Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδραστικότατη η φιλοσοφία της κυβέρνησης

"Αλλά ποιος ο λόγος, δηλαδή, να περάσουμε από τέτοιες περιπέτειες; Ποιος ο λόγος; Ο κ. πρωθυπουργός, βεβαίως, για να ολοκληρώνω το θέμα, αποκάλυψε όλη τη φιλοσοφία της κυβέρνησης, η οποία είναι αντιδραστικότατη. Δεν έχει ίχνος τυπικού προοδευτισμού και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό. Δεν είναι λάθη σε χειρισμούς. Είναι το πιο ανησυχητικό.

Ο κ. πρωθυπουργός είπε κάτι που θα φέρει την Ελλάδα σε περιπέτειες. Τι είπε ο κ. πρωθυπουργός; "Το ΝΑΤΟ άλλαξε ρόλο". Πρώτα πρώτα το ΝΑΤΟ έγινε πριν γίνει το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, έτσι να το θυμηθούμε ιστορικά. Δεν έγινε για να αντιμετωπίσει το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, έγινε πριν. Πέντε χρόνια πριν.

Δεύτερο. Δεν είναι σωστό ότι το ΝΑΤΟ είχε μοναδικό του στόχο το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Απλώς το Σύμφωνο της Βαρσοβίας ήταν το προκεχωρημένο φυλάκιο. Εχει τους λαούς στόχο. Και εξιδανικεύει το σημερινό ΝΑΤΟ. Το σημερινό ΝΑΤΟ εξιδανικεύει ο πρωθυπουργός!

Αφήστε πια που δικαιώνει και το παλιό ΝΑΤΟ, γιατί όλες οι επεμβάσεις, τα πραξικοπήματα, έγιναν στο όνομα του κομμουνιστικού κινδύνου. Και στην Ελλάδα. Τα δικαιώνει όλα αυτά, αν θέλετε, τους δίνει και μία άφεση αμαρτιών: Τι να κάνουμε, είχε να αντιμετωπίσει τον κομμουνιστικό κίνδυνο, έκανε και πέντε πραξικοπήματα!...

Εγώ να πω ότι δεν το δέχεται, ότι το καταδικάζει το παλιό ΝΑΤΟ. Αλλά τι να το κάνουμε που εξιδανικεύει το σημερινό; Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αυτός είναι ο προσανατολισμός της Ελλάδας. Και μ' αυτή την έννοια, εμείς θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός θα βρεθεί σε πάρα πολλές περιπέτειες από εδώ και μπρος.

Το μόνο σημείο που σταθήκατε είναι στο θέμα των εξοπλισμών. Λέτε ότι εμείς θα λύσουμε τα ζητήματα με τους εξοπλισμούς. Οταν υπογράφεις υποδουλωτικές συμφωνίες, ούτε τους εξοπλισμούς δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

Διότι και οι εξοπλισμοί δεν είναι ένα στρατιωτικό ζήτημα, είναι πολιτικό ζήτημα. Εμείς, κατ' αρχάς, αμφισβητούμε ότι το πρόγραμμα το εξοπλιστικό που έχει εκπονήσει η ελληνική κυβέρνηση ή μάλλον το έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, είναι πρόγραμμα το οποίο κυρίως υπηρετεί την πραγματική ανάγκη εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και των εξοπλιστικών συστημάτων και την άμυνα της χώρας".

Ποιος ελέγχει τις βάσεις;

"Οταν με τις συμφωνίες υποσκάπτεις την αμυντική ικανότητα της χώρας, δεν ξέρω ποια εξοπλιστικά μέσα θα σε βοηθήσουν και όταν ξέρουμε ότι τα κουμπιά άλλοι τα πατάνε.Πείτε ότι έχουμε μια πρόκληση στο Αιγαίο και βρεθούμε στην ανάγκη, όχι να επιλέξουμε εμείς, βρεθούμε σε μια ανάγκη. Τη Σούδα ποιος θα την ελέγχει, τον Αραξο ποιος θα τον ελέγχει; Η Ελλάδα;

Μα γιατί, δηλαδή, πρέπει ο ελληνικός λαός να μην ξέρει την αλήθεια; Οχι ότι εμείς επιλέγουμε τον πόλεμο, γιατί στις πιο πολλές περιπτώσεις ο πόλεμος υπηρετεί τα συμφέροντα άλλων. Αλλά μιλάμε ότι μπορεί να μας αναγκάσουν. Τι θα γίνει τότε;

Και με την ευκαιρία, λέτε ότι οι σχέσεις κρατών - μελών του ΝΑΤΟ είναι σχέσεις ισοτιμίας. Εάν, κ. πρόεδρε, προβληματιστείτε και πείτε ότι εγώ δεν τη θέλω τη Σούδα, ή δε θέλω ατομικά όπλα στην Ελλάδα, γιατί δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω ατομικά όπλα κατά της γειτονικής χώρας, εάν το πείτε αυτό, εγώ θα σας πω απλά - όχι στον κ. Κλίντον, εδώ στον κ. Μπερνς - τι θα γίνει;

Αυτή είναι η ισοτιμία των χωρών - μελών, αυτές είναι οι συμμαχίες, αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο! Εμείς δε δεχόμαστε ότι το πρόγραμμα εξοπλισμών, το οποίο θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός βαριά, υπηρετεί τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας.

Και η ιστορία της Κύπρου με τους S-300 είναι μια καμπάνα που χτυπά και για την Ελλάδα. Το τι όπλα θα πάρουμε και ποια θα πάρουμε, δεν το αποφασίζετε εσείς εδώ, αλλά το αποφασίζουν άλλοι, γιατί τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για ΝΑΤΟικούς σκοπούς.

Χώρια που οι βιομηχανίες των όπλων αλωνίζουν εδώ. Και έχουμε κάνει πολλές "αγορές του αιώνα", έχουν διασπαθιστεί πολλά χρήματα. Μετά αποδείχτηκε ότι τα ανταλλακτικά ήταν άχρηστα. Σε καινούριο κυκεώνα θα μπούμε τώρα με τις βιομηχανίες των όπλων και τους διάφορους πλασιέ.

Για να ανακεφαλαιώσουμε, εμείς θεωρούμε ότι το ζήτημα Ελλάδα - Τουρκία μπορεί να αντιμετωπιστεί σε συνδυασμό με τη συστηματική, οργανωμένη, μελετημένη αντίσταση στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και, πιο συγκεκριμένα, στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και στο νέο στρατιωτικό δόγμα.

Θα μου πείτε, σύγκρουση; Θα σας απαντήσω: Αντίσταση, συσπείρωση, συμμαχίες σ' αυτή τη βάση και πάνω απ' όλα υπεράσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας και της ειρήνης της περιοχής, που αφορά και όλους τους λαούς. Βεβαίως, αν χρειαστεί και σύγκρουση. Εννοώ σύγκρουση κατ' αρχήν πολιτική. Αργά ή γρήγορα όλες αυτές οι χώρες που εμφανίζονται ως δορυφόροι των ΗΠΑ, ως χώρες αδύναμες, αργά ή γρήγορα θα χειραφετηθούν. Και βεβαίως χειραφετούνται οι χώρες εκεί που χειραφετούνται οι λαοί.

Αποκλείεται η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ανθρωπότητας να δεχτούν να είναι κάτω από την μπότα των ΗΠΑ, της Γερμανίας, 7 - 8 - 10 χωρών και των συμμάχων τους και να δένονται με τέτοιες οικονομικές, εμπορικές και άλλες στρατιωτικές συμφωνίες.

Το νέο σύστημα, η δομή του σύγχρονου κόσμου, είναι μια πυραμίδα. Οσο πάει προς τα κάτω, η πυραμίδα απλώνει. Η βάση της μεγαλώνει. Η Ελλάδα είναι σ' αυτή τη βάση. Ο ελληνικός λαός πρέπει να αισθάνεται σ' αυτή τη βάση.

Και βεβαίως, δεν μπορεί μόνος του ο ελληνικός λαός να ανατρέψει την κορυφή της πυραμίδας, αλλά μπορεί, με βήματα διαδοχικά, μελετημένα και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων και την ομοθυμία, να παλέψουμε κατά των συνεπειών της νέας δομής του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Και έχει όπλα η Ελλάδα να τα χρησιμοποιήσει. Κατ' αρχήν και μια πολιτική καταδίκη τέτοιων επιλογών είναι γερό πλήγμα. Αλλά από εκεί και πέρα, υπάρχει η δυνατότητα πίεσης με τις βάσεις, με την άρνηση συγκρότησης της πολυεθνικής δύναμης ταχείας επέμβασης.

Υπάρχουν, δηλαδή, πέρα από τη σωστή διαπραγμάτευση και διάλογο με την Τουρκία χωρίς εκχωρήσεις, υπάρχουν δυνατότητες να δυσκολευτεί, να υπάρξει διαπραγμάτευση στην περιοχή. Και δυσκολεύεται γιατί έχει ανάγκη από τις μικρές χώρες.

Δεν μπορούν οι ΗΠΑ να κάνουν ό,τι θέλουν στην περιοχήαν δε βάλουν στο χέρι τις χώρες της περιοχής. Μια τέτοια πολιτική, μια τέτοια κατεύθυνση πολιτικής είναι η καλύτερη εγγύηση για την ειρήνη στην περιοχή, για την ειρηνική συμβίωση με τους γειτονικούς λαούς και με τον τουρκικό λαό.

Σε τέτοια πλαίσια μπορεί κανείς να δει πολλές προτάσεις και πάρα πολλούς βηματισμούς. Βεβαίως, θα απαντήσετε, κ. πρωθυπουργέ, ότι αν η Ελλάδα σηκώσει κεφάλι θα προσπαθήσουν να της το κόψουν.

Εδώ είναι η διαφορά μας. Θα σηκώσουμε κεφάλι; Θα παλέψουμε για την εθνική ανεξαρτησία, για τα κυριαρχικά δικαιώματα, όχι μόνο της δικής μας πατρίδας, για την ειρηνική συνεργασία των λαών, για το δικαίωμα των λαών να διαφεντεύουν τον πλούτο της χώρας τους, για το δικαίωμα των λαών να διαλέγουν τους φίλους ή και να έχουν εχθρούς;

Η θα γίνει εδώ η περιοχή πεδίο δράσης των Αμερικανών, των Γερμανών και των οποιωνδήποτε άλλων; Εμείς νομίζουμε ότι, άμα σηκώσει κεφάλι ο ελληνικός λαός, δεν έχει κίνδυνο. Αυτοί που θα κινδυνεύσουν είναι οι επενδυτές, που θέλουν την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο για να κάνουν επενδύσεις.

Θα κινδυνεύσουν οι έμποροι όπλων, θα κινδυνεύσει η πλουτοκρατία, θα κινδυνεύσουν τα κόμματα που στηρίζουν την αναρρίχησή τους ή τη συμμετοχή τους στην εξουσία στις πλάτες των Αμερικανών ή των Γερμανών. Αυτά τα κόμματα θα κινδυνεύσουν, αλλά εμάς μας ενδιαφέρει να είναι καλά και να ζει καλά ο ελληνικός λαός".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ