Σάββατο 17 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΕΝΓΚΕΝ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ

Τα μαύρα σύννεφα που φέρνει η φασιστικής έμπνευσης Συνθήκη Σένγκεν άρχισαν να μαζεύονται βαριά πάνω από τα κεφάλια των πολιτών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πριν αρχίσει καλά - καλά η εφαρμογή της, τα πολύμορφα πλοκάμια της άρχισαν να προβάλλουν απειλητικά. Οι ανησυχίες όσων είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους σ' αυτό το κατασκεύασμα επιβεβαιώνονται πανηγυρικά και μια σειρά ερωτημάτων, που είχαν μείνει αναπάντητα από τους εμπνευστές και ντελάληδες της Συνθήκης, αρχίζουν και παίρνουν απαντήσεις.

Τα μηνύματα έρχονται από πολλές μεριές και αποτελούν μόνο μια υποψία για το τι πρόκειται να γίνει. Και είναι ακόμα η αρχή. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στον Τύπο των Βρυξελλών, αξιωματούχος της Αστυνομίας διοχέτευσε σε ομάδες επαγγελματιών απόρρητα, κατά τ' άλλα, στοιχεία που περιλαμβάνονται στο "Ευρωπαϊκό Σύστημα Σένγκεν". Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος της μονάδας υποστήριξης της βελγικής Αστυνομίας συνελήφθη και κρατείται από τις βελγικές αρχές, με την κατηγορία ότι διοχέτευσε απόρρητες πληροφορίες σε ομάδες επαγγελματιών. Μάλιστα, τα δημοσιεύματα εξειδικεύουν και αναφέρουν ότι στο Σύστημα Σένγκεν περιλαμβάνονται στοιχεία περί της φυλής, των σεξουαλικών προτιμήσεων, των πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά και της κατάστασης της υγείας των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το άλλο μήνυμα έρχεται από τη Γερμανία, όπου το γερμανικό Κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Συντάγματος, το οποίο ανοίγει το δρόμο για την παρακολούθηση από την Αστυνομία των τηλεφωνικών συνομιλιών "υπόπτων", δηλαδή για τη νομιμοποίηση της τοποθέτησης κοριών. Πάντα, στο όνομα της ανάγκης πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος...

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να απαντήσει στα ερωτήματα που προκύπτουν, παρόλο που φαίνεται πως τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί και η παρακολούθηση της ζωής των Ελλήνων πολιτών έχει, ήδη, ανατεθεί στον "αυτόματο πιλότο" της Σένγκεν. Από μόνα τους, τα ερωτήματα σκιαγραφούν το τέρας που ξεπροβάλλει στο θολό τοπίο των χωρών της ΕΕ, και της Ελλάδας. Αναπάντητο μένει το τι στοιχεία, για ποιους πολίτες και από ποια χρονική περίοδο έχουν συγκεντρωθεί. Ποιες χώρες της ΕΕ έχουν προχωρήσει στη συγκέντρωση των στοιχείων αυτών, τι ανταλλαγές γίνονται μεταξύ τους και αν υπάρχουν αιτήματα για την παραχώρηση τέτοιων πληροφοριών. Αν στα στοιχεία που συγκεντρώνονται θα έχουν πρόσβαση και άλλες χώρες εκτός ΕΕ, όπως οι ΗΠΑ, καθώς και αν συγκεντρώνονται στοιχεία που αφορούν και πολίτες χωρών, που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Σκόπιμα, το όλο θέμα της Σένγκεν, προκειμένου να περάσει όσο γίνεται πιο απαρατήρητη, συνοδεύεται από μια προσπάθεια καλλιέργειας σύγχυσης και αποπροσανατολισμού. Αποσιωπάται το ότι πρόκειται για ένα ολόκληρο σύστημα, που, στην πλήρη εξέλιξή του, θα καλύπτει το σύνολο των δραστηριοτήτων των πολιτών. Το πορτρέτο τους θα είναι σχηματισμένο και καταχωρημένο σε μια κεντρική τράπεζα πληροφοριών για κάθε χρήση... Πέρα από τα κλασικά στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας, σε πρώτη φάση, θα ενταχθούν όλες οι πληροφορίες που αφορούν στις σχέσεις του πολίτη με το δημόσιο. Βέβαια, όχι μόνο "αποκλίνουσες" συμπεριφορές, όπως τα στοιχεία του Ποινικού Μητρώου, αλλά και οι σχέσεις του με την Εφορία κλπ. Στη συνέχεια, θα καταχωρηθούν ακόμα και ασήμαντες λεπτομέρειες από την καθημερινή του δραστηριότητα, όπως, π.χ., αυτές που θα προκύπτουν από την πιστωτική του κάρτα, οι οποίες δίνουν πλήρη εικόνα της ζωής του. Στο ενιαίο αυτό σύστημα, θα μπουν και όλα τα στοιχεία που αφορούν την υγεία του, οι σχέσεις του και οι δοσοληψίες του με τις τράπεζες και άλλες πλευρές της καθημερινής του ζωής.

Δε χρειάζεται για τα περισσότερα από αυτά να καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια για να συγκεντρωθούν. Υπάρχουν, ήδη, σε επιμέρους φορείς, αλλά μένουν αναξιοποίητα. Η Σένγκεν έρχεται να τα αξιοποιήσει. Από την άλλη, το κύριο δεν είναι ποιος θα έχει πρόσβαση σ' αυτό το δίκτυο και τι είδους δικλείδες ασφαλείας θα υπάρχουν. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η ζωή των πολιτών θα είναι φυλακισμένη στα κομπιούτερ της Σένγκεν. Το ποιος θα είναι το αφεντικό αυτής της φυλακής έχει δευτερεύουσα σημασία. Οταν, εξάλλου, υπάρχουν συγκεντρωμένα όλα αυτά στα στοιχεία, αργά ή γρήγορα από κάποιον θα χρησιμοποιηθούν. Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι, ούτως ή άλλως, η προσωπική ζωή των πολιτών θα παραβιάζεται. Είναι αρκετό το γεγονός και μόνο ότι τα στοιχεία αυτά θα καταγράφονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Και μόνο το πλέγμα των μηχανισμών που θα στηθεί, έστω και αοράτων, έστω και ηλεκτρονικών, για την ταξινόμηση και αξιολόγηση όλου αυτού του όγκου των πληροφοριών, κάνει τους παλιούς χαφιέδες, που παραμόνευαν κρυμμένοι στη γωνία, να ωχριούν.

Οταν μιλάμε για πληροφορίες και Σένγκεν, δεν μπορεί να μείνουμε σ' αυτά που μας λένε, ότι δήθεν όλος αυτός ο γιγαντιαίος μηχανισμός στήνεται για να ελέγχει τους ...εμπόρους ναρκωτικών. Αυτό είναι το πιο φτηνό πρόσχημα. Και για καταλάβει κανείς καλύτερα τι σημαίνει Σένγκεν, αρκεί και μόνο να επισημάνουμε ότι βασική αρχή του είναι η αντικατάσταση του τεκμηρίου της αθωότητας από το τεκμήριο της ενοχής. Δηλαδή ο καθένας είναι ένοχος, μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητά του και ως τέτοιος αντιμετωπίζεται από το Σύστημα Σένγκεν. Σε αντίθεση με την κλασική αρχή, ότι οποιοσδήποτε είναι αθώος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του. Είναι, λοιπόν, θεμελιώδες ζήτημα δημοκρατίας η απόκρουση της Σένγκεν, η υπονόμευσή της, η ανυπακοή των πολιτών στο νέο αυτό, έστω και αφανή στην αρχή, δυνάστη της ζωής τους, που διαρκώς σηκώνει το ανάστημά του. Πάνω απ' όλα, είναι ανάγκη να αποκαλυφθεί ο πραγματικός της χαρακτήρας. Με τη Σένγκεν δε θα καταγράφεται μόνο η προσωπικότητα ενός πολίτη, αλλά και θα προκαθορίζεται. Φιλοδοξία των εμπνευστών της είναι και να την κατασκευάζει, να τη βάλει σε καλούπια. Να βγάλουν τα πλαστικά ανθρωπάκια, που θα υπηρετούν το σύστημα. Το αν θα το καταφέρουν, είναι υπόθεση όλων μας.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Σκόπιμα, το όλο θέμα της Σένγκεν, προκειμένου να περάσει όσο γίνεται πιο απαρατήρητο, συνοδεύεται από μια προσπάθεια καλλιέργειας σύγχυσης και αποπροσανατολισμού. Αποσιωπάται ότι πρόκειται για ένα ολόκληρο σύστημα, που, στην πλήρη εξέλιξή του, θα καλύπτει το σύνολο των δραστηριοτήτων των πολιτών. Το πορτρέτο τους θα είναι σχηματισμένο και καταχωρημένο σε μια κεντρική τράπεζα πληροφοριών για κάθε χρήση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ