Σάββατο 17 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Παζάρι" πίσω από την ένταση

Στο "παζάρι" για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων και στους "χειρισμούς" για την ανάδειξη του διαμεσολαβητικού ρόλου της Ουάσιγκτον αναζητούν, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τις αιτίες για την κλιμάκωση της έντασης που μεθοδεύει η τουρκική κυβέρνηση.

Οπως είναι γνωστό, μετά το Συμβούλιο Κορυφής του Λουξεμβούργου, η Αγκυρα άρχισε να σηκώνει τους τόνους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την περασμένη Πέμπτη διαφάνηκε μια προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να φέρει στην επιφάνεια το θέμα της Ιμιας, επάνω στο οποίο στηρίζεται η τουρκική επιχειρηματολογία περί "γκρίζων ζωνών".

Το περιστατικό αυτό αξιολογήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως πολύ σοβαρό και αξιοποιήθηκε για να κληθεί, την περασμένη Πέμπτη, για πρώτη φορά, ο Ν. Μπερνς στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ενημερωθεί για την κλιμάκωση της έντασης. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που ενημέρωσε τον Ν. Μπερνς, ανέλαβε χτες να παρουσιάσει τις απόψεις της Αθήνας και στους 14 πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ.

Το κλίμα αυτό, όπως επηρεάζεται και από την επανάληψη των σαφών αμερικανικών θέσεων, από τον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ, περί του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου, καθώς σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν επιτρέπει να εμφανιστούν στο προσκήνιο δύο πολύ σημαντικά ζητήματα για τις εξελίξεις: Πρώτον, ότι ενώ κλιμακώνεται η ένταση, παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια για να βρεθεί η φόρμουλα που θα επιτρέψει τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίσει τη ροή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία. Το δεύτερο ζήτημα συνάγεται από την "απαίτηση" προς την ελληνική κυβέρνηση, για μια απάντηση στο ερώτημα, πώς είναι δυνατό οι ΗΠΑ να παίξουν το ρόλο του έντιμου μεσάζοντα στα Ελληνοτουρκικά, με δεδομένες τις θέσεις τους για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου.

Η "δεύτερη" ανάγνωση των παραπάνω επισημάνσεων, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, οδηγεί στο συμπέρασμα πως η ένταση στο Αιγαίο κλιμακώνεται προκειμένου να παρουσιαστεί η Ελλάδα απέναντι στους Ευρωπαίους και τα προβλήματα να καταγραφούν ως "ελληνοτουρκικά" και όχι ως "ευρωτουρκικά", ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την αμερικανική διαμεσολάβηση. Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, στις δηλώσεις του θέλησε να επισημάνει ότι "η στάση της Τουρκίας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά και την ΕΕ, αφού η ΕΕ με αποφάσεις της έχει ορίσει το πλαίσιο εντός του οποίου, συμμορφούμενη η Τουρκία στους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, μπορούν να αναπτυχθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Ετσι, λοιπόν, το θέμα αυτό, το οποίο δημιουργείται με την προκλητική, επιθετική, επίβουλη συμπεριφορά της Τουρκίας, το καθιστούμε γνωστό στους εταίρους μας, προκειμένου και εκείνοι να γνωρίζουν, πολύ συγκεκριμένα, με λεπτομέρειες και στοιχεία, ποια είναι η αντίδραση της Τουρκίας στις προτάσεις που της κάνει η ΕΕ, προκειμένου να αναπτυχθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ