Παρασκευή 10 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Συλλαλητήρια κατά των καταστροφικών μέτρων

Συντονισμένα οι αγρότες των νομών Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας προετοιμάζουν τις κινητοποιήσεις της ερχόμενης Δευτέρας, 13 του Μάρτη, και το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, στις 20 του μήνα

Με το μόνο όπλο που τους απόμεινε, τις ενωτικές, δυναμικές κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Θεσσαλίας απαντούν στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών της περιοχής, διοργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα παναγροτικά συλλαλητήρια στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, ενώ την επόμενη Δευτέρα, 20 του Μάρτη, θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλικό, παναγροτικό συλλαλητήριο, στη Λάρισα.

Την ερχόμενη Δευτέρα, λοιπόν, οι αγρότες της Λάρισας,με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα θα κατέβουν στην κεντρική πλατεία, αποκλείοντας το κέντρο της πόλης, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα οι συνάδελφοί τους των Τρικάλων,ξεκινώντας, με γεωργικά μηχανήματα από τα χωριά τους, θα καταλήξουν στην πλατεία "Ρήγα Φεραίου" της πόλης. Οι αγρότες της Μαγνησίας, από τις αγροτικές περιοχές Αλμυρού, Βελεστίνου, Αργαλαστής, θα συγκεντρωθούν με τρακτέρ, στον κόμβο των Μικροθηβών. Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης θα πραγματοποιήσουν και οι αγρότες της Καρδίτσας.

Για τον καλύτερο συντονισμό και την επιτυχία των κινητοποιήσεων συνεδρίασαν μέσα στην εβδομάδα από κοινού, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και οι Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών, σε κάθε νομό. Εξέδωσαν προκήρυξη, η οποία ήδη μοιράζεται σ' όλα τα χωριά. Παράλληλα κλιμάκια των οργανώσεων του αγροτικού κινήματος "οργώνουν" την ύπαιθρο, ενημερώνοντας τους αγρότες και τους καλούν να πάρουν δυναμικά και μαζικά μέρος στα συλλαλητήρια.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας θα διαμαρτυρηθούν για τις μειώσεις των τιμών στ' αγροτικά προϊόντα που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και για την άδικη φορολόγησή τους, που επιχειρεί η κυβέρνηση με τον νέο νόμο των "αντικειμενικών κριτηρίων".Ζητούν:

1. Ν' ανακληθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση τα μέτρα μείωσης των τιμών.

2. Ν' αποσυρθεί ο νόμος των "αντικειμενικών κριτηρίων" στη φορολόγηση. Η φορολογία να γίνει με βάση το πραγματικό εισόδημα του καθενός και μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους.

Πλήττεται ιδιαίτερα η Θεσσαλία

Η περιοχή της Θεσσαλίας πλήττεται ιδιαίτερα από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού εκεί ευδοκιμούν όλες οι δυναμικές καλλιέργειες (βαμβάκι, καπνός, οπωροκηπευτικά, σιτάρι, κ. ά.), οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο των Βρυξελλών. Ιδιαίτερα για το βαμβάκι - τη μοναδική, σχεδόν, καλλιέργεια που αφήνει ακόμα κάποιο κέρδος στον παραγωγό - η Κομισιόν προτείνει καταστροφικά μέτρα (μέσω του διαχωρισμού της παραγωγής που επιτρέπει για την Ελλάδα και την Ισπανία), της μείωσης της τιμής στόχου κατά 10% και κατάργηση κάθε ορίου στην επιβολή προστίμου συνυπευθυνότητας.Αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, οι βαμβακοπαραγωγοί - και οι μικροί που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν πρόστιμα συνυπευθυνότητας και οι μικρομεσαίοι παραγωγοί - θα πληρωθούν μέχρι και 100 δρχ. κατά κιλό, λιγότερο, σε σχέση με τις σημερινές θεσμικές τιμές του προϊόντος.Αν παρθεί υπόψη ότι οι πλημμύρες του περασμένου Οκτώβρη,επέφεραν τεράστιες ζημιές στη βαμβακοκαλλιέργεια κι ακόμα αποζημιώσεις δε δόθηκαν, τότε, γίνεται φανερό, ότι το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται και σε λίγο διάστημα και η βαμβακοκαλλιέργεια θα καταστεί ασύμφορη. Ανάλογες θα είναι οι επιπτώσεις και στους παραγωγούς οπωροκηπευτικών,ενώ ήδη ένιωσαν στο πετσί τους τι σημαίνει ΚΑΠ και ΓΚΑΤΤ, οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας και των Τρικάλων, οι οποίοι, πριν λίγες μέρες, πραγματοποίησαν δυναμικές κινητοποιήσειςκαι οι σιτοπαραγωγοί.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά έρχεται τώρα και η άδικη φορολόγηση με τα δήθεν "αντικειμενικά κριτήρια",για να συγκεντρωθούν δισεκατομμύρια δραχμές από τους αγρότες, όπως προβλέπει το πρόγραμμα "σύγκλισης" με την Ευρωπαϊκή Ενωση, να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο αγροτικό εισόδημα.

Ολα αυτά τα οξυμένα προβλήματα πυροδοτούν τις αντιδράσεις των αγροτών της Θεσσαλίας. Τα δυναμικά συλλαλητήρια που ξεκινούν τη Δευτέρα είναι μόνο η αρχή. Θ' ακολουθήσουν κι άλλα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ