Παρασκευή 10 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΙΩΤΑ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ (ΠΕΕΠΠ)
Αδιαφορία για τους πολιτικούς πρόσφυγες

|εα1 - Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί πρόσφυγες και ιδιαίτερα αυτοί που επιστρέφουν τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα;|τε

- Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί πρόσφυγες είναι προβλήματα ζωής και ύπαρξης των ίδιων και των οικογενειών τους. Μένουν άλυτα και δυστυχώς οι κυβερνήσεις της χώρας μας, και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ μπορούν δεν τα λύνουν. Το βασικότερο όμως είναι: Το πρώτο και το πιο καυτό είναι η επείγουσα μεταφορά των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των πολιτικών προσφύγων από τη Ρουμανία - πρόβλημα που κρατά σε απόγνωση χιλιάδες επαναπατρισμένους Ελληνες πολίτες, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Η συμφωνία με τους Ρουμάνους δεν υπογράφτηκε ακόμη και γίνεται προσπάθεια να φανεί ότι φταίνε μόνο οι Ρουμάνοι. Εμείς πιέζουμε και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτή μπορεί να πιέσει τους Ρουμάνους και μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας να δώσει λύση. Να δοθούν, επιτέλους, τα χρήματα, που λένε πως έχουν, στους υπερήλικους και ανασφάλιστους που λιμοκτονούν. Επίσης ζητάμε να αναγνωριστούν όλα τα εργάσιμα χρόνια της προσφυγιάς για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών και στους άνδρες κάτω των 55. Τώρα τους αναγνωρίζουν μόνο 1.500 ένσημα (5 χρόνια) ενώ στην αλλοδαπή (πρώην σοσιαλιστικές χώρες) έχουν δουλέψει 20 και 30 χρόνια. Οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες, με βάση τις διακρατικές συμφωνίες, έχουν καταβάλει τα απαιτούμενα ποσά και βρίσκονται στο Ειδικό Ταμείο του ΙΚΑ. Επίσης ζητούμε να αναγνωριστούν και συνταξιοδοτικά τα χρόνια εργασίας των πολιτικών προσφύγων που δουλεύουν στο δημόσιο. Να δοθεί ιθαγένεια στις αλλοδαπές συζύγους των πολιτικών προσφύγων και στα παιδιά τους και να μην πληρώνουν άδεια παραμονής και εργασίας όπως οι ξένοι.

|εα1 - Τι γίνεται με τους ανάπηρους και τα θύματα του εμφύλιου πολέμου, αλλά και τους πρόσφυγες που δεν μπορούν να γυρίσουν στην Ελλάδα;|τε

- Με πολλές δυσκολίες προωθούνται οι περιπτώσεις των αναπήρων και θυμάτων του εμφύλιου πολέμου. Υπάρχουν πάρα πολλές απορρίψεις, ενώ μειώνουν και τα ποσοστά αναπηρίας. Πέρασαν έξι χρόνια από την ψήφιση του σχετικού νόμου και η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων ακόμη περιμένει τη λύση του προβλήματος. Να προσθέσουμε ακόμη το πρόβλημα του επαναπατρισμού αυτών που δεν μπορούν να γυρίσουν, ενώ το επιθυμούν, γιατί με τον όρο (1266) 1982 που αναφέρεται "μη Ελληνες το γένος" τους απαγορεύουν να έρθουν στην Ελλάδα, ενώ όλοι αυτοί είναι Ελληνες πολίτες και πρόσφεραν πολλές υπηρεσίες στην πατρίδα. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως αυτό της ρύθμισης των περιουσιών που πρέπει από το υπουργείο να δοθεί παράταση του νόμου, ή επιστροφή και αποκατάσταση των πολιτικών προσφύγων που θέλουν να επαναπατριστούν και αυτοί είναι ακόμη πάρα πολλοί. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να επιδιώξει υπογραφή νέων διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες αυτές.

Εμείς γι' αυτά τα προβλήματα ενωμένοι και συσπειρωμένοι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική λύση τους. Ζητάμε τη συμπαράσταση και βοήθεια όλων. Δε ζητάμε τίποτα παραπάνω από αυτά που μας ανήκουν και πρέπει να μας δοθούν.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ