Παρασκευή 10 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλήρης φιλελευθεροποίηση για την υγεία

Φιλελεύθερη επέλαση στην υγεία υπόσχεται η ΝΔ με το πρόγραμμά της, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε χτες.

Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο πρόεδρος Μ. Εβερτ και η ΟΚΕ Υγείας. Ο Μ. Εβερτ επιχείρησε να παρουσιάσει το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ανθρωποκεντρικό και ως προς τον ασθενή, αλλά και ως προς το προσωπικό των υπηρεσιών υγείας. Το σύστημα υγείας, κατά τον Μ. Εβερτ, πρέπει να είναι διττό. Δηλαδή δημόσιο και ιδιωτικό.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Γ. Σούρλας, αν και υποστήριξε ότι η φιλελεύθερη αντίληψη επιτρέπει να αναθεωρηθούν οι πολιτικές που απέτυχαν, εν τούτοις όσα είπε δεν είναι παρά η πλήρης εισαγωγή της ελεύθερης οικονομίας. Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν έξω απ' το δημόσιο λογιστικό. Θα παραμείνουν, είπε, κρατικά, με μόνο μέτοχο το κράτος, αλλά δε διευκρίνισε ποια νομική μορφή θα επιλέξουν. Μετά την ψήφιση του νόμου - από την κυβέρνηση της ΝΔ - οι γιατροί που θα προσλαμβάνονται θα είναι πλήρους και όχι αποκλειστικής απασχόλησης, με θητεία, ενώ οι εργαζόμενοι θα έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Για όσους υπηρετούν μέχρι τότε, δεν αλλάζει το εργασιακό καθεστώς. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι γιατροί θα μπορούν να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο, ενώ και οι ιδιώτες γιατροί θα μπορέσουν να δουλέψουν στα νοσοκομεία κυρίως της επαρχίας.

Τα νοσοκομεία θα επιχορηγούνται για την έρευνα και την εκπαίδευση, ενώ για τα έξοδα νοσηλείας θα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην ερώτηση εάν η ΝΔ αντιγράφει τα σχέδια του υπουργείου Υγείας ή το αντίστροφο, αφού όσα υποστηρίζει συμπίπτουν κατά 80%, ο Γ. Σούρλας επανέλαβε ότι ισχύει η παλιότερη πρόταση του κόμματός του προς τον υπουργό Υγείας να τεθεί ως βάση συζήτησης το πόρισμα των ξένων εμπειρογνωμόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ