Παρασκευή 10 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βαρβαρότητα

ΜΑΤ και καπνογόνα κατά των συνταξιούχων. "Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είναι υπόλογοι στον ίδιο το λαό", δήλωσε ο Ορ. Κολοζώφ

"Ούτε οι Γερμανοί δεν τα έκαναν αυτά. Αυτό ήταν το πρώτο δώρο που πήραν οι συνταξιούχοι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

Τα λόγια του συνταξιούχου, που τα άκουσε το πανελλήνιο, συμπυκνώνουν ίσως τη χτεσινή βαρβαρότητα της κυβέρνησης σε βάρος εκείνων, που κάποτε τους αποκαλούσε "περήφανα γηρατειά" και πριν, ακριβώς, έξι μήνες ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνώριζε ενώπιόν τους ότι τα αιτήματά τους είναι "δίκαια, δικαιότατα".

Χτες έξω απ' το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε αβρότητες. Είχε την "ασπίδα" των κρανοφόρων και των ροπαλοφόρων. Τα καπνογόνα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου έπεφταν το ένα μετά το άλλο. Η ατμόσφαιρα ήταν ασφυκτική. Με δυσκολία, άντεξαν οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι που ήταν παρόντες, πόσο μάλλον 70χρονοι και 80χρονοι άνθρωποι με αρρώστιες. Αρκετοί λιποθύμησαν και άλλοι τραυματίστηκαν στο κεφάλι από τη ρίψη καπνογόνων. Δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μετέφεραν τους τραυματίες σε νοσοκομεία.

Τα γηρατειά, όμως, είναι πράγματι υπερήφανα και το απέδειξαν. Παρά τα καπνογόνα, παρά τα γκλομπς των ανδρών των ΜΑΤ, δε διαλύθηκαν. Εμειναν κρατώντας γερά τα πανό, για να δείξουν την αγανάκτησή τους. "Αίσχος. Είστε εγγόνια μας, γιατί μας χτυπάτε;", φώναζαν στους άντρες των ΜΑΤ, που τους απαντούσαν: "Εκτελούμε εντολές". Απευθυνόμενοι αργότερα στον διοικητή του είπαν: "Σήμερα είχατε εύκολη λεία".

Στα γεγονότα ήταν παρών και ο Ορ. Κολοζώφ, βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που δήλωσε: "Οταν ο πρωθυπουργός της χώρας αρνείται να δει τους συνταξιούχους και φοβάται να μιλήσει μαζί τους, στέλνοντας στη θέση του τα ΜΑΤ, τότε πρέπει να ντρεπόμαστε για την κυβέρνηση που υπάρχει. Υστερα απ' αυτή την απαράδεκτη στάση των ΜΑΤ και της Αστυνομίας προς τους συνταξιούχους της χώρας μας, θεωρούμε ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι υπόλογοι στον ίδιο το λαό".

"Κάτω τα χέρια απ' τους συνταξιούχους"

Τα επεισόδια άρχισαν, όταν η πορεία των συνταξιούχων έφτασε στη συμβολή των οδών Β. Σοφίας και Ηρώδου του Αττικού. Οι συνταξιούχοι είχαν αποφασίσει να φτάσουν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα να επιδώσει ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον πρωθυπουργό. Εξω από τα γραφεία της ΕΟΚ, αλυσίδα ανδρών των ΜΑΤ τους εμπόδισε να προχωρήσουν. Οι συνταξιούχοι έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και αμέσως δόθηκε διαταγή για επίθεση. Πιο βαριά τραυματίστηκε ο Ν. Σουγκλάκος.

Οι συγκεντρωμένοι συνταξιούχοι συνειδητοποίησαν τι είχε γίνει μόλις άκουσαν τις σειρήνες των ασθενοφόρων. Αγανακτισμένοι, απάντησαν με συνθήματα: "Κάτω τα χέρια από τους συνταξιούχους". Μία γριούλα, με πρησμένα κόκκινα μάτια, μας είπε με παράπονο: "Να μας χτυπήσουν γέρους ανθρώπους; Τι τους ζητάμε μωρέ;". Μάταια προσπαθούσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα να συνεννοηθεί με τους αστυνομικούς, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου.Η απάντηση ήταν ότι ο πρωθυπουργός απουσίαζε και ότι αν ήθελαν κι οι ίδιοι θα τους δεχόταν ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Αντ. Λιβάνης.Οσο επέμεναν οι συνταξιούχοι στο αίτημά τους να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, τόσο αυξάνονταν οι "αλυσίδες" περιφρούρησης γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Β. Γεωργαντάς,από τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, δήλωσε στον διοικητή της Αστυνομίας ότι "μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, μετά απ' αυτή την εγκληματική ενέργεια, απαξιούμε να δούμε τον κ. Λιβάνη ή οποιονδήποτε άλλον. Το μόνο που θέλουμε είναι να πάμε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου να δούμε τον πρωθυπουργό". Επίσης ο Ν. Φλέσσας έλεγε: "Συνάδελφοι, ψυχραιμία. Μην υποχωρείτε. Προχωρήστε και μη βρίζετε".

Μετά την αρνητική απάντηση του διοικητή της Αστυνομίας, οι συνταξιούχοι ύψωσαν τη γροθιά τους και διαδήλωσαν: "Δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε. Η τρομοκρατία δε θα περάσει". Λίγο πριν διαλυθούν, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου εξέφρασε στους συγκεντρωμένους τη διαμαρτυρία του για την απάνθρωπη συμπεριφορά και δήλωσε ότι οι συνταξιούχοι θα απαντήσουν αγωνιστικά. "Σ' αυτόν τον τόπο, έχουμε προσφέρει τα πάντα και γι' αυτό καταδικάζουμε τέτοιες συμπεριφορές. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μία απάντηση. Θα επιστρέψουμε δριμύτεροι", κατέληξε.

Η συγκέντρωση

Προηγουμένως, οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στο Θέατρο "Διάνα". Ακολούθησε η πορεία τους στο κέντρο της Αθήνας και επέδωσαν ψήφισμα στον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδη.Στη συγκέντρωση, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, μίλησε ο Σ. Προβελλέγγιος.

Εθιξε το πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η χώρα μας και συνολικά η Ευρώπη κι έχει να κάνει με το σάπισμα του συστήματος που ξεκινάει από την άρχουσα τάξη και κατεβαίνει στο λαό. "Σαν παλαίμαχοι που είμαστε, δεν μπόρεσαν να διαστρεβλώσουν τη συνείδησή μας - τόνισε. Εμείς πρέπει να βοηθήσουμε τη νεολαία από τις παγίδες που της στήνουν. Οι νέοι και οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να αγωνιστούν για να λυθούν τα προβλήματά τους, να αποκρούσουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο"".

Ο Θ. Κανάκης, από το Σωματείο Συνταξιούχων της ΔΕΗ, μίλησε για το συνεχή εμπαιγμό της κυβέρνησης. "Οι συνταξιούχοι, τόνισε, που αποτελούν το 30% του ελληνικού λαού, δεν είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν τον αγώνα τους".

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους συνταξιούχους και τους δήλωσε ότι η παράταξή του στη Συνομοσπονδία θα στηρίξει το δίκαιο αγώνα τους. Τους τόνισε ότι πρέπει να συνεχίζουν να αγωνίζονται κι αυτός ο αγώνας να γίνει καθολικός, γιατί άλλος δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων τους δεν υπάρχει.

Εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ, παραβρέθηκε ο Μ. Διαμαντής.

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ