Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Ομηροι 50 χρόνια

Σε ομηρία κρατά η Δημοτική Αρχή του Κερατσινίου 90 οικογένειες της συνοικίας των προσφυγικών, που ζουν με το όνειρο της ανάπλασης της περιοχής. Ηδη διανύεται ο ένατος χρόνος από τότε που ελήφθη η σχετική απόφαση και οκτώ από την πρώτη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. "Αναπτερώθηκαν τότε οι ελπίδες και τα όνειρα όλων μας, για την ανάπλαση μιας υποβαθμισμένης αισθητικά περιοχής στο κέντρο της πόλης. Δυστυχώς το πέρασμα των χρόνων και η παραπέρα πολιτική των Δημοτικών Αρχών διέψευσαν και ελπίδες και όνειρα. Ο απολογισμός για ένα από τα μεγαλύτερα έργα της πόλης είναι αρνητικός. Οι δικές σας φιλότιμες προσπάθειες με επισκευές και μικροεπεμβάσεις δε στάθηκαν αρκετές, για να εμποδίσουν τη φυσική φθορά αυτών των κτισμάτων, που πειραματικά είχαν κτιστεί και παραδοθεί για 10-20 χρόνια και από τότε πέρασαν 50", είπε η επικεφαλής της Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Ελένη Παπαδοπούλου, στους κατοίκους που συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο της πόλης, προκειμένου να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Να σημειωθεί πως, όταν πάρθηκε η απόφαση της ανάπλασης, στη Δημοτική Αρχή συμμετείχε και η ΔΑΣ. Τα επόμενα χρόνια όμως με διάφορες προφάσεις, αυτοί που τη διαδέχτηκαν παρέπεμψαν ουσιαστικά το θέμα στις ελληνικές καλένδες αρκούμενοι μόνο σε υποσχέσεις που αποδείχτηκαν ψευδείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόσχεση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, που την προηγούμενη προεκλογική περίοδο το 1996 είχε πει ότι το έργο θα επιχορηγηθεί με επιπλέον 200 εκατομμύρια δρχ.

Στο μεταξύ η κατάσταση των κτισμάτων, που τα περισσότερα πια έχουν μεταβληθεί σε ερείπια, είναι τραγική. Οπως σημειώνουν οι κάτοικοι, όταν βρέχει τα σπίτια στάζουν. Πολλοί βόθροι έχουν ξεχειλίσει και τα λύματα μπαίνουν στα σπίτια, ενώ τα ποντίκια είναι μόνιμοι συγκάτοικοι αυτών που μένουν στα σπίτια, που προ καιρού έπρεπε να έχουν κατεδαφιστεί. Η εικόνα συμπληρώνεται από το γεγονός ότι τα ακατοίκητα σπίτια είναι χώροι σκουπιδιών και εστίες μόλυνσης, πέρα από το ότι εκεί βρίσκουν καταφύγιο και διάφορα αντικοινωνικά στοιχεία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων στηρίζει το έργο της ανάπλασης της περιοχής. Πριν τρία χρόνια υπογράφτηκε συμφωνητικό με την εργοληπτική εταιρία ΓΕΚΑΤ, για να γίνει το έργο με αντιπαροχή. Η εταιρία αυτή έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί, ενώ τον περασμένο Φλεβάρη έληξε η παραχώρηση από το υπουργείο Υγείας των πρασιών προς τον Δήμο Κερατσινίου, που είχε γίνει το 1992, με τον όρο να ολοκληρωθεί η ανάπλαση σε πέντε χρόνια.

"Με βάση όλα τα παραπάνω εύλογο είναι το ερώτημα: Υπάρχει πρόθεση υλοποίησης του έργου ή όχι;", σημειώνει η Ελένη Παπαδοπούλου, τονίζοντας: "Κατά την άποψή μας η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν προτίθεται να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, συνεχίζοντας να κρατά σε ομηρία όλους τους ενδιαφερόμενους. Ταυτόχρονα, όταν υπάρχουν τόσες εκκρεμότητες εμπαίζει τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και τους κατοίκους των προσφυγικών, βάζοντας στον προϋπολογισμό του δήμου το ποσό των 30 εκατομμυρίων για τα πιθανά ενοίκια που θα πλήρωνε για τους κατοίκους της περιοχής ανάπλασης".

Αναφερόμενη η επικεφαλής της ΔΑΣ στις απαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να προχωρήσει το έργο τονίζει ότι κατ' αρχάς πρέπει άμεσα να συνεδριάσει ο Συνεταιρισμός που έχει συσταθεί, για να αποφασίσει πάνω στα προτεινόμενα σχέδια. Ο δήμαρχος, που είναι και πρόεδρος του Συνεταιρισμού, να φέρει το θέμα στο ΔΣ, για να εκφράσει την άποψή του. Δεύτερον, να ζητηθεί η άμεση ανανέωση της χρήσης από το υπουργείο. Τρίτον, μέχρι τέλος Μάη να προχωρήσει η διαδικασία κλήρωσης με βάση τα 80 τετραγωνικά μέτρα ανά δικαιούχο, για να συνταχθεί το διάγραμμα εφαρμογής. Τέταρτον, να απαιτηθούν τα χρήματα που υποσχέθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Πέμπτον, με βάση το χρονοδιάγραμμα της εταιρίας ότι μπορεί να παραδώσει μέσα σε 22 μήνες να απαιτηθεί από τον δήμαρχο ο καθορισμός της έναρξης του έργου.

Η Ελένη Παπαδοπούλου δεσμεύτηκε ότι μέσα στιςπροτεραιότητες της ΔΑΣ, εάν στις εκλογές τής ανατεθεί η διοίκηση του Δήμου, θα είναι το θέμα της ανάπλασης των προσφυγικών. "Για να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση της πόλης, για να σταματήσει ο εμπαιγμός στους κατοίκους, για να αποκτήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης", όπως σημείωσε.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ