωσή του για το θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλος κάνει λόγο για κακοπιστία της τουρκικής πλευράς, παράλληλα, όπως επισημαίνει, αποκαλύπτεται «πόσο επικίνδυνη είναι η ανυπαρξία συγκροτημένης ελληνικής στρατηγικής και η υιοθέτηση τακτικίστικων προσωπικών χειρισμών και μυστικής διπλωματίας, όπως επίσης και πόσο απατηλά υπήρξαν τα μηνύματα της κυβέρνησης μετά τις μονομερείς υποχωρήσεις της στο Ελσίνκι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ