Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το "όπλο" της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ

"Τρίτο ζήτημα. Λέτε, εμείς παλεύουμε το θέμα με την Τουρκία, μέσω της διαδικασίας ένταξης ή μη ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο. Εμείς δεν αμφισβητήσαμε ότι το θέμα αυτό, για λόγους τακτικής, μπορούσε κανείς να το χειριστεί.

Και μάλιστα, οι ευρωβουλευτές μας στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν παρεμβάλει - δε λέω ότι τα κάνανε όλα εκείνοι - μαζί με άλλους συναδέλφους τους βουλευτές και άλλες ομάδες, έχουν παρεμβάλει και τέτοια εμπόδια, έχουν αναδείξει το Κουρδικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Κυπριακό, σε σχέση με την ένταξη της Τουρκίας.

Εσείς δηλαδή αυτό το εμφανίζετε στον ελληνικό λαό, σαν το βασικό μέτρο; Κατ' αρχήν, ξέρετε πολύ καλά ότι η Τουρκία κυρίως έχει τις πλάτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Είναι περισσότερο φιλοαμερικάνικη. Δεν είναι ότι είναι αντιευρωπαϊκή, όχι. Απλώς, βλέποντας τα πράγματα πιο ρεαλιστικά στη μάχη των γιγάντων και στους ανταγωνισμούς, έχει τοποθετηθεί υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Είστε βέβαιοι ότι την Τουρκία τη θέλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, όντας τόσο φιλοαμερικανική; Εδώ παίζονται άλλα παιγνίδια και δεν ήταν η πυγμή της ελληνικής κυβέρνησης, που έφερε αυτή την απόφαση του Λουξεμβούργου που δεν ισχύει πια. Δεν ισχύει, απ' όσο βλέπουμε. Ηταν τα συμφέροντα κυρίως της Γερμανίας και άλλα συμφέροντα που πρυτάνευσαν. Αλλο παζάρι γίνεται για την Τουρκία.

Και όλη αυτή η ιστορία για τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας που θα της μειώσει τις σοβινιστικές της διαθέσεις ή αυτούς τους χειρισμούς που κάνει σε βάρος της Ελλάδας! Δε θα της μειώσει τίποτε. Να σας πω, αν έχει και τις πλάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπορεί να γίνει και ακόμα πιο απαιτητική. Η, μπορεί να μειώσει αυτές τις απαιτήσεις, αλλά να σφάξει εξ ολοκλήρου τους Κούρδους. Δεν ξέρει κανείς πού οδηγούν αυτές οι συμμαχίες που έχει η Τουρκία.

Τα πράγματα - και το λέμε όχι γιατί 100% είχατε λάθος όταν χρησιμοποιήσατε ή χρησιμοποιείτε κατά καιρούς τέτοια ζητήματα - αυτά είναι παρωνυχίδες και δεν έχουν καμία αξία, όταν ξέρετε πολύ καλά ότι το Αιγαίο έχει ήδη διχοτομηθεί.

Θέλω να προσθέσω εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος και μία άλλη πλευρά. Την είπα στην αρχή, αλλά θα την υπογραμμίσω για άλλη μια φορά. Λέτε "ελληνοτουρκικό". Πόσο ελληνοτουρκικό είναι το ζήτημα; Βεβαίως, ξέρουμε (και δεν είναι ώρα κανείς να κάνει ιστορία) και ένα πράγμα που κρατάει χρόνια μπορεί κανείς να το πει ελληνοτουρκικό πρόβλημα, ελληνοτουρκικές διαφορές.

Ομως, ξέρετε ότι και από τον περασμένο αιώνα και από τις αρχές του αιώνα, το λεγόμενο Ελληνοτουρκικό πήγαινε με βάση τι αποφάσιζαν οι προστάτες. Υπήρχαν προστάτες της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αυτά τα ξέρουμε όλοι. Πόσο μάλλον τώρα, που η υποταγή στους Διεθνούς Οργανισμούς είναι πια θεσμοθετημένη.

Δε μιλάμε για πολιτική εξάρτηση και οικονομική από μία χώρα. Μιλάμε ότι με τη βούλα υπογράφονται εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Επομένως, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Το Αιγαίο ανήκει στη γενικότερη περιοχή που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ, που συγκεντρώνει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γερμανία και στη Ρωσία, που βγαίνει και αυτή στο προσκήνιο.

Γι' αυτό, το πράγμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Και ακριβώς θέλουμε να σταθούμε στο θέμα του Ιράκ. Οχι γιατί είναι ένα θέμα των ημερών. Οχι γιατί μπορεί κανείς να δει μια παράλληλη ιστορία, που αύριο μπορεί να χτυπήσει την Ελλάδα και αλλού, αλλά γιατί η Ελλάδα είναι ενταγμένη οργανικά μέσα στα επιθετικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή του Κόλπου".

Με το πιστόλι στο κρόταφο

"Και υπάρχει το γνωστό θέμα των βάσεων. Η ανανέωση των βάσεων, ιδιαίτερα της Σούδας, δεν ήταν τόσο για το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Η Σούδα ήταν για τον Κόλπο κυρίως και πάντα σε καταμερισμό.

Και όταν είπα ότι τα νέα στοιχεία της δομής του ΝΑΤΟ είναι από το 1980, ακριβώς αυτό ήθελα να υπογραμμίσω, ότι η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης για τον Κόλπο συγκροτήθηκε επί Κάρτερ, Προέδρου Ηνωμένων Πολιτειών, και ειδικά για τον Κόλπο. Απλώς τώρα έχουμε παντού Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης.

Και λέτε τώρα, στο θέμα με το Ιράκ, είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης. Ειρηνική επίλυση θέλουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ειρηνική επίλυση θέλουν όλοι. Αρκεί βεβαίως να σου βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο, να σε έχουν έτσι. Εντάξει, ειρηνική επίλυση είναι αυτή.

Την πολεμική επίθεση πριμοδοτήσατε εσείς μ' αυτή τη θεωρία ή θα την πριμοδοτήσετε αύριο. Και εν πάση περιπτώσει, οι βάσεις χρησιμοποιήθηκαν. Ποια πλευρά θέλουμε να θίξουμε; Για να δούμε πώς θα χρησιμοποιηθούν αύριο χώρες εναντίον ενδεχόμενα της Ελλάδος. Οπως χρησιμοποιούν την Ελλάδα εναντίον του Ιράκ, αύριο οι ίδιοι οι δυνάστες θα χρησιμοποιήσουν και μία άλλη χώρα εναντίον της Ελλάδος.

Και αντί εμείς ως χώρα συγκεκριμένα, εδώ που βρισκόμαστε, και για ιστορικούς λόγους, αλλά και για τους παρόντες λόγους, αντί να δημιουργήσουμε συμμαχίες με τους γειτονικούς λαούς, όλους τους λαούς και όπου μπορούμε και με κυβερνήσεις, εμείς δεν κάνουμε τίποτα άλλο, παρά να κάνουμε εχθρούς μας αυτούς που θεωρούνται εχθροί των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Διότι οι βάσεις χρησιμοποιήθηκαν στο Ιράκ. Αύριο θα μας χρησιμοποιήσουν για τη Λιβύη. Αύριο ενδεχόμενα για την Αλγερία. Αν και η Αλγερία είναι προς το άλλο στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Αντί δηλαδή εμείς να δημιουργούμε συσπειρώσεις με γειτονικές χώρες, προκαλούμε αντισυσπειρώσεις εναντίον μας.

Διότι τα πράγματα πρέπει να τα δει κανείς με δυναμική. Γι' αυτό υπογραμμίζω ότι η σημερινή συζήτηση είναι πάρα πολύ σημαντική. Οχι γιατί λέμε εμείς σημαντικά πράγματα για πρώτη φορά, τα έχουμε πει πολλές φορές. Αλλά γιατί είναι η περίοδος εκείνη, όπου κλείνουν συμφωνίες που είναι θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού.

Διότι η κυβέρνηση είναι εθελοντής. Οσα κόμματα τουλάχιστον δεν παίρνουν καθαρή θέση σ' αυτές τις συμφωνίες και σ' αυτή τη φάση έχουν τη δική τους συνδρομή. Η ιστορία του Ιράκ πώς εμφανίστηκε εδώ; Με ειρηνικά μέσα να επιτραπεί ο έλεγχος του Ιράκ, τι ατομικά όπλα έχει κλπ.

Ξέρετε πολύ καλά ότι η ιστορία του Ιράκ είναι τα πετρέλαια. Και εδώ ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο κ. Ντεμιρέλ, από το '94 έχει πει ότι για μας σύνορα είναι τα σύνορα του πετρελαίου. Η Τουρκία διεκδικεί συγκεκριμένη περιοχή εκεί, θεωρεί ότι ακόμα και η περιοχή της Μοσούλης είναι τουρκική.

Και δεν το λέω για να εντείνω τον αντιτουρκισμό, αλλά για να πω ότι οι βασικές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ έχουν τέτοιες θέσεις. Και το ΝΑΤΟ, βέβαια, δε λέει: Τι είναι αυτά που λέτε; Δεν μπορεί τα σύνορα να είναι τα σύνορα του πετρελαίου! Τα σύνορα είναι άλλα σύνορα!..

Πώς θέλετε εμείς να αισθανόμαστε τόσο άνετοι, όταν μας λέτε ότι στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Οργανισμών και με το πολιτικό βάρος το στρατιωτικό που έχει η Ελλάδα, τα πράγματα είναι όλα λυμένα; Είναι θέμα απλώς να νικήσουμε τον κακό Τούρκο, ο οποίος είναι παλαιοδογματικός, παραδοσιακός, δεν έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ως εκ τούτου αυτό είναι το πρόβλημά μας και τίποτα παραπάνω;

Τα γεγονότα δηλαδή του Ιράκ πρέπει να μας ανοίξουν περισσότερο τα μάτια. Η ιστορία με το Ιράκ, η πρόσφατη, ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση του Ιράκ υπέγραψε 60 συμφωνίες για το πετρέλαιο με τη Γαλλία, με την Ολλανδία, με τη Ρωσία, δε θυμάμαι ποιες άλλες χώρες. Και μετά τις 60 συμφωνίες, σκέφτηκαν να κάνουν τον έλεγχο στο Ιράκ.

Αυτά τα ξέρει ο καθένας που παρακολουθεί τα ζητήματα. Αλλά ακριβώς το πρόβλημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, το πρόβλημα δεν είναι μόνο ιστορικό. Δεν έχει να κάνει μόνο με τις διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας και δεν αθωώνουμε την τουρκική κυβέρνηση, καθόλου. Είναι και αυτή στιβαρός πολιτικός και στρατιωτικός εταίρος του ΝΑΤΟ.

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Δεν είναι θέμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, δεν είναι θέμα αν θα δει ο κ. Πάγκαλος τον κ. Τζεμ ή αν θα στείλουμε εμπειρογνώμονες ή μη εμπειρογνώμονες στις συναντήσεις. Και όλα αυτά μπορείτε να τα κάνετε και να πάνε καλά τα πράγματα και όλα αυτά μπορείτε να τα κάνετε και να τα ξεπουλάτε.

Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Εμείς θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να παρέμβει. Το ίδιο και τα κόμματα και βουλευτές. Και δεν το λέμε τυχαία. Διότι η περίοδος που βρισκόμαστε τώρα, θα είναι καθοριστική. Με ποια έννοια; Κλείνονται συμφωνίες. Βεβαίως, όταν οι λαοί παρεμβαίνουν, ανατρέπονται οι συμφωνίες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ