Παρασκευή 10 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Από τον ΟΑΕΔ η καταγραφή των λαθρομεταναστών

Προθεσμίες για εθελουσία νομιμοποίηση των αλλοδαπών και αυστηρές ποινές στους εργοδότες, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνταξη του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών. Το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στη νομιμοποίηση και των 400.000 αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας, εφόσον φυσικά οι αλλοδαποί προσέλθουν αυθόρμητα να ζητήσουν άδεια παραμονής και εργασίας. Αυτή η επιλογή είναι πιθανόν να προκαλέσει κύματα αντιδράσεων σε μια περίοδο συνεχούς διόγκωσης της ανεργίας. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν, πάντως, ότι είναι προτιμότερη η καταγραφή και ο έλεγχος των αλλοδαπών από την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευσή τους στη χώρα μας.

Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει τροποποιήσεις των άρθρων 21, 22 και 23 του ισχύοντος νόμου περί αλλοδαπών. Ειδικότερα, όσοι αλλοδαποί εργάζονται παράνομα στην Ελλάδα πρέπει μέσα σε τέσσερις μήνες να εμφανιστούν στον ΟΑΕΔ, για να δηλώσουν τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς τους, τον τόπο κατοικίας, την ειδικότητα, τον εργοδότη, αν υπάρχει, και την επιθυμία τους για εργασία. Ο ΟΑΕΔ με παραπεμπτικό σημείωμα θα αποστέλλει τον αλλοδαπό για ιατρικές εξετάσεις στα κατά τόπους καταστήματα του ΙΚΑ, όπου θα πιστοποιείται η υγεία του. Στους καταγραμμένους αλλοδαπούς θα χορηγείται άδεια παραμονής ή και εργασίας (πράσινη κάρτα) την οποία πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους. Οι εργοδότες οφείλουν μέσα σε ένα μήνα να δηλώσουν στον ΟΑΕΔ τους αλλοδαπούς που απασχολούν. Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπονται αυστηρές ποινές (φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, πρόστιμο από 200.000 μέχρι 5.000.000 δραχμές για κάθε απασχολούμενο αλλοδαπό, αφαίρεση άδειας επαγγέλματος).

Με απόφαση των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Εξωτερικών μπορεί να μην χορηγούνται άδειες σε αλλοδαπούς που κρίνεται ότι βλάπτουν την εθνική ασφάλεια της χώρας. Η διάρκεια ισχύος των αδειών παραμονής και εργασίας θα είναι ενός χρόνου, με δυνατότητα ανανέωσης, όπως προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο περί αλλοδαπών. Οσοι αλλοδαποί συλλαμβάνονται χωρίς άδεια παραμονής θα τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός χρόνου με αναστολή και σε περίπτωση υποτροπής θα εφαρμόζεται η διαδικασία απέλασης.

Τέλος, προβλέπεται ότι οι νόμιμοι αλλοδαποί θα απολαμβάνουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα και θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τον Ελληνα εργαζόμενο από πλευράς αμοιβής και συνθηκών εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Μετά την έναρξη ισχύος του νόμου ο υπουργός Εργασίας θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει κάθε χρόνο με υπουργική απόφαση τον αριθμό των εποχιακών εργατών ιδίως στον πρωτογενή τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ