Παρασκευή 10 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Αρχή εποχής" με ρόπαλα των ΜΑΤ
  • Υποκριτική έκφραση λύπης απ' την κυβέρνηση και παράλογη ανακοίνωση της Αστυνομίας, που προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες στους συνταξιούχους
  • Ομόθυμη καταδίκη της βαρβαρότητας απ' τους μαζικούς φορείς

Με υποκριτικό τρόπο εξέφρασε τη λύπη του για τα επεισόδια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Βενιζέλος.Κατά τη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων δήλωσε ότι υπήρξε επαφή με τον πρωθυπουργό και ότι "η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης θα διερευνήσει κατά νόμον το ζήτημα, για να διαπιστωθεί αν υπήρξε υπέρβαση των κανόνων που ισχύουν στις περιπτώσεις αυτές. Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης - και πολύ περισσότερο η κυβέρνηση - δεν είχε δώσει εντολή για τη χρήση δακρυγόνων".

|λ6 Ακόμη, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των οργανώσεων των συνταξιούχων με τον πρωθυπουργό μέσα στην επόμενη βδομάδα.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η ΣΕΑ για να αποφασίσει την παραπέρα πορεία του αγώνα. "Αν η απάντηση του πρωθυπουργού είναι αρνητική, η πρότασή μου θα είναι για πανελλαδικό συλλαλητήριο", δήλωσε στο "Ρ" ο Δ. Μαυροδόγλου.

"Επιτέθηκαν" οι συνταξιούχοι

Στους συνταξιούχους προσπάθησε να ρίξει το φταίξιμο για τα χτεσινά επεισόδια η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ). Η ΓΑΔΑ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ενημέρωνε τους δημοσιογράφους ότι οι συνταξιούχοι απωθήθηκαν, επειδή δέχτηκε πίεση η αστυνομική δύναμη, ενώ ο αττικάρχης ισχυριζόταν ότι δεν είχαν χρησιμοποιηθεί δακρυγόνα.

Μισή ώρα αργότερα η Αστυνομία υποστήριζε ότι οι συνταξιούχοι με καδρόνια και πέτρες επιτέθηκαν στην αλυσίδα των αστυνομικών. Οταν τη διέσπασαν έπεσαν πάνω στους ασπιδοφόρους των ΜΑΤ και τότε από πλευράς τους χρησιμοποιήθηκαν "δυο χημικά κόνεως", που κατά την ΕΛ. ΑΣ. είναι "αβλαβή και δημιουργούν ατμόσφαιρα... ". Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χειρισμός των επεισοδίων έγινε από τον επικεφαλής αξιωματικό κι αυτό γιατί τα γεγονότα εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα. Αλλωστε, για τη χρήση χημικών χωρίς εντολή από τους προϊσταμένους τους ήταν εξουσιοδοτημένοι οι επικεφαλής των διμοιριών από τον ίδιο τον υπουργό Δημόσιας Τάξης με υπουργική απόφαση που είχε εκδώσει το 1994, με αφορμή τη δημιουργία των Μονάδων Μέτρων Τάξης και το διαχωρισμό τους από τα ΜΑΤ. Παρ' όλα αυτά, ο υφυπουργός Σ. Βαλυράκης έσπευσε να δηλώσει, προφανώς αμυνόμενος, ότι θα γίνει έρευνα.

Ομόθυμη καταδίκη

Την αναίτια και πρωτοφανή αστυνομική επίθεση κατά των συνταξιούχων διαδηλωτών, καταγγέλλει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).

Η χρήση βίας - επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ - και δακρυγόνων, σε βάρος των απόμαχων της δουλιάς, από τις δυνάμεις καταστολής αποτελεί πρόκληση, τη στιγμή που δεν υπήρχαν, ούτε δικαιολογούνται, λόγοι προστασίας της "δημόσιας τάξης". Η ΓΣΕΕ ζητά από τον υπουργό να προχωρήσει άμεσα στις ενέργειες τιμωρίας των υπευθύνων αυτής της απαράδεκτης επίθεσης.

Τέλος η ΓΣΕΕ - καταλήγει η ανακοίνωση - εκφράζει τη συμπαράστασή της στους αγώνες των συνταξιούχων όλης της χώρας.

Τη βάναυση αστυνομική επίθεση κατά των συνταξιούχων καταγγέλλει επίσης σε χτεσινή ανακοίνωσή της και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Η κατάπτυστη αυτή ενέργεια - τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ - της κυβέρνησης προκαλεί το κοινό αίσθημα και δείχνει τη βαρβαρότητα της πολιτικής της απέναντι στους απόμαχους της δουλιάς, τα "περήφανα γηρατειά" των προεκλογικών λόγων, που τώρα δέχονται μόνο προπηλακισμούς, ξυλοδαρμούς και δακρυγόνα. Η Συνομοσπονδία υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων για ανθρώπινες συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν άλλο την αντιασφαλιστική της πολιτική.

  • Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων - Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης καταδικάζει με αποτροπιασμό τη βάρβαρη και απρόκλητη επίθεση. Τα ρόπαλα και τα δακρυγόνα, τονίζει, μας γυρίζουν πίσω σε καταδικασμένες εποχές και δηλώνει τη συμπαράστασή της στους συνταξιούχους.
  • Την επίθεση σε βάρος των συνταξιούχων καταδικάζει και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.
  • Την οργή και αγανάκτησή του, για την εγκληματική συμπεριφορά των ΜΑΤ απέναντι στους συνταξιούχους, εκφράζει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ