Σάββατο 17 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ριζοσπαστικά"

Εκατό εκατομμύρια (τίμημα) θα πρέπει να καταβάλει ο "Ριζοσπάστης", προκειμένου να αποκαταστήσει "την τιμή και την υπόληψη" του υπουργού Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλου, την οποία "σπίλωσε" με σατιρικό του δημοσίευμα."Η Τιμή του Τετιμημένου" - κατά τις Γραφές...

Και ο Τετιμημένος αυτό το Τίμημα αξιώνει με αγωγή που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας εναντίον του δημοσιογραφικού οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ.Από το όλο πνεύμα της αγωγής καθίσταται απολύτως σαφές ότι ο κ. Πάγκαλος δε θα κατέφευγε στο έσχατο αυτό μέσο προστασίας και υπεράσπισης της τιμής και της υπόληψής του, αν ίσχυαν ακόμη το "Ιδιώνυμο" ή το Γ ψήφισμα.

Επειδή, όμως, δεν ισχύουν και η διακίνηση των ιδεών (ακόμη και των κομμουνιστικών) είναι - τυπικά τουλάχιστον - ελεύθερη, αναγκάστηκε να καταφύγει στο νόμο "περί αστικής ευθύνης του Τύπου".

Είναι και αυτός, άλλωστε, ένα ιδιώνυμο, αφού μπορεί να αποτιμά την υπόληψη σε δραχμές και, με την οικονομική εξόντωση, να κλείνει τα ενοχλητικά στόματα και να τσακίζει τις ενοχλητικές γραφίδες...

Αν αυτή, όμως, ήταν και είναι η πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών, τότε, ομολογουμένως, ο κ. Πάγκαλος βρίσκεται σε πλάνη και περί τα πράγματα και περί τα πρόσωπα.

Διότι, ακόμη κι αν κατορθώσει να καταδικαστεί ο "Ριζοσπάστης" και να του επιβληθεί το αιτούμενο "Τίμημα", ποτέ δε θα κατορθώσει να τον φιμώσει.

Οχι, φυσικά, επειδή ο "Ριζοσπάστης" ή το ΚΚΕ αξιώνουν υπέρ εαυτών ασυδοσία και ασυλία, αλλά διότι, ύστερα από 80 χρόνων κοινωνικούς, δημοκρατικούς και πατριωτικούς αγώνες, θα ήταν πολύ αργά να υποστείλουν τις σημαίες και να κάνουν τεμενάδες στους ισχυρούς της Γης και στους εγχώριους συνεργάτες ή θαυμαστές τους.

Κεκτημένο - με αγώνες και αίμα - δημοκρατικό δικαίωμα του "Ριζοσπάστη" είναι να διαφωνεί με τις επιλογές και την πολιτική οιουδήποτε δημοσίου προσώπου, να κρίνει, να επικρίνει ή και να στηλιτεύει τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις ανοχές του και να σατιρίζει το δημόσιο βίο της χώρας και τους φορείς του.

Και αυτό το δικαίωμα δεν ακυρώνεται ούτε με αγωγές, ούτε με δικαστικές αποφάσεις.

Θα αποτελούσε, λοιπόν, πράξη πολιτικής σύνεσης, αν ο κ. Πάγκαλος έσπευδε να αποσύρει την αγωγή του - αναγνωρίζοντας, έστω και σιωπηρά, ότι η επίθεσή του κατά του "Ριζοσπάστη" δεν αποτελεί κυβερνητική γραμμή, αλλά ήταν ατυχές τέκνο του κυκλοθυμισμού του.

Διαφορετικά, αν επιμείνει στην αγωγή, το πολιτικό Τίμημα που θα πληρώσει, θα είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερο από το οικονομικό τίμημα που αξιώνει - όταν, μάλιστα, είναι αμφίβολο αν θα του επιδικαστεί!

Του Χρήστου ΘΕΟΧΑΡΑΤΟΥ,

από τον χτεσινό

"Αδέσμευτο Τύπο"

και τη μόνιμη στήλη του

"Εξ αριστερών"


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ