Παρασκευή 10 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ

Είναι προφανές ότι οι απόμαχοι της δουλιάς, που πορεύονταν αμέριμνοι χτες το πρωί προς το Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να επιδώσουν εντίμως τα αιτήματά τους στον περίπου συνομήλικό τους πρωθυπουργό της χώρας, αγνοούσαν ότι η κυβέρνηση - έχοντας προ πολλού ξεμπερδέψει και με ηθικού τύπου προβλήματα, όπως το ποια είναι η αρμόζουσα συμπεριφορά προς τους γέροντες - είχε αποφασίσει, αντί της παραδοσιακής απόρριψης των αιτημάτων τους με τις δηλώσεις των αρμοδίων, να δείξει εμπράκτως το πώς βλέπει τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων της κρατικής καταστολής. Ετσι, παντελώς απροετοίμαστοι, οι συνταξιούχοι - κι έχει την αξία της η επισήμανση ότι επρόκειτο για συνταξιούχους ΟΛΩΝ των οργανώσεων - δέχτηκαν στο "δόξα πατρί" τα εκσυγχρονιστικά "γκλοπ" και τα σύγχρονα ασφυξιογόνα, που, ακόμα και αν είσαι υποψιασμένος - προετοιμασμένος, σε βγάζουν εκτός μάχης.

Εντελώς συμπτωματικά, σε αρκετές εφημερίδες, χτες, παρουσιάστηκε νομοσχέδιο - από το υπουργείο Δικαιοσύνης διαψεύδεται γενικά η ύπαρξή του, το κείμενο, όμως, βεβαιωμένα βρίσκεται στο συρτάρι του ως σχέδιο προς μελέτη - που αφορά τον εκσυγχρονισμό της κρατικής καταστολής. Σύμφωνα με το γράμμα αυτού του κειμένου, που ετοιμάστηκε, λένε, με στόχο να αντικαταστήσει τις ισχύουσες διατάξεις της χούντας, οι συνταξιούχοι ήταν ένοχοι. Πρώτον, δεν είχαν ζητήσει τρεις μέρες πριν την άδεια της Αστυνομίας, για να κάνουν πορεία. Δεύτερον, ήθελαν να επιδώσουν το ψήφισμά τους αυτοπροσώπως στον πρωθυπουργό, δηλαδή έπρεπε να μπουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αυτό όμως συνιστά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αδίκημα της "εισβολής σε ξένη κατοικία". Τρίτον, δεν είχαν περάσει από σωματικό έλεγχο, ώστε να αποδείξουν ότι "δε φέρουν όπλα". Τέταρτον, διατάρασσαν με την πορεία τους - σύμφωνα πάντα με το νομοσχέδιο - την "κοινωνικοοικονομική ζωή". Πέμπτον, μία πορεία που συνοδεύεται με εκφώνηση συνθημάτων, ασφαλώς και δε συνιστά "ήσυχη συνάθροιση", όπως απαιτούν οι συντάκτες του νομοσχεδίου. Εκτον, αγνόησαν την επί τρεις φορές - σύμφωνα με το νομοσχέδιο - προειδοποίηση της Αστυνομίας να διαλυθούν μόνοι τους. Οντας πρωταγωνιστές σ' αυτές τις παρανομίες, έμαθαν από πρώτο χέρι τι πρόκειται να συμβεί και στο μέλλον, όταν το νομοσχέδιο γίνει νόμος.

***

Ως εδώ, όμως, το "εύθυμον" του πράγματος. Γιατί αυτά που συνέβησαν χτες, σε μικρή απόσταση από το κτίριο της Βουλής, όπου, παρεμπιπτόντως, να θυμίσουμε ότι ετοιμάζεται η αναθεώρηση και του Συντάγματος επί το αυταρχικότερον, συμβολικά, ακριβώς έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάθε άλλο παρά γέλιο πρέπει να προκαλούν. Γιατί, όσο κι αν η απογευματινή εφημερίδα του συγκροτήματος Λαμπράκη σπεύδει να υπερασπίσει αυτό που εμφανίστηκε ως νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι με αυτό "μπαίνουν φραγμοί στις βίαιες επεμβάσεις αστυνομικών", αυτό που πράγματι προωθείται είναι, σε απλά ελληνικά, ο αυριανός εφιάλτης όποιου - πιεσμένος - φτάσει στα όρια της έκρηξης. Η καταστολή ήταν και εξακολουθεί να είναι το αποτελεσματικότερο μέσο επιβολής μιας εξουσίας βαθιά αντιανθρώπινης.

Οι ιθύνοντες των 45 πολυεθνικών, που εμπνεύστηκαν τη γνωστή "Λευκή Βίβλο", το δήλωναν καθαρά από το καλοκαίρι του 1993 ότι η εξέλιξη των πραγμάτων εγκυμονεί "κοινωνικές εκρήξεις". Στον τόπο μας, οι υπερασπιστές του σύγχρονου ευρωπαϊκού εργασιακού μεσαίωνα έκαναν, είναι αλήθεια, ό,τι περνά από το χέρι τους, ώστε να ελέγξουν, τόσο ασφυκτικά τα συνδικάτα, ώστε να απομακρύνεται, όσο το δυνατόν, η πιθανότητα οργάνωσης των κοινωνικών εκρήξεων σε κατεύθυνση αντικαπιταλιστική. Μόνο, που, παρά τις "φιλότιμες" προσπάθειες, δεν τους βγαίνει το αποτέλεσμα. Οι μαθητές εξακολουθούν να ξεσηκώνονται, οι σπουδαστές το ίδιο, οι αγρότες, κοντά στο τέλος της αυταπάτης των κοινοτικών επιδοτήσεων, αγριεύουν, οι εργάτες - αυτό ακριβώς το κομμάτι της τάξης, που έχει υποστεί τη μέγιστη ολομέτωπη επίθεση - βρίσκουν το ιστορικό νήμα και, προς απογοήτευση του Πρωτόπαππα, φτάνουν μέχρι και την κατάληψη εργοστασίων ("Φιλικοπλάστ"), οι συνταξιούχοι αρνούνται να γίνουν απόμαχοι και της αγωνιστικής στάσης ζωής. Η καταστολή είναι το μόνο αποτελεσματικό μέσο για να αντιμετωπιστούν όλοι αυτοί, τουλάχιστον μέχρι να μπορέσουν να ανασυντάξουν δυνάμεις.

Καθώς όμως δε βρισκόμαστε τύποις στα χρόνια της χούντας, η επίκληση των χουντικών διατάξεων για τη διάλυση μιας συγκέντρωσης δυσφημεί στους ιθαγενείς την Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας είμαστε μέλος και όπου, ως γνωστόν, βασιλεύει ο "κοινωνικός διάλογος". Ο βούρδουλας επιβάλλεται να έχει άλλο όνομα (ίσως, όχι τυχαία, συντάκτες του προτεινόμενου νομοσχεδίου επιλέχθηκε να είναι επιστημονικοί συνεργάτες του περιβεβλημένου με έναν μανδύα δημοκρατίας πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκη). Το γεγονός, εξάλλου, ότι τα γερμανικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά ΜΑΤ, τα ΜΑΤ δηλαδή των χωρών του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, έχουν κατακτήσει μία παγκόσμια φήμη για την αγριότητά τους, είναι κάτι που μέχρι τώρα το γνωρίζουν καλά μόνο οι εκεί ιθαγενείς. Οι εδώ ιθαγενείς βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας: Ολοι αυτοί οι φερέλπιδες νέοι της δημοσιογραφίας των Αλαφούζων, που δε σαλτάρουν ποτέ με το καθημερινό κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της πόλης, αλλά γαυγίζουν από τα ξημερώματα κάθε που ενδέχεται να υπάρξει κάποια διαδήλωση, ξέρουν τι κάνουν.

***

Είναι μόνο έτσι, μαύρα, τα πράγματα; Ευτυχώς, όχι. Οι άνδρες των ΜΑΤ, που καλούνται κάθε τρεις και λίγο να αντιμετωπίσουν τον "εσωτερικό εχθρό", το ξέρουν ίσως καλύτερα και από μας πως τα σπέρματα της κοινωνικής έκρηξης είναι εδώ. Λίγο άναρχα ακόμα, ασυντόνιστα, είναι αλήθεια, επίσης χωρίς ακόμα να στοχεύουν εν πλήρει συνειδήσει στον πραγματικό εχθρό. Ομως, είναι εδώ. Για να κάνουν, στην προοπτική τους, ανάμεσα σε άλλα και τα πράσινα "γκλομπ" να χρησιμοποιηθούν έτσι ακριβώς όπως πρέπει...

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Καθώς όμως δε βρισκόμαστε τύποις στα χρόνια της χούντας, η επίκληση των χουντικών διατάξεων για τη διάλυση μίας συγκέντρωσης δυσφημεί στους ιθαγενείς την Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας είμαστε μέλος και όπου, ως γνωστόν, βασιλεύει ο "κοινωνικός διάλογος". Ο βούρδουλας επιβάλλεται να έχει άλλο όνομα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ