Σάββατο 17 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΑΛΑΚΡΟ ΔΡΑΜΑΣ
Το όρος που πληγώνουνε

Πριν από λίγες βδομάδες είχαμε αναφερθεί αναλυτικά στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που έβαζε πάγο στην ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των λατομείων Κορυλόβου Δράμας. Φαίνεται όμως πως την περιοχή, εκτός από το ξεκοίλιασμα της πεδιάδας που αποτελεί επιθυμία της ΔΕΗ για την εκμετάλλευση των λιγνιτών, έχουν στο "μάτι" και οι επιχειρηματίες μαρμάρου, που όπως θα φανεί από τη σημερινή περίπτωση γράφουν στα παλαιά τους υποδήματα την ισχύουσα νομοθεσία με τις πλάτες κάποιων υπηρεσιών.

Ορος Φαλακρό

Στην κοινότητα Πύργων στη θέση Βιτρινίτσας και σε υψόμετρο 1.550 μέτρων η ΑΕ "Μάρμαρα Καβάλας" έκανε αίτηση εκμετάλλευσης του εν λόγω χώρου - στη νομαρχία - καταθέτοντας ταυτόχρονα την εκ του νόμου απαραίτητη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι υπηρεσίες της νομαρχίας, αφού την εξέτασαν παραχώρησαν την αντίστοιχη άδεια. Και μέχρι εδώ όλα είναι νόμιμα και δείχνουν ίσως την εύρυθμη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών και το καλό επενδυτικό κλίμα σε μια ευαίσθητη περιοχή, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται. Ομως η συγκεκριμένη περίπτωση μπάζει και μάλιστα από πολλές πλευρές. Θα είχε ενδιαφέρον να διαβάσουμε ορισμένα αποσπάσματα του εγγράφου της ΜΠΕ, βάσει του οποίου χορηγήθηκε και η άδεια και που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Καλημέρα κυρά ΓΗ".

Πώς δίνονται οι άδειες

".... Τα τελευταία δυο τρία χιλιόμετρα διέρχονται μέσα από δάσος οξιάς κι η εταιρία έχει διανοίξει δρόμο κατά το στάδιο της έρευνας με άδεια του δασαρχείου. Ο χώρος του λατομείου καταλαμβάνει μια μικρή κορυφή που σε ένα τμήμα είναι γυμνή και στο υπόλοιπο υπάρχουν πεύκα μικρής ανάπτυξης. Ο λατομικός χώρος περιλαμβάνεται μέσα στα όρια της περιοχής του όρους Φαλακρό που έχει προταθεί να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο "Φύση 2000"... Στα όρια της περιοχής αυτής υπάρχουν κι άλλα λατομεία Βώλακα, Πύργων Ξηροποτάμου. Στη διαχειριστική μελέτη που θα εκπονηθεί, θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη λειτουργία αυτών των λατομείων και την αποκατάστασή τους... Στο υπό εξέταση λατομείο έχει γίνει έρευνα με ικανοποιητικά αποτελέσματα... Ηδη έχει αρχίσει η εκμετάλλευση με τον καθορισμό της επιφανείας και τη δημιουργία δυο παταριών από όπου θα αρχίσει η εξόρυξη... Η εταιρία θα πρέπει να σταματήσει την απόρριψη στείρων εκτός των ορίων του λατομείου και να αποκαταστήσει το χώρο... Οταν θα εκπονηθεί συνολική διαχειριστική μελέτη για την περιοχή, θα πρέπει να προσαρμοστεί στη μέθοδο εκμετάλλευσης και αποκατάστασης περιβάλλοντος που θα καθορίζεται, ακόμα και να αναστείλει τη λειτουργία αν απαιτείται".

Αλήθειες, ψέματα και... παραλείψεις

Η άδεια όπως είπαμε, δόθηκε και βασίστηκε στην παραπάνω Εκθεση. Ομως δεν τηρήθηκαν (και σ' αυτή την περίπτωση) οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Ν.1650/86 και την Οδηγία 833/85 που αφορούν τη δημοσίευση της ΜΠΕ. Ισως η δυνατότητα που δίνεται στην κοινωνία να εκτιμήσει και να αξιολογήσει τις τυχόν επιπτώσεις των έργων είναι δευτερεύουσας σημασίας για τους "εκσυγχρονιστές" διοικούντες. Που αγνόησαν ακόμα και τα μέλη του ίδιου του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που αντί να τους δώσουν - τουλάχιστο σ' αυτούς που ενδιαφέρονταν - τη μελέτη τούς έδωσαν ένα έγγραφο της Πολεοδομίας! Στο καθ' αυτό έγγραφο αναφέρεται ότι "ο χώρος του λατομείου καταλαμβάνει μια μικρή κορυφή, ένα τμήμα της οποίας είναι γυμνό και στο υπόλοιπο υπάρχουν πεύκα μικρής ανάπτυξης". Μια εκ του πονηρού διατύπωση για τον επηρεασμό του ΝΣ. Οπως κι αυτή που αναφέρει τα υπόλοιπα λατομεία της περιοχής. Αυτό τι σημαίνει; Οτι αν κάποια μονάδα δεν πρέπει να λειτουργεί, επειδή υπάρχουν κι άλλες, πρέπει να χορηγούνται άδειες; Ομως το πιο ενδιαφέρον της ιστορίας είναι ότι το εν λόγω λατομείο (σ. σ. ιδιοκτησίας του Ν. Παναγιωτόπουλου, αδελφού του τ. υπουργού της ΝΔ) όπως κατάγγειλε η Οικολογική Κίνηση Δράμας, λειτουργεί κι εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο της περιοχής πολύ μεγάλο διάστημα πριν πάρει την άδεια. Πολλοί εκτιμούν ότι η εταιρία έχει εξορύξει εκατοντάδες κυβικά μαρμάρου. Μηνύσεις εκκρεμούν σε βάρος της επιχείρησης και η υπόθεση θα οδηγηθεί υποχρεωτικά στα δικαστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ