Παρασκευή 21 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πρώτη δυναμική απάντηση

Εκαναν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στο κέντρο της πόλης

Αγωνιστική, μαζική, βροντερή ήταν η απάντηση που έδωσαν χτες οι προλετάριοι του Πειραιά, τόσο στα κυβερνητικά σχέδια που στο όνομα τάχα της αντιμετώπισης της ανεργίας επιχειρούν να πλήξουν κατακτημένα με αίμα εργατικά δικαιώματα, όσο και προς τις συμβιβασμένες με την εργοδοσία συνδικαλιστικές ηγεσίες που σύρονται σε διάλογο με την κυβέρνηση, απεμπολώντας κάθε κατάκτηση της εργατικής τάξης.

Από νωρίς άρχισαν να συγκεντρώνονται στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου εργαζόμενοι και άνεργοι από κάθε γωνιά του Πειραιά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής των ταξικών σωματείων που κρατούν ψηλά το λάβαρο της ταξικής πάλης και του αγώνα για την ανατροπή των σχεδίων της αστικής τάξης. Τη συγκέντρωση άνοιξε ο πρόεδρος του σωματείου κατωτέρων πληρωμάτων μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Γιάννης Μανουσογιαννάκης, ο οποίος αφού χαρακτήρισε τα κυβερνητικά μέτρα βόμβα στα θεμέλια του εργατικού κινήματος με τρομακτικές επιπτώσεις, τόνισε ότι η αντίδραση των εργαζομένων πρέπει να είναι άμεση. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε να δροσίσει», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα η προσπάθεια συσπείρωσης των εργαζομένων. Το επόμενο διάστημα να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων, να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις και να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι όπου και αν βρίσκονται.

Στη συνέχεια μίλησε ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Μιχάλης Νουφαρίτσης, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Ενώ τα μέτρα αυτά συναντούν ισχυρές αντιδράσεις μέσα στους εργαζόμενους, ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ισχυρό όπλο για να μπορέσει το συνδικαλιστικό κίνημα να αγωνιστεί και να παρεμποδίσει την εφαρμογή τους, με ευθύνη τους οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση, ενώ αρχικά εμφανίστηκαν να τα απορρίπτουν, στη συνέχεια προσέτρεξαν στον "κοινωνικό διάλογο", επιχειρώντας να κλείσουν το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα, να αποθαρρύνουν και να υπονομεύσουν κάθε προοπτική αντίστασης και αγώνα». Και πρόσθεσε: «Τα εργατικά σωματεία του Πειραιά - κόντρα στη γραμμή που κινούνται οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας - εκφράζοντας την ανάγκη για αντίσταση και τη διάθεση για δράση, απευθύνουν ενωτικό αγωνιστικό προσκλητήριο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων, για την αποφασιστική αντιμετώπιση της αντιλαϊκής επίθεσης. Το κάθε εργοστάσιο, ο κάθε χώρος δουλιάς να γίνει μετερίζι αγώνα κατά των επιλογών της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά των αναδιαρθρώσεων που επιβάλλει η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι αντεργατικές επιλογές - μέτρα της κυβέρνησης προπαγανδίζονται ως ριζοσπαστικά, φιλεργατικά. Είναι μια προσπάθεια εξωραϊσμού των συνεπειών της βάρβαρης καπιταλιστικής πραγματικότητας. Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να αντιπαλέψουν τη λογική της "κοινωνικής συναίνεσης" και των διαλόγων της απάτης. Να απαντήσουν με την ανάπτυξη ταξικών συντονισμένων αγώνων, με την αλληλεγγύη του ενός κλάδου στον άλλο, των εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα».

Ακολούθησε πορεία εκατοντάδων εργατών, οι οποίοι με βασικά συνθήματα «ΓΣΕΕ εργατών, όχι απεργοσπαστών» και «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη», πορεύτηκαν από το Εργατικό Κέντρο προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στη συγκέντρωση και την πορεία παραβρέθηκε και ο Σήφης Κωτσαντής, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ και μέλος της Γραμματείας του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ