Παρασκευή 10 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Πριμ ακούν και πριμ δε βλέπουν

Πριμ ακούν και πριμ δε βλέπουν οι καπνοπαραγωγοί. Μπορεί στην απόφαση για την απευθείας καταβολή του πριμ στους καπνοπαραγωγούς να μπήκαν, την περασμένη βδομάδα, οι απαιτούμενες υπουργικές υπογραφές και να δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ωστόσο όμως στην αγορά καπνού δεν "κουνιέται φύλλο" ακόμα.

Οι καπνέμποροι, ειδικά φέτος, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν την εκβιαστική τακτική τους, μέχρι τα άκρα. Αλλωστε και η ίδια η απόφαση για την απευθείας καταβολή του πριμ στους παραγωγούς μπορεί να στέρησε μερικά "προνόμια" από τους καπνεμπόρους, αλλά δεν τους αφαίρεσε τα εκβιαστικά "ατού", αφού αν δεν αγοράσουν τα καπνά, οι καπνοπαραγωγοί δε βλέπουν τα χρήματα της πριμοδότησης και επιπλέον θα αναγκαστούν να υποστούν τις πιο εξευτελιστικές εμπορικές τιμές. Το υπουργείο Γεωργίας, από την πλευρά του, εν αναμονή της συζήτησης για την τροποποίηση του κοινοτικού κανονισμού 2075/92, την ερχόμενη βδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και των σχετικών εξελίξεων, συνεχίζει να σιωπά ένοχα και - το χειρότερο - να μην κάνει τίποτα επί της ουσίας. Οπως δείχνουν λοιπόν τα πράγματα, οι περισσότεροι καπνοπαραγωγοί θα λάβουν τις κοινοτικές ενισχύσεις μέσα στο καλοκαίρι, ενώ σοβαρά προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν με τη μεταφορά και παράδοση των καπνών από τους παραγωγούς, τόσο στα κέντρα μεταποίησης ή ελέγχου ποιότητας των επιχειρήσεων, όσο και στα Αναγνωρισμένα Κέντρα Αγοράς (ΑΚΑ).

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για την απευθείας καταβολή των κοινοτικών πριμοδοτήσεων στους καπνοπαραγωγούς ή τις ομάδες τους, ως φορέας πληρωμής ορίζεται ο Εθνικός Οργανισμός Καπνού (ΕΟΚ). Η πληρωμή της πριμοδότησης, καθώς και της εμπορικής αξίας των καπνών θα γίνεται μέσω της ΑΤΕ, αφού συναχθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σε διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός μήνα από την παράδοση και παραλαβή τους. Η παράδοση των καπνών από τους παραγωγούς και η παραλαβή τους από τους εμπόρους - μεταποιητές θα γίνεται είτε στα κέντρα μεταποίησης ή ελέγχου των επιχειρήσεων είτε στα ΑΚΑ που βρίσκονται κοντά στους τόπους παραγωγής. Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιείται πάντοτε παρουσία αρμοδίων υπαλλήλων του ΕΟΚ, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη της βαθμολόγησης και του ζυγίσματος. Εξυπακούεται ότι οι παραγωγοί θα έχουν ποσόστωση και θα έχουν συνάψει συμβόλαια καλλιέργειας για την ποσότητα που παραδίδουν. Το κλείσιμο τις εμπορικής περιόδου θα γίνεται στις 15 Μάη της χρονιάς που έπεται της σοδειάς, πράγμα βέβαια που δε συζητάμε για φέτος. Στον ΕΟΚ ανατίθεται επίσης, μετά το τέλος των παραδόσεων και παραλαβών, ο έλεγχος των πεπραγμένων. Ακόμα θα παρακρατείται υπέρ του Οργανισμού Καπνού το 1% επί των πριμοδοτήσεων και το 2% επί της εμπορικής αξίας.

Στη ΓΕΣΑΣΕ... συσκέπτονται

Μέσα στο άσχημο αυτό κλίμα που διαμορφώνεται για τους καπνοπαραγωγούς και συνολικά για τους αγρότες της χώρας μας, η υπάρχουσα ηγεσία της ΓΕΣΑΣΕ "συσκέπτεται" και κάνει αόριστα λόγο για την ανάπτυξη πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, χωρίς όμως να προσδιορίζει συγκεκριμένα τι, πώς και πότε. Με βάση σχετική ανακοίνωση, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, η ΓΕΣΑΣΕ διαπίστωσε (!) ότι τα καπνά παραμένουν στις αποθήκες των καπνοπαραγωγών. Επίσης εντοπίζει το όλο πρόβλημα στους καπνεμπόρους, που εσκεμμένα καθυστερούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες αγοράς, χωρίς να κάνει λόγο για τις ευθύνες των κυβερνητικών αρμοδίων. Στην ανακοίνωσή της η ΓΕΣΑΣΕ ζητά: Να εξαναγκαστούν οι καπνέμποροι από την κυβέρνηση να ανοίξουν την αγορά καπνού όπως έχουν υποχρέωση από τα συμβόλαια και να υλοποιηθεί η απόφαση για την απευθείας καταβολή του πριμ. Επίσης, να στηριχτούν οι καπνοπαραγωγοί και να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματός τους, να αυξηθεί η συνολική ποσόστωση παραγωγής για τα καπνά και να μπορούν να υπογράφουν συμβόλαια οι Ενώσεις και οι ομάδες παραγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ