Σάββατο 17 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Πράσινα γεύματα στον αέρα

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των αεροπορικών εταιριών τα τελευταία χρόνια είναι αμείλικτος. Στόχος είναι ο έλεγχος της αγοράς. Συγχωνεύσεις, φτηνά πακέτα και πάσης φύσεως προσφορές στην ημερήσια διάταξη, για την προσέλκυση πελατών. Μεγάλη εταιρία (σ.σ. η "Suissair") "ανακάλυψε" το πράσινο λουκ. Ετσι, διαφήμιζε σε πολυτελή φυλλάδια πράσινα γεύματα (προϊόντα οικολογικής γεωργίας) για μικρούς και μεγάλους. Ενα βήμα προς την κατάργηση των μεταλλαγμένων τροφών, όπως έλεγε. Ομως, μεγάλες προμηθεύτριες εταιρίες, χημικές και τροφίμων, όπως "Nestle", "Novartis", "Roche" αντέδρασαν.Κι όπως διαβάσαμε, τα φυλλάδια με το πράσινο μενού εξαφανίστηκαν πριν καλάκαλά γίνουν ευρύτερα γνωστά. Δε γνωρίζουμε αν πήγαν για ανακύκλωση ή αν κατέληξαν σε κάποια χωματερή ή σε χώρο υγειονομικής ταφής, όπως θα 'λεγαν και τα σαϊνια του ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Τσέρνομπιλ: Η απειλή είναι τα θεμέλια

Τα θεμέλια της τσιμεντένιας σαρκοφάγου που καλύπτει τον τέταρτο αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ, τον αντιδραστήρα που προκάλεσε το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία, έχουν εξασθενήσει, αλλά δεν είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, όπως μερικοί ισχυρίζονται.

Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο "Ρόιτερ" ο υποδιευθυντής επιχειρήσεων, Αρτουρ Κορνέγιεφ, τονίζοντας:

"Τα θεμέλια γίνονται κάθε χρόνο και χειρότερα. Δεν υπάρχει όμως σοβαρή επιδείνωση".

Αναφερόμενος στην πληροφορία ουκρανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ότι η στέγη είναι έτοιμη να καταρρεύσει, ο Κορνέγιεφ δήλωσε: "Δεν είναι η κατάσταση της στέγης που χειροτερεύει, αλλά των θεμελίων. Είναι ήδη ηλικίας 11 ετών και δεν έχουμε χρήματα για να τα επισκευάσουμε".

Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι οι εργασίες επισκευής θα αρχίσουν τον Απρίλη. Η Ουκρανία έχει υπολογίσει ότι οι εργασίες θα στοιχίσουν 760 εκατομμύρια δολάρια και θα διαρκέσουν δέκα χρόνια. Η Ομάδα των Επτά βιομηχανικών χωρών έχει υποσχεθεί να χορηγήσει 337 εκατομμύρια δολάρια, στα οποία θα προστεθούν και άλλα 167 εκατομμύρια, που αναμένεται να προσφέρουν διάφορες χώρες. Προς το παρόν, όμως, το μόνο που υπάρχει είναι υποσχέσεις.

Περίσσευμα ευαισθησίας

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι στην Ελλάδα το 94% των κατοίκων γνωρίζουν την ύπαρξη και τους σκοπούς της UNISEF. Δεν είναι τυχαίο ότι το 1996 συγκεντρώθηκαν μόνο από πωλήσεις καρτών 870 εκατ. Είναι αλήθεια ότι η ευαισθησία των πολιτών αυτής της χώρας περισσεύει κι αυτό το βλέπουμε σε πάρα πολλές περιπτώσεις, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων να μας πείσουν ότι "πέρα από το ατομικό συμφέρον ουδέν".

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Κοσμογονία, Σπύρος Δαφνής, εκδ. ΟΠΕΡΑ

Ενα βιβλίο γεμάτο από φανταστικές εικόνες, που αφορούν, όμως, στην καθημερινή μας ζωή και τα προβλήματα του πλανήτη, γραμμένο με ζωντάνια και ευαισθησία, προσεγγίζει το οικολογικό πρόβλημα από μια αισιόδοξη πλευρά. Η προσέγγιση των προβλημάτων αποσκοπεί στο να περάσει το μήνυμα στους αναγνώστες ότι η λύση του οικολογικού προβλήματος βρίσκεται στα χέρια του ανθρώπου. Η ζωή στον πλανήτη Γη θα συνεχιστεί μ' όσες θυσίες και αγώνες κι αν χρειαστούν. Εξάλλου, είναι μονόδρομος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ