Παρασκευή 10 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παιδιά που δεν το βάζουν κάτω

Παρά τις τελευταίες εξελίξεις και την αναστάτωση στη Μονάδα Απεξάρτησης του ΨΝΑ, τα παιδιά του 18 Ανω εκφράζουν μέσα απ' την οργή τους τη διάθεση να ζήσουν. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συζήτηση που είχαν χτες με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Σπύρο Στριφτάρη

"Ας σκεφτούν όλοι οι αρμόδιοι ότι ίσως αύριο στη δική μου θέση βρεθεί το παιδί τους. Κι όταν ζητήσει βοήθεια ίσως να μην μπορέσει να τη βρει... ".

Με τα λόγια αυτά ο Γιάννης, 20 χρόνια εξαρτημένος από το αλκοόλ, εκφράζει την αγανάκτησή του. Μια αγανάκτηση που δικαιολογημένα απορρέει από την αδικαιολόγητη στάση των αρμοδίων του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, που "ξέχασαν" να ανανεώσουν τις συμβάσεις εργασίας 33 ειδικευμένων θεραπευτών του Περίπτερου 18 Ανω, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία της Μονάδας. Και παρά τη δημόσια δέσμευση του υφυπουργού Μ. Σκουλάκη ότι μέσα στην ερχόμενη βδομάδα πρόκειται να κατατεθεί τροπολογία που θα λύσει το πρόβλημα, τα παιδιά του Περιπτέρου ούτε πείθονται, ούτε υποχωρούν. Μαζί με τους θεραπευτές τους αναστέλλουν από σήμερα τις λειτουργίες των τμημάτων και περιμένουν να γίνει η υπόσχεση πραγματικότητα...

Σ' αυτό το κομμάτι θέλουμε να καταθέσουμε τα λόγια των παιδιών, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Σπ. Στριφτάρη εκεί. Θέλουμε ν' αφήσουμε να ακουστούν οι φωνές τους, ίσως γιατί τα τελευταία χρόνια για το πρόβλημα των ναρκωτικών ή του αλκοολισμού μιλούν μόνο επιστήμονες, "ειδικοί" και πολιτικοί. Θέλουμε να ακουστούν οι απόψεις τους, ίσως γιατί αυτά τα παιδιά, μέσα από τα βιώματα τους, έχουν πολύ περισσότερα πράγματα να πουν από τον οποιονδήποτε. Θέλουμε η οργή, η αγανάκτηση και η απορία να εκφραστεί με τα δικά τους λόγια.

Ο Σπύρος είναι 36 ετών, πατέρας δύο παιδιών και 22 χρόνια χρήστης ναρκωτικών ουσιών. "Οταν πήρα την απόφαση να έρθω στο Περίπτερο 18 Ανω είχα βάλει έναν στόχο: "Να πάρω τη ζωή στα χέρια μου". Ηταν για μένα φοβερά επίπονη η διαδικασία, χρειάστηκε να περάσει καιρός για να μπορέσω να τους εμπιστευτώ, να μοιραστώ μαζί τους πράγματα που με κανέναν μέχρι τώρα δεν έχω μοιραστεί. Αυτοί οι άνθρωποι μας αγκαλιάσανε, μας βοηθήσανε, κλάψανε μαζί μας. Αυτό που γίνεται τώρα δεν μπορώ να το καταλάβω. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται η πολιτεία να με αγνοεί εντελώς. Για μας κάθε μέρα που περνάει είναι πολύτιμη. Εάν η θεραπεία μας πάει πίσω μια βδομάδα, θα είναι οδυνηρό για όλους".

"Δεν είναι φάμπρικα"

Ο Παντελής είναι 26 ετών και για εφτά χρόνια έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών. "Η ουσία είναι ότι παίζουν με τις δικές μας ζωές. Γιατί είναι πολύ εύκολο, με αυτή την ταραχή που επικρατεί. κάποιος νέος στο πρόγραμμα, που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τι θέλει να κάνει, να φύγει από τη Μονάδα. Κι αν φύγει, ίσως την άλλη μέρα να μην υπάρχει πια... ". Δίπλα του ένας άλλος νέος που δε συστήνεται, θα συμπληρώσει: "Εδώ δεν είναι φάμπρικα παραγωγής για να 'ρχεται ο ένας και να φεύγει ο άλλος. Εδώ χτίζουμε το μέλλον μας πάνω σε ιδανικά και αξίες. Και αυτοί οι άνθρωποι, που μαζί ξεκινήσαμε, είναι οι μόνοι που μπορούν να μας βοηθήσουν".

Ο Σπ. Στριφτάρης κατά τη διάρκεια της συζήτησης ζήτησε τη γνώμη αυτών των παιδιών για το διαχωρισμό μαλακών - σκληρών ναρκωτικών. Ο Σπύρος καταθέτει την εμπειρία του: "Νόμιζα ότι μόνο η ηρωίνη είναι το πρόβλημα. Προσπαθώντας μόνος μου κατάφερα να την κόψω για τρία χρόνια. Είπα τότε ότι "εντάξει, δεν τρέχει τίποτα αν πάρω κάτι μαλακό". Πήρα και την επόμενη μέρα ξανάρχισα την ηρωίνη... ". Ο Θανάσης υπογραμμίζει ότι η εξαρτητική προσωπικότητα είναι αυτή που οδηγεί στα ναρκωτικά, άρα είναι άστοχος αυτός ο διαχωρισμός. Συμπλήρωσε επίσης, με βάση την προσωπική του εμπειρία, ότι "η μεθαδόνη δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση στο χρήστη απ' ό,τι η ηρωίνη".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στη συζήτηση που ακολούθησε τόνισε στα παιδιά ότι πρέπει να αγαπήσουν και να πιστέψουν τον εαυτό τους, ενώ υπογράμμισε ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών και του αλκοολισμού δεν είναι ατομικό ή οικογενειακό, αλλά κοινωνικό. "Η ανεργία, τα καταναλωτικά πρότυπα και η αδιαφορία του κράτους έχουν έναν στόχο: Τη διαιώνιση της τοξικομανίας και της εξάρτησης των νέων", είπε ο Σπ. Στριφτάρης. Μίλησε επίσης με την Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρο του 18 Ανω, και τη διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα είναι πάντα στο πλευρό αυτών των παιδιών και αυτών των αξιόλογων προσπαθειών.

  • Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ, δήλωσε χτες: "Είναι απαράδεκτο το γεγονός να μη διατίθενται οι απαιτούμενες πιστώσεις για την ομαλή λειτουργία του 18 Ανω".
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απίστευτο (1) (2005-05-21 00:00:00.0)
3-4 εκατομμύρια άνθρωποι καπνίζουν χασίς (2003-10-15 00:00:00.0)
Η ηρωίνη δεν είναι ινσουλίνη (2001-06-14 00:00:00.0)
Να 'μαστε καλά να παίρνουμε ...ηρωίνη! (2001-05-24 00:00:00.0)
Η «αριστερή» συντήρηση (2000-02-29 00:00:00.0)
Η ανεργία σπρώχνει στο περιθώριο (1995-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ