Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ
Προεκλογικές... "επιχορηγήσεις"

Τέσσερα χρόνια μετά τη λειτουργία της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, και οχτώ περίπου μήνες πριν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, επιλέγει η κυβέρνηση να "χρηματοδοτήσει" τελικά το θεσμό. Με σχέδιο νόμου, που θα προωθηθεί σύντομα στη Βουλή, θεσπίζονται Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (ΝΑ), οι οποίοι προέρχονται κατά κύρια λόγο από τους επιβαλλόμενους στο δημότη φόρους.

Τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών αναλώνονται σε συζητήσεις επί των ποσοστών από τους διάφορους φόρους που θα ενταχθούν στους ΚΑΠ των ΝΑ, δείχνοντας το δρόμο στον οποίο θα βαδίσουν οι προϋπολογισμοί τους, ανάλογος με αυτούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κυβερνητική κατεύθυνση, άλλωστε, για τη λειτουργία τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης είναι σαφής: Το τρίπτυχο "πρόσθετη φορολογία - ιδιωτικοποιήσεις - ανταποδοτικότητα". Η αποδέσμευση, συνεπακόλουθα, του κράτους από την υποχρέωση απόδοσης σημαντικού ποσοστού από τον κρατικό προϋπολογισμό στην Αυτοδιοίκηση.

Πάντως, η κατεύθυνση της "επιχορήγησης" προς τις ΝΑ έχει ήδη προσδιοριστεί από την κυβέρνηση, όταν τις εξαναγκάζει, με νόμο, να συντάσσουν τριετές επιχειρησιακό σχέδιο, με συγκεκριμένες προτάσεις, που θα καταλήγουν σε συγκράτηση του ποσοστού αύξησης των επιχορηγήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ