Σάββατο 17 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιιμπεριαλιστική βουή αγκάλιασε χτες την Αθήνα

"Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι Περσικός, εδώ δε θα περάσει ο ιμπεριαλισμός", βροντοφώναξαν χτες χιλιάδες Αθηναίες και Αθηναίοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης της Αθήνας του ΚΚΕ

Περήφανη απάντηση στην ωμή αντικομμουνιστική παρέμβαση του νέου Πιουριφόι, έδωσαν χτες χιλιάδες Αθηναίοι με συγκέντρωση και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Με τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και τη μαχητική τους παρουσία, διαδηλωτές όλων των ηλικιών, βροντοφώναξαν αυτά που δεν τολμά ούτε να ψιθυρίσει στ' αφεντικά της η υπάκουη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ:"Δε σας θέλει ο λαός, πάρτε τις βάσεις σας και μπρος", "Κλίντον, Σημίτη και Τσουκάτο, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο", ήταν η προειδοποίηση προς τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, που σχεδιάζει από κοινού με την κυβέρνηση τις ανατροπές σε Αιγαίο και Κύπρο. Η πορεία ξεκίνησε αργά το απόγευμα από την πλατεία Λαυρίου. Επικεφαλής η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με τα μέλη τουΠΓ Δ. Γόντικα,Ορ. Κολοζώφ,Δ. Ζάχαρη και τον βουλευτή του Κόμματος Μπ. Αγγουράκη.Στην κεφαλή της τα παιδιά της ΚΝΕ, η νέα γενιά με τα κόκκινα λάβαρα, "εξηγούσαν" τους λόγους της διαμαρτυρίας τους: "Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν ". Νέα κορίτσια μοιράζουν στον κόσμο την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις προκλητικές δηλώσεις του Ν. Μπερνς. Στην Πατησίων, μετά το πρώτο ξάφνιασμα, ο κόσμος χειροκροτεί τους διαδηλωτές. Στην αρχή της Σταδίου θα κοντοσταθούν, θα πάρουν μια βαθιά ανάσα και με τη νεανική τους φλόγα θα επαναλάβουν: "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο" και ακόμα"ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι".

Ανάμεσά τους και ο εικοσάχρονος Νίκος Σαμαρτζίδης,που εκφράζει με αυτόν τον τρόπο την αντίδρασή του στα σχέδια του ΝΑΤΟ. Και ανησυχεί γιατί "χάνουμε την ανεξαρτησία μας, αφού ανοίγουμε τα σύνορά μας στους Αμερικάνους που παίζουν "παιχνίδια" στην πλάτη μας". Η δεκαοχτάχρονη Κατερίνα,στο ίδιο πνεύμα, θα προσθέσει ότι "τα σχέδιά μας και τα όνειρά μας για το μέλλον έρχονται σε αντίθεση με τα σχέδια των ιμπεριαλιστών".

Στα γνώριμα χνάρια, που πορεύεται πάνω από μισό αιώνα, πορεύτηκε και η γενιά της Εθνικής Αντίστασης. Διαδήλωσαν αυτοί, που όπως μας είπε ένας ΕΠΟΝίτης (τότε), "κατεβαίνω στις διαδηλώσεις από το 1943, τότε που αντισταθήκαμε στη γερμανική επιστράτευση. Σήμερα είμαστε πάλι εδώ, γιατί δυστυχώς όταν διώξαμε τους Γερμανούς, ακολούθησαν οι Αγγλοι και ύστερα οι Αμερικάνοι...". Ο Θανάσης Σιμνιώτης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΚΚΕ και διαμαρτύρεται, "γιατί αυτά που είπε ο νέος Πιουριφόι θυμίζουν τις εποχές που ο αμερικάνικος παράγοντας κυβερνούσε φανερά, προϊστατο στα Υπουργικά Συμβούλια και έστελνε τον Μπελογιάννη στο εκτελεστικό απόσπασμα". Είναι εδώ, γιατί όπως έλεγε και το σύνθημα, δίνουν "Ορκο στα παιδιά μας, χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί".

Η πορεία θα ανηφορίσει τη Σταδίου. Μπροστά στην Παλιά Βουλή ο εβδομηντάρης ΕΠΟΝίτης, κοιτάζοντας το άγαλμα του "Γέρου του Μοριά", θα πει με κρυφή περηφάνια: "Θόδωρε, ακόμα αγωνιζόμαστε..." και θ' αναρωτηθεί, πού άραγε να δείχνει ο "γέρος" με το χέρι τεντωμένο; Στην αμερικάνικη πρεσβεία, εκεί που κατευθύνεται η οργή του πλήθους. Επειδή "Ενας είναι εχθρός, ο ιμπεριαλισμός". Και αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι "Ο εχθρός μας δεν είναι ο τούρκικος λαός, ήταν και θα είναι ο ιμπεριαλισμός".

Λίγο πριν την αμερικανική πρεσβεία, μερικές ακόμα εκατοντάδες κόσμου, που κατέβηκαν από τις συνοικίες του Βύρωνα και του Ζωγράφου, θα σμίξουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους. Μπροστά "στην έδρα" του Ν. Μπερνς και με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, θα του θυμίσουν κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης, ότι δηλαδή "Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι Περσικός, εδώ δε θα περάσει ο ιμπεριαλισμός".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ