Παρασκευή 10 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ
Τα κέρδισαν όλα οι ταξιτζήδες

Με νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα δοθούν κίνητρα για την αντικατάσταση των παλιών ταξί και με μεταχειρισμένα μέχρι δύο ετών αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, "δελέασε" χτες το πρωί τους ιδιοκτήτες ταξί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και αυτοί συμφώνησαν να μην κινητοποιηθούν το τρίμηνο που θα "κλείσει" το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας πειραματικά. Τη σχετική τροπολογία, ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα την καταθέσει μέχρι το τέλος Μάρτη και θα προβλέπει απαλλαγή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 90% σε όσους αντικαταστήσουν τα παλιά ταξί με μεταχειρισμένα καταλυτικά έως ενός χρόνου και κατά 80% έως δύο χρόνων.

Επίσης, συμφωνήθηκε τα ταξί να έχουν πρόσβαση στο εμπορικό τρίγωνο, εκτός από τους άξονες, όπου θα κυκλοφορούν ελεύθερα και τα υπόλοιπα ΙΧ, δηλαδή τις οδούς Βορέου - Κολοκοτρώνη, Ευριπίδου και Σοφοκλέους και σε άλλα σημεία. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ταξιτζήδων Μ. Μπαντουράκης, "θα ληφθεί ειδική μέριμνα και θα υπάρξει μία ανοχή για διαδρομές ανθρώπων, που έχουν άμεση ανάγκη να κινηθούν στην απαγορευμένη ζώνη με ταξί, όπως επίσης και για τα λίγα ξενοδοχεία που υπάρχουν στην περιοχή αυτή".

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, βέβαια, ουσιαστικά δε θα υπάρχει καμιά απαγόρευση στην κίνηση των ταξί στο εμπορικό τρίγωνο...

Επίσης αποφασίστηκε να αντικατασταθούν όλες οι πιάτσες των ταξί στο Κέντρο, να σηματοδοτηθούν με ειδικές φωτεινές πινακίδες, ενώ σε περίπτωση παράνομης στάθμευσης σ' αυτές ΙΧ αυτοκινήτων θα τους αφαιρούνται οι πινακίδες.

Στο μεταξύ, με χτεσινή ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών διευκρινίζει ότι:

  • Τα εξαγγελθέντα μέτρα είναι προϊόν εξάμηνης συνεργασίας με το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Δήμο.
  • Τα μέτρα αναφέρονται σε μια τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επέλθουν διάφορες βελτιώσεις.
  • Εχει ληφθεί μέριμνα για τον ανεφοδιασμό της χονδρικής, ενώ προβλέπεται οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις να συμπεριληφθούν στο νόμο περί κινήτρων του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή μεταφορά τους εκτός εμπορικού κέντρου.
  • Εχει διασφαλιστεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε βασικούς δρόμους του εμπορικού κέντρου, όπως Κολοκοτρώνη, Βουλής, Σοφοκλέους, Ευριπίδου, καθώς και η πρόσβαση στους χώρους υπαίθριας και στεγασμένης στάθμευσης.
  • Ο Δήμος Αθηναίων θα διακοσμήσει και θα ενισχύσει το φωτισμό του εμπορικού τριγώνου, ώστε να καταστεί πλέον ελκυστικό για τους Αθηναίους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ