Παρασκευή 10 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τίμησαν τη Μάχη της Κοκκινιάς

Πιστοί στα ανεκπλήρωτα ακόμα οράματα της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, συγκεντρώθηκαν χτες στο χώρο απ' όπου ξεκίνησε η ηρωική μάχη της Κοκκινιάς, αντιστασιακοί αγωνιστές και κάτοικοι της πόλης. Στις μνήμες όλων παραμένει άσβεστος ο δυναμισμός και η παλικαριά των Ελασιτών που πριν από 51 χρόνια ξεκίνησαν τη νικηφόρα μάχη εναντίον των ξένων κατακτητών και των συνεργατών τους. Οπως άσβεστη παραμένει και η φλόγα της συνέχισης του έργου τους για ένα δίκαιο κόσμο, για το σοσιαλισμό.

Στη χτεσινή συγκέντρωση προς τιμήν της τριήμερης ηρωικής μάχης της Κοκκινιάς, χαιρέτισε ο Κώστας Γεωργίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Νίκαιας της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: "τιμάμε σήμερα τη μάχη του ΕΛΑΣ και του λαού της Κοκκινιάς και θεωρούμε χρέος τιμής να συνεχίσουμε την προσπάθεια για λευτεριά και ανεξαρτησία".

Οι τιμητικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Νίκαιας, στην αίθουσα "Εσπερος", όπου η χορωδία της ΠΕΑΕΑ τραγούδησε για τα θύματα του αγώνα, τη λευτεριά και το μέλλον. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Νίκανδρος Κεπέσης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: "Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από τη συντριβή των χιτλεροφασιστικών δυνάμεων, για την οποία τόσο σημαντικά συνέβαλε ο λαός μας, με την τρισένδοξη Εθνική του Αντίσταση. Ραχοκοκαλιά αυτής της Αντίστασης ήταν το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ και το ΚΚΕ, ο εμπνευστής, οργανωτής, καθοδηγητής και μεγαλύτερος αιμοδότης του Αγώνα.Περίλαμπρη απόδειξη γι' αυτό είναι η τριήμερη μάχη της Κοκκινιάς, η μεγαλύτερη που δόθηκε σε κατοικημένη περιοχή στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Πενήντα ένα χρόνια πέρασαν από τότε και αντί οι οικογένειες των ηρωικών νεκρών της μάχης εκείνης, των νεκρών όλων του Αγώνα, να τιμούνται όπως τουλάχιστο έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντί οι αγωνιστές που επέζησαν ύστερα από την κατοχή να απολαμβάνουν το σεβασμό που αρμόζει στις θυσίες τους, αντί η Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης να διδάσκεται στα σχολεία, αντί τόσα άλλα, με τα οποία όφειλαν οι κυβερνήσεις να τιμούν την Εθνική Αντίσταση με Μνημεία και Μουσεία, αντάξια του ηρωισμού και της θυσίας του αγωνιζόμενου λαού, εξαπολύθηκε σε βάρος της ένας χωρίς προηγούμενο διωγμός. Οι αγωνιστές της βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εκτελέστηκαν".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια η ΚΕ του ΚΚΕ, η ΑΕ Κοκκινιάς του ΚΚΕ, η ΚΟΒ Π. Κοκκινιάς, η ΚΝΕ Κοκκινιάς, η ΠΕΑΕΑ, το παράρτημά της στην Κοκκινιά, στον Κορυδαλλό και το Κερατσίνι, η ΠΣΑΕΑ, το σωματείο θυμάτων γερμανικής κατοχής "Φοίνικας", ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Πειραιά, η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, το ΕΚ Πειραιά, ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκαιας, αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ, του "ΣΥΝ" και της Πολιτικής Ανοιξης. Εγκάρδιο χαιρετισμό έστειλε η Βέρα Νικολαφιδου η οποία δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη συγκέντρωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ