Σάββατο 17 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Πλήρης η κυβερνητική αδιαφορία

Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη ΒΑΛΚΑΝ ΕΧΠΟΡΤ και στην ΕΚΟ

Τη Θεσσαλονίκη της μεγάλης ανεργίας - επίσημα ξεπερνά τα 17% η ανεργία στο νομό - επισκέπτεται, από χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος. Χτες επισκέφθηκε το εργοστάσιο "Βαλκάν Εξπορτ", τις εγκαταστάσεις της ΕΚΟ και τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, ενώ το απόγευμα είχε συζήτηση με τη διοίκηση του Σωματείου εργαζομένων στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης και επισκέφθηκε την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Η Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, στην οποία συμμετέχουν οι Κώστας Παρασκευάς μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Χρήστος Κόφφας μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ, είχε συναντήσεις με τις διοικήσεις των επιχειρήσεων, τους εκπροσώπους των εργαζομένων και μίλησε στους εργαζόμενους τονίζοντας την ανάγκη να ξεσηκωθούν, να οργανώσουν τον αγώνα τους για να αποκρούσουν το κύμα των απολύσεων, το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων.

Στα πρόθυρα λουκέτου η ΒΑΛΚΑΝ

Ξεκινώντας το πρωί την περιοδεία της η Αλ. Παπαρήγα επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΒΑΛΚΑΝ, που απασχολεί περισσότερους από 500 εργαζόμενους οι οποίοι είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Οκτώβρη! Η επιχείρηση, που είναι από τις μεγαλύτερες στην περιοχή, βρίσκεται στα πρόθυρα του "λουκέτου", αφού οι τράπεζες σταμάτησαν να τη χρηματοδοτούν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προμηθευτεί και την πρώτη ύλη, πέραν του ότι μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι. Οι μεγαλομέτοχοι έχουν εξαφανιστεί, ενώ παραιτήθηκαν και οι εκπρόσωποί τους στο ΔΣ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το ΔΣ της εταιρίας να συγκροτείται από τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους γιατί η πολιτεία αδιαφορεί στις εκκλήσεις και τις προτάσεις για τη σωτηρία της επιχείρησης και ζήτησαν από την Αλ. Παπαρήγα να βοηθήσει το ΚΚΕ για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του εργοστασίου, "για να μην κλείσει ένα ακόμα φουγάρο στη Θεσσαλονίκη και φουντώσει περισσότερο η ανεργία", όπως είπαν χαρακτηριστικά. Κι όμως, η εταιρία έχει παραγγελίες ήδη για δύο μήνες, αλλά δεν έχει πρώτη ύλη, γιατί οι τράπεζες δεν τη δανειοδοτούν με κεφάλαια κίνησης - χρειάζεται 4 δισ. δραχμές δάνειο. Οι αρμόδιοι της κυβέρνησης, εδώ και μήνες, απλώς εκφράζουν τις ευχές τους...

Δικαιολογημένα οι εργαζόμενοι εκφράζουν το φόβο ότι η "Βαλκάν" είναι προγραμμένη. "Θα είναι έγκλημα αν οδηγήσουν την επιχείρηση σε κλείσιμο και ξεπούλημα" τόνισαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου και υπογράμμισαν την απόφαση να αγωνιστούν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και η επιχείρηση να λειτουργήσει και οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης να πληρωθούν τα μεροκάματά τους.

Απαντώντας η Αλ. Παπαρήγα στην έκκληση των εργαζομένων για βοήθεια, τόνισε πως το ΚΚΕ δεν έχει άλλο λόγο ύπαρξης παρά να υπηρετήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Και όσον αφορά την επιχείρηση, είπε, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Αλλά, υπογράμμισε, οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Γιατί η επιχείρηση έφθασε εδώ; ποιοι ευθύνονται; "Εσείς φτιάξατε την επιχείρηση, οι εργαζόμενοι. Δε χρωστάτε εσείς, άλλοι σας χρωστάνε. Γι' αυτό πρέπει να βρείτε τη δύναμη να παλέψετε, να οργανώσετε μεθοδικά τον αγώνα σας με προοπτική και για να κρατηθεί η επιχείρηση και για να προχωρήσει. Είναι μείζον πρόβλημα, αφορά όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από την ανεργία και το, τυχόν, κλείσιμο. Ετσι, κατέληξε, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα πρέπει να συντονίσετε τα βήματά σας με τους άλλους εργαζόμενους και τις μαζικές οργανώσεις, να συμπαραταχτείτε για να δυναμώσετε τον αγώνα σας".

Καθυστερούν οι επενδύσεις στην ΕΚΟ

Λίγο αργότερα, η Αλ. Παπαρήγα επισκεπτόμενη τις εγκαταστάσεις της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη ενημερώθηκε από τη διοίκηση της επιχείρησης, τόσο για τις εξελίξεις στην επιχείρηση, όσο και για τα σχέδιά της. Ο εκπρόσωπος της διοίκησης είπε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ότι ο όμιλος των επιχειρήσεων της ΕΚΟ βρίσκεται σε μεταβατική φάση, στην πορεία της μετοχοποίησης. Εξήγησε ότι τον περασμένο χρόνο η επιχείρηση της Θεσσαλονίκης πήγε καλύτερα απ' ό,τι υπολογιζόταν - για συγκυριακούς κυρίως λόγους - και πως προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναμόρφωσης - αναβάθμισης της υποδομής, ενώ προχωρεί και το έργο κατασκευής της μονάδας πολυαιθυλενίου.Τελικά, εξήγησε τη μεγάλη σημασία της δραστηριότητας της ΕΚΟ στη Θεσσαλονίκη για τη Βόρεια Ελλάδα και την Εθνική Οικονομία.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, το ΔΣ του σωματείου τους, με τους οποίους συναντήθηκε αμέσως μετά η Αλ. Παπαρήγα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση των απαραίτητων επενδύσεων. "Μας ανησυχεί, είπαν χαρακτηριστικά ότι, επενδύσεις ακούμε, αλλά δε βλέπουμε να ξεκινάνε". Μάλιστα, ανέφεραν πως στο όνομα των επενδύσεων, προωθείται η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης σε ποσοστά 15-20%...

Παρεμβαίνοντας, ακριβώς σ' αυτό το σημείο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε την προσοχή των εργαζομένων στο γεγονός πως οι ιδιωτικοποιήσεις δε γίνονται γιατί, τάχα, δεν υπάρχουν χρήματα για επενδύσεις, αλλά έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις για την απελευθέρωση, για μοίρασμα και ξαναμοίρασμα και έλεγχο των αγορών από τις πολυεθνικές και τις ιμπεριαλιστικές χώρες. Γι' αυτό και έχουν πέσει πάνω στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας που αποτελούν μοχλό. Γι' αυτό ιδιωτικοποιούν και εξαγοράζουν τις επιχειρήσεις, είτε άλλες συγχωνεύονται, για να ελέγχουν τον πλούτο των χωρών... Αλλά, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, με τις ιδιωτικοποιήσεις επιδιώκουν να ανατρέψουν και τις εργασιακές σχέσεις και να καταργήσουν τα όποια δικαιώματα των εργαζομένων. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι οφείλουν να αντιδράσουν συντονισμένα και οργανωμένα να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά να μείνουν στο δημόσιο τέτοιες, ιδιαίτερα, στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ