Σάββατο 17 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Μαχητική απάντηση

Με την απαίτηση "να φύγουν οι βάσεις και οι Αμερικάνοι", ο λαός της Πάτρας έδωσε χτες τη δική του μαχητική απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή Ν. Μπερνς στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν μέλη, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ, εργαζόμενοι, εκπρόσωποι Σωματείων και μαζικών φορέων, αντιστασιακοί και πολλοί νέοι, οι οποίοι ένωσαν τη φωνή τους διαμαρτυρόμενοι για την ωμή παρέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτή στις ελληνικές υποθέσεις. Απουσίαζαν προκλητικά εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η φιλοκυβερνητική ηγεσία του ΕΚΠ.

"Προκλητικές και απαράδεκτες" χαρακτήρισε τις δηλώσεις Μπερνς ο γραμματέας της ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος,μιλώντας στη συγκέντρωση. Σημείωσε πως οι δηλώσεις αυτές μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω, στα μαύρα χρόνια του Μακαρθισμού και του Ψυχρού Πολέμου, τότε που οι ΗΠΑ θεωρούσαν τη χώρα μας σαν την 53η πολιτεία τους, τότε που οι πρεσβευτές των ΗΠΑ διέταζαν την εκτέλεση Ελλήνων πατριωτών σαν τον Μπελογιάννη, έφτιαχναν εκλογικά συστήματα και ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις. Ο γραμματέας της ΝΕ Αχαϊας πρόσθεσε ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Ν. Μπερνς, ο οποίος, με ύφος διοικητή αποικίας, έδωσε εντολές στους υποτελείς του για το πώς θα χειριστούν τα εθνικά ζητήματα και περιόρισε την εθνική κυριαρχία της χώρας μας με βάση την πολιτική των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν στόχο να επιβάλουν τα σχέδιά τους για διχοτόμηση του Αιγαίου, της Κύπρου και την αποσταθεροποίηση της περιοχής. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κρύψουν την ενόχλησή τους για το έντονο αντιαμερικανικό πνεύμα που υπάρχει στην Ελλάδα και προσπαθούν με κάθε μέσο να το αναστρέψουν. Οι δηλώσεις αυτές - πρόσθεσε ο Ν. Καραθανασόπουλος - τροφοδοτούνται από την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία από τη μια υποκύπτει στις εντολές τους κι από την άλλη εξαντλεί τον αυταρχισμό της στους εργαζόμενους.

Ομως, η επίδειξη αυταρχισμού και αντικομμουνισμού δεν κάμπτει τη λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση, σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας πως, ανεξάρτητα από την υποτακτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι της χώρας δεν ξεχνούν ποιος ευθύνεται για την ένταση και τα σχέδια αποπροσανατολισμού στην περιοχή και είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν την Ειρήνη, βάζοντας φραγμό στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό σήμερα είναι ακόμα πιο επίκαιρη η παλλαϊκή απαίτηση να φύγουν τώρα οι αμερικανονατοϊκές βάσεις από τη χώρα μας, για να μπορέσει αυτή να παίξει ένα σταθεροποιητικό και φιλειρηνικό ρόλο στην περιοχή, στη βάση της αμοιβαίας φιλίας και συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας με έντονα αντιαμερικανικά και φιλειρηνικά συνθήματα.

Στον Πύργο

Μια μαχητική πικετοφορία με τη συμμετοχή εργαζομένων και νέων ήταν η απάντηση των κομμουνιστών και των προοδευτικών ανθρώπων του Πύργου. Η πικετοφορία ξεκίνησε από την πλατεία Σάκη Καράγιωργα και πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που δονήθηκαν από αντιαμερικανικά, αντινατοϊκά και φιλειρηνικά συνθήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ