Σάββατο 17 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το κουρδικό πρόβλημα

Είναι ολοφάνερο ότι μετά την πρόσφατη "έξοδο" των Κούρδων προσφύγων προς τις χώρες - μέλη της ΕΕ, οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στο πώς θα "αποφύγουν" το πρόβλημα και θα προστατεύσουν τα σύνορά τους από τους "λαθρομετανάστες". Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις των εκπροσώπων των κυβερνήσεων - κυρίως της Γερμανίας και της Ιταλίας, που έχουν το "πρόβλημα" - αλλά και από την πρόσφατη σύνοδο των Ευρωπαίων αρχηγών της αστυνομίας στη Ρώμη, αυτό που τους απασχολεί δεν είναι βέβαια η επίλυση του κουρδικού προβλήματος και η προστασία των προσφύγων, αλλά η προστασία των συνόρων και η αστυνόμευση των Κούρδων μεταναστών.

Ακριβώς απέναντι από αυτή τη στάση και πολιτική βρίσκεται η πρόταση που κάνει το ΚΚΕ. Η παρέμβαση που έκανε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Β. Εφραιμίδης, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, θέτει τους ισχυρούς συμμάχους και γενικότερα τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ μπροστά στις ευθύνες τους. Το άμεσο ζήτημα είναι να ασκηθούν πιέσεις στο καθεστώς της Αγκυρας να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις ενάντια στον κουρδικό λαό. Στο πλαίσιο αυτό είναι αυτονόητο ότι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουν η Γερμανία και οι ΗΠΑ να πουλάνε όπλα στην Τουρκία, που χρησιμοποιούνται κατά των Κούρδων. Ταυτόχρονα, όπως πρότεινε ο Β. Εφραιμίδης, πρέπει το ζήτημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός ολόκληρου λαού να τεθεί στην προσεχή συνάντηση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να ενταθούν οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας. Δεύτερο, επίσης άμεσο ζήτημα, είναι να ληφθούν όλα τα μέτρα για να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων προσφύγων, όπως το δικαίωμα να ζητούν πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με τη Συνθήκη Γενεύης. Να σταματήσει η σιωπηρή απέλασή τους πίσω στην Τουρκία, να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα και να τύχουν υλικής και ηθικής συμπαράστασης.

Γενικότερα για το κουρδικό πρόβλημα το ΚΚΕ εκτιμά ότι θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, όσο οι τουρκικές αρχές αρνούνται - με την ανοχή ή την ενθάρρυνση των αφεντικών της "νέας τάξης" - να προχωρήσουν στην αναζήτηση μιας πολιτικής και ειρηνικής λύσης, μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων με όλες τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις του κουρδικού λαού.

Στο όλο ζήτημα υπάρχει και η "ελληνική πτυχή", η στάση δηλαδή της κυβέρνησης Σημίτη και των διωκτικών αρχών απέναντι στους πρόσφυγες. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να οχυρώνεται πίσω από τη γραμμή των κοινοτικών εταίρων και να "ξοφλάει" με τις μεγαλόστομες εκφράσεις υπουργών της περί "Χίτλερ και Εβραίων". Χρειάζεται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στις παραπάνω κατευθύνσεις. Επίσης, πρέπει να σταματήσει η τακτική της σιωπηρής απέλασης Κούρδων προσφύγων στα ελληνικά σύνορα, όπως καταγγέλλουν διάφορες οργανώσεις και να βελτιωθούν οι απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς, όπως διαπιστώθηκε από την πρόσφατη επίσκεψη βουλευτών του ΚΚΕ στην Πεντέλη.

Είναι πλέον καιρός να τεθεί τέρμα στην υποκρισία της ΕΕ απέναντι στο κουρδικό πρόβλημα και οι κοπτόμενοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα "εταίροι" να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι προτάσεις του ΚΚΕ δείχνουν το δρόμο για να μπει τέλος στο δράμα του κουρδικού λαού. Η κυβέρνηση Σημίτη δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ