Παρασκευή 21 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
Η εργατική τάξη είναι ήδη στην κόλαση

Δραματικές διαπιστώσεις για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλιάς, αλλά και άρνηση των συμβιβασμένων ηγεσιών να οργανώσουν την αντίσταση. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ αρνήθηκε και χτες τις προτάσεις του ΠΑΜΕ για άμεση αγωνιστική αντίδραση

Κάλεσμα για αγωνιστική αντιμετώπιση της αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης απηύθυναν τα στελέχη του ΠΑΜΕ στους συνδικαλιστές των δευτεροβάθμιων οργανώσεων που συμμετείχαν στη σύσκεψη που έγινε χτες το πρωί στη ΓΣΕΕ.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Γ. Μαυρίκος επανέφερε την πρόταση του ΠΑΜΕ για 24ωρη απεργία που είχε κατατεθεί τη Δευτέρα στην ΕΕ της ΓΣΕΕ και ταυτόχρονα πρότεινε κατάληψη των γραφείων ΣΕΒ και συγκέντρωση την Πέμπτη 27 Ιούλη. Ομως ούτε αυτό δέχτηκε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αλλά, κάτω από την πίεση που ασκήθηκε, αντέτεινε ομαδικό διάβημα της διοίκησης της Συνομοσπονδίας στα γραφεία του ΣΕΒ. Και στη χτεσινή σύσκεψη οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ με τις ομιλίες τους επανέλαβαν την πρόθεσή τους να ακολουθήσει η ΓΣΕΕ τη γραμμή του «κοινωνικού διαλόγου» και της συναίνεσης. Είναι ενδεικτικό ότι στο τέλος της σύσκεψης, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρ. Πολυζωγόπουλος, αναφερόμενος στην πρόταση του ΠΑΜΕ, είπε: «Υπάρχουν περιθώρια για να δώσουμε απάντηση αποφασιστική. Τα μαχαίρια στις θήκες και το χέρι στη λαβή».

Βέβαια, η πλειοψηφία δεν απέφυγε την οξεία κριτική ορισμένων εκπροσώπων Ομοσπονδιών, οι οποίοι όχι μόνο καταδίκασαν τα μέτρα, αλλά καταφέρθηκαν και κατά της στάσης και της τακτικής που τηρεί η ΓΣΕΕ.

Ζοφερή ήταν η εικόνα που μετέφερε στη σύσκεψη ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο οποίος είπε ότι το 70% των εργαζομένων του χώρου δουλεύουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, αλλά η ΓΣΕΕ δεν έχει ασχοληθεί με το πρόβλημα. Για να απευθύνει την ερώτηση: «Τι θα κάνατε όλοι εσείς του προεδρείου, αν τα μέτρα αυτά τα είχε πάρει η ΝΔ;». Ο νόμος 2639, είπε άλλος συνδικαλιστής από τον ίδιο χώρο, έπληξε, πριν από όλους, τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τις υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοι έχουν αγανακτήσει, αλλά η ΓΣΕΕ απουσιάζει.

Την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ, έθεσαν πολλοί συνδικαλιστές από αυτούς τους χώρους, υπογραμμίζοντας την απουσία της ΓΣΕΕ από το συντονισμό των όποιων αγώνων έγιναν στο διάστημα που πέρασε. Ταυτόχρονα κατήγγειλαν το εμπόριο των εργολάβων π.χ. στον ΟΤΕ και τη «μαύρη εργασία» που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, λέγοντας ότι αυτό το καθεστώς, μέσω του οποίου πλουτίζουν οι εργολάβοι, θέλει τώρα να νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Για την κατάσταση που επικρατεί με τη μερική απασχόληση μίλησε ο εκπρόσωπος από το Εργατικό Κέντρο Χανίων, ο οποίος κατήγγειλε ότι οι εργοδότες, κάνοντας χρήση του σχετικού νόμου, προσλαμβάνουν εργαζόμενους για 4 ώρες, τους οποίους όμως απασχολούν 8 ως 10 ώρες. Βέβαια χωρίς οι εργοδότες να καταβάλλουν τις ανάλογες εισφορές. Συνδικαλιστής από την Ελευσίνα κατήγγειλε τις μαζικές απολύσεις που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα και πως δεν υπάρχει καμία αντίδραση σε αυτό, σχολιάζοντας ότι αυτά τα χρήματα που δίνουν για τις απολύσεις θέλουν να γλιτώσουν οι εργοδότες με την κατάργηση του ορίου 2%.

Ολα τα παραπάνω επιβεβαίωσαν και την κρισιμότητα του ερωτήματος που έθεσε στην ομιλία του ο Γ. Μαυρίκος, ο οποίος τόνισε ότι αυτό που είναι σήμερα σημαντικό είναι τι κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα μπροστά σε αυτή την επίθεση. Ο ρόλος, ανέφερε, του συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπορεί να εξαντλείται στις διαπιστώσεις. «Δεν είμαστε - συνέχισε - εκθεσιολόγοι. Δε φτάνει να λες μόνο δεν αποδέχομαι, αλλά πρέπει και να το στηρίζεις, αλλιώς αν συνεχίσουμε τις συζητήσεις, τότε κυβέρνηση και εργοδοσία θα γίνουν ακόμα πιο αδιάλλακτοι». Κάλεσε δε τους παρευρισκόμενους στη χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έξω από το υπουργείο Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ