- Την Τρίτη, 20 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συγκαλείται η Επιτροπή Αγώνα κατά της Συμφωνίας Σένγκεν. Την πρωτοβουλία για τη σύγκληση της Επιτροπής πήραν... - 1998-01-17 00:00:00.0"/> - Την Τρίτη, 20 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συγκαλείται η Επιτροπή Αγώνα κατά της Συμφωνίας Σένγκεν. Την πρωτοβουλία για τη σύγκληση της Επιτροπής πήραν... - 1998-01-17 00:00:00.0" /> Δραστηριοποίηση κατά της Συμφωνίας Σένγκεν | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δραστηριοποίηση κατά της Συμφωνίας Σένγκεν
  • Την Τρίτη 20 Γενάρη συγκαλείται η Επιτροπή Αγώνα. Εκατό περίπου βουλευτές, συνδικαλιστές, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών προσυπέγραψαν τη Διακήρυξη
  • Πρωτάκουστη τροπολογία, με την οποία νομιμοποιούνται οι "κοριοί", πέρασε στο Γερμανικό Σύνταγμα

Την Τρίτη, 20 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συγκαλείται η Επιτροπή Αγώνα κατά της Συμφωνίας Σένγκεν. Την πρωτοβουλία για τη σύγκληση της Επιτροπής πήραν τέσσερα μέλη της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, οι Παναγιώτης Γαλετσέλης,ταμίας του ΔΣ του ΔΣΑ και Βασίλης Δημόπουλος,Δημήτρης Σαραφιανός,Δημήτρης Φίλης,μέλη του ΔΣ.

Στην πρόσκληση, που απευθύνεται στα μέλη της Επιτροπής, αλλά και σε όσους ανησυχούν για του κινδύνους που θα προκύψουν από την εφαρμογή της Σένγκεν και του νόμου 2472/97, αναφέρεται ότι τη Διακήρυξη που συντάχθηκε κατά της Συμφωνίας Σένγκεν έχουν προσυπογράψει μέχρι σήμερα 100 περίπου βουλευτές όλων των κομμάτων, συνδικαλιστές, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών.

"Ηδη προκύπτει ανάγκη για σύγκληση των προσυπογραφόντων, τονίζεται στην πρόσκληση, αλλά και όσων άλλων έχουν εκφράσει την επιθυμία να συμμετέχουν σ' αυτήν, προκειμένου η όλη προσπάθεια να αποκτήσει ένα πιο συγκεκριμένο οργανωτικό σχήμα (π.χ. Γραμματεία, Προεδρείο, έδρα της Επιτροπής, οικονομικοί πόροι κλπ.) και να γίνει μια πρώτη συζήτηση και να ληφθούν αποφάσεις για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης της Επιτροπής".

Σημειώνεται ότι η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα κατά της Συμφωνίας Σένγκεν αποφασίστηκε στις 20 Νοέμβρη 1997 στη διάρκεια ημερίδας. Στη συνέχεια, από την Επιτροπή συντάχθηκε η διακήρυξη, στην οποία, αφού γινόταν περιγραφή του περιεχομένου, τόσο της Συμφωνίας, όσο και του εσωτερικού νόμου 2472/97, έμπαιναν ορισμένοι στόχοι και καλούνταν ο ελληνικός λαός να στηρίξει το έργο της.

"Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αναφέρει η Διακήρυξη, των ναρκωτικών και γενικά του κοινού και του οργανωμένου εγκλήματος και των υποτιθέμενων κινδύνων από την "ελεύθερη" κυκλοφορία των πολιτών, ορισμένες δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχώρησαν στη σύνταξη και εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν. Η Συμφωνία αυτή προβλέπει τη δημιουργία μιας τεράστιας τράπεζας πληροφοριών με μερικές χιλιάδες τερματικά, στην οποία θα συγκεντρώνονται δεδομένα για τα πάντα, πρόσωπα και πράγματα. Ο πραγματικός στόχος είναι ο περιορισμός ή και η εξάλειψη των αντιδράσεων για την ασκούμενη πολιτική.

Στα πλαίσια αυτά, η Σένγκεν έρχεται επίσης να κάνει πιο αυστηρό και άμεσο έλεγχο προσώπων στην επικράτεια των χωρών Σένγκεν, τα οποία προέρχονται από τρίτες χώρες, με σκοπό τον περιορισμό της μετανάστευσης και του πολιτικού ασύλου".

Σε κοινωνία "υπόπτων" μετατρέπεται η Γερμανία

Σε μια πρωτοφανή κίνηση για τη γερμανική κοινωνία και μετά από διαβουλεύσεις χρόνων, το γερμανικό Κοινοβούλιο ψήφισε χτες νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Συντάγματος, τροποποίηση που ανοίγει το δρόμο για την παρακολούθηση από την αστυνομία των τηλεφωνικών συνομιλιών ατόμων, που ανήκουν στη λίστα των υπόπτων!

Η επίμαχη τροποποίηση του Συντάγματος κατατέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση στη γερμανική Κάτω Βουλή, μετά από συμφωνία και συζητήσεις χρόνων, του κυβερνητικού συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών. Η συμφωνία περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες του νόμου που επιτρέπει να παρακολουθούνται οι συνδιαλέξεις ιδιωτών, γιατρών, δικηγόρων και δημοσιογράφων, με το σκεπτικό ότι προωθεί την καίρια αντιμετώπιση του εγκλήματος και κυρίως αυτό της δίωξης των ναρκωτικών.

Τελικά, η πλειονότητα των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού του καγκελάριου Κολ και οι Σοσιαλδημοκράτες ψήφισαν υπέρ της τροποποίησης του άρθρου 13 του Συντάγματος, το οποίο εγγυάται το απαραβίαστο της κατοικίας, με 452 ψήφους έναντι 184, ξεπερνώντας μόνον κατά τέσσερις ψήφους την πλειοψηφία των δύο τρίτων που ήταν αναγκαία για την αλλαγή του Συντάγματος. Ενώ η Ανω Γερμανική Βουλή έχει προγραμματίσει την ψηφοφορία για την τροποποίηση του Συντάγματος στις 6 Φλεβάρη.

Το γεγονός αυτό που συμβαίνει για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Γερμανία έχει προκαλέσει πολυποίκιλες αντιδράσεις, τόσο από τα κόμματα της αριστερής πτέρυγας της αντιπολίτευσης, όσο και από διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά και συνδικαλιστικές ενώσεις που θεωρούν ότι πλήττονται άμεσα. Η Γερμανική Ιατρική Ενωση και η Ενωση Γερμανών Δημοσιογράφων καταδίκασαν το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι παραβιάζει το απόρρητο των συνομιλιών με τους πελάτες τους. Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και ανάμεσα στους χριστιανοδημοκράτες βουλευτές που καταδίκασαν το νομοσχέδιο και το καταψήφισαν μάλιστα, ενώ από τα κορυφαία στελέχη τους, η Σαμπίνε Λοτχόιζερ - Σναρεμπέργκερ,πρώην υπουργός Δικαιοσύνης που παραιτήθηκε το 1995 εξαιτίας αυτής της τροποποίησης, αποκάλεσε την υπερψήφιση ένα "ολέθριο βήμα" για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προσωπικής ελευθερίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ