Παρασκευή 21 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η εργατική τάξη δεν παζαρεύει τις κατακτήσεις της

Δυναμικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εργασίας

Την πρώτη αγωνιστική «γροθιά» δέχτηκε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τους εργάτες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου πραγματοποίησαν μαζική και μαχητική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας ενάντια στο επιχειρούμενο σάρωμα των εργατικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Οι άνθρωποι του μόχθου και του μεροκάματου έστειλαν σαφέστατο μήνυμα ότι δε θα επιτρέψουν σε κανέναν να βάλει χέρι στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Δε θα επιτρέψουν στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να διαπραγματεύονται στα διάφορα τραπέζια το μεροκάματο, το ωράριο, την ασφάλισή τους και το μέλλον των παιδιών τους. Το ραντεβού ανανεώθηκε ξανά στον ίδιο τόπο: στο δρόμο του αγώνα!

Οι εργαζόμενοι από όλες τις γωνιές της Αττικής άρχισαν να συγκεντρώνονται λίγο πριν τις 7 το απόγευμα στην Ομόνοια, στην Πλατεία Βάθης και την Κουμουνδούρου όπου είχαν καθοριστεί οι προσυγκεντρώσεις. Εκεί ήταν οι εργαζόμενοι από τους κλάδους της υγείας, δήμους της Αττικής, από τα εργοστάσια, οι οικοδόμοι και άλλοι. Μαζική ήταν η παρουσία της νεολαίας. Λίγο μετά τις 7.40 τα πανό υψώθηκαν και οι διαδηλωτές ξεκίνησαν ταυτόχρονα πορεία. «Μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση΄, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Μάαστριχτ σημαίνει εργάτες πεινασμένοι», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ήχησαν στους δρόμους της Αθήνας. Οι τρεις πορείες ενώθηκαν μπροστά στο υπουργείο Εργασίας σχηματίζοντας ένα μεγάλο αγωνιστικό ποτάμι και με μια φωνή απαίτησαν: «κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο».

Η συγκέντρωση

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το συμβολικό «κάψιμο» του «8ωρου» που είχαν σχηματίσει με σχοινί, μπροστά από το υπουργείο, στο οποίο να σημειωθεί υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία. Το πανό του ΠΑΜΕ απέναντι από το υπουργείο έδινε το στίγμα της συγκέντρωσης: «Ενότητα - Αγώνας κόντρα στα αντεργατικά μέτρα».

Πρώτος στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκε ο Γιώργος Μπουλούγαρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του σωματείου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών ο οποίος τόνισε: «Η απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής είναι δεμένη με την ουσία των στρατηγικών στόχων του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών είτε αυτοί βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση. Κεντρική επιδίωξη - συνέχισε - είναι η διαμόρφωση ενός εργασιακού μοντέλου που θα μεγιστοποιήσει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, θα ενισχύει την πορεία της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης και θα πολλαπλασιάζει τα κέρδη του κεφαλαίου».

Στον τρόπο που προσπαθούν να επιβάλουν τα νέα μέτρα αναφέρθηκε ο Γ. Πέρρος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων επισημαίνοντας ότι προβάλλουν την «ισχυρή Ελλάδα» ως ισχυρό χαρτί «όμως εννοούν - συνέχισε - την Ελλάδα των εκατό οικογενειών που κερδοσκοπεί και χαράζει πολιτικές σε όφελός της και σε βάρος της εργατικής τάξης». Κατέληξε λέγοντας: «πρέπει να δώσουμε απάντηση. Υπάρχει ανάγκη ρήξης με το καπιταλιστικό σύστημα. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε εστίες αντίστασης και μέτωπα που θα ανατρέψουν την αντεργατική πολιτική».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Π. Τσίρκας, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση διάλεξε την καλοκαιρινή περίοδο για να περάσει τα αντεργατικά της μέτρα πιστεύοντας ότι θα πιάσει την εργατική τάξη στον ύπνο. Την πολιτική αυτή, συνέχισε, στηρίζει και η ΝΔ που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τσακώνεται με το ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα εκφράσει καλύτερα τα συμφέροντα της μικροαστικής τάξης. «Ομως έκαναν και οι δυο τους λάθος, το ΠΑΜΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι εδώ για να εκφράσουν την αντίθεσή τους και να εμποδίσουν την υλοποίηση αυτών των μέτρων».

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Δ. Βαρελάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λογιστών ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν αποτελούν συνέχεια της μέχρι σήμερα αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και έρχονται να υλοποιήσουν παραπέρα τις εντολές της ΕΕ και τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, χτυπώντας τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Στην εκδήλωση απήγγειλαν ποιήματα των Κώστα Χατζόπουλου και Κωστή Παλαμά οι ηθοποιοί Κάτια Ιμπροχώρη και Λάζος Τερζάς. Στο πλευρό των διαδηλωτών από την πρώτη στιγμή παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Επίσης παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης» καθώς και από το ΔΗΚΚΙ ο Γ. Παπασσίμος από την πολιτική γραμματεία, ο Δημήτρης Σούκης, γραμματέας του συνδικαλιστικού τμήματος και ο Τάκης Καραθανάσης, γραμματέας του τομέα θεσμών και μαζικών κινημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ