Παρασκευή 21 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ολο το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων «στο τραπέζι»!

Πιέσεις για την προώθηση και εφαρμογή του συνόλου των νεοφιλελεύθερων επιλογών ασκεί η ηγεσία της ΝΔ με αφορμή την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιχειρεί η κυβέρνηση. Στο όνομα ότι τα μέτρα που προβλέπει η κυβερνητική ατζέντα είναι αποσπασματικά, η ηγεσία της ΝΔ βάζει «στο τραπέζι» ένα πακέτο νεοφιλελεύθερων μέτρων, στα οποία περιλαμβάνεται εκτός από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η απελευθέρωση των αγορών, η κατάργηση του «μονοπωλίου» του ΟΑΕΔ στο σύστημα κατάρτισης και εκπαίδευσης κ.ο.κ.

Το θέμα απασχόλησε τη χτεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών υπό τον Κ. Καραμανλή . Ο εκπρόσωπος Τύπου επανέλαβε αργότερα ότι πάγια θέση της ΝΔ είναι η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, η οποία όμως πρέπει να συνοδεύεται και από άλλα μέτρα, όπως η κατάργηση των - κρατικών - μονοπωλίων, η απελευθέρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, η ενίσχυση των επιχειρήσεων και του αγροτικού τομέα. Αυτά, κατά την άποψη του εκπροσώπου, συνιστούν συνολική πολιτική απασχόλησης και όχι πολιτική διαχείρισης της ανεργίας, όπως εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης και γι' αυτό ζήτησε ο «κοινωνικός διάλογος» να είναι ανοιχτός και ειλικρινής.

Ειλικρινής όμως ήταν ο αρμόδιος τομεάρχης επί των οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος μιλώντας στον «Φλας» ζήτησε από την κυβέρνηση πρωτοβουλίες ταυτόχρονα «για όλες τις υπόλοιπες διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν να κάνουν με την απελευθέρωση της οικονομίας», γιατί «η πολιτική για την ανεργία είναι μια πολιτική που αγκαλιάζει το σύνολο της οικονομίας». Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε επείγουσες τις αποκρατικοποιήσεις και τις απελευθερώσεις των αγορών, ζήτησε μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, κατάργηση του μονοπωλίου του ΟΑΕΔ.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ και γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλης επιχειρεί να δημιουργήσει αντιθέσεις εκεί που δεν υπάρχουν, μεταξύ, δηλαδή, των δικών του θέσεων και αυτών της Ντ. Μπακογιάννη, προκειμένου να εμφανίσει τη δική του στάση ως πιο φιλεργατική και την Ντ. Μπακογιάννη ως σκληρή, νεοφιλελεύθερη. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά επί της ουσίας, παρά μόνο διαφορές ρόλων.

Στη συνεδρίαση των τομεαρχών συζητήθηκε και το θέμα της Παιδείας, όπου η ηγεσία της ΝΔ κόπτεται για την αναπαραγωγή των κοινωνικών ανισοτήτων και από την άλλη ζητά ιδιωτικά ΑΕΙ και απελευθέρωση της παιδείας! Οσον αφορά το εξεταστικό ζήτησε μεγαλόψυχα να δοθεί «και φέτος»(!) μια δεύτερη ευκαιρία εξετάσεων στους μαθητές της Β` Λυκείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ