Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
"Πράσινο φως" "για το διαγωνισμό της ντροπής"
  • Απόφαση του υπουργού Εσωτερικών για τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού, με τον οποίο θα προσληφθούν εκπαιδευτικοί για τη νέα χρονιά
  • Κατέλαβαν συμβολικά χτες το ΑΣΕΠ οι αδιόριστοι

Το "πράσινο φως" στο υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίνει το υπουργείο Εσωτερικών, με σχετική απόφαση του Αλ. Παπαδόπουλου. Χτες, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί απέκλεισαν συμβολικά την έδρα του ΑΣΕΠ στην οδό Αμερικής, αντιδρώντας στο "διαγωνισμό της ντροπής", όπως αποκαλούν το διαγωνισμό για την πρόσληψή τους.

Η απόφαση αυτή έρχεται να εξυπηρετήσει την πρόθεση της κυβέρνησης να "αξιοποιήσει" όσο το δυνατόν καλύτερα - ενόψει δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών - την ανεργία που η ίδια η πολιτική της "γεννά", αλλά και να εδραιώσει την επιχειρούμενη κατάργηση της επετηρίδας. Να ανάγει, παράλληλα, ως κριτήριο διορισμού ενός εκπαιδευτικού την απόδοσή του σε μια απλή εξέταση. Αγνοεί, ωστόσο, η κυβέρνηση πως το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), με απόφασή της, έχει καλέσει σε αποχή από έναν τέτοιο διαγωνισμό τους καθηγητές που ορίζονται επιτηρητές. Προκύπτει έτσι το ζητούμενο του τρόπου διεξαγωγής και υλοποίησής του.

Στην απόφαση του υπουργού Εσωτερικών για το σχετικό διαγωνισμό δεν προσδιορίζεται ούτε ο χρόνος διεξαγωγής του, ούτε ο αριθμός των θέσεων που θα καλυφθούν. Αυτό θα γίνει μετά από αίτημα του υπουργείου Παιδείας για την προκήρυξη του διαγωνισμού, μέσω του ΑΣΕΠ. Η προκήρυξη δημοσιεύεται σαράντα μέρες τουλάχιστον πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής του και αφορά στο σύνολο ή σε μερικούς από τους κλάδους και βαθμίδες του εκπαιδευτικού προσωπικού. Με απόφαση του ΑΣΕΠ ορίζονται ο πρόεδρος, τα μέλη, ο γραμματέας και οι βοηθοί γραμματείς, με τους αναπληρωτές τους, της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού, η οποία έχει τη γενική ευθύνη για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Ως γενικοί επόπτες των εξετάσεων ορίζονται, κατά προτεραιότητα Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας ή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή οι νόμιμοι αναπληρωτές αυτών. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν σε σχολικά κτίρια που χρησιμοποιούνται για τις γενικές εξετάσεις εισαγωγής σπουδαστών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Κατά τα άλλα στη σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών παρέχονται οδηγίες για τα καθήκοντα των επιτηρητών των εξετάσεων - που δε θα είναι εκεί - τις υποχρεώσεις των υποψηφίων, τα βαθμολογικά κέντρα, τους βαθμολογητές και αναβαθμολογητές, και άλλα.

Οι αδιόριστοι

Από τις 10.30 το πρωί αδιόριστοι εκπαιδευτικοί με τη συμπαράσταση διορισμένων συναδέλφων τους απέκλεισαν συμβολικά το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Με συνθήματα όπως "Μπλόκο στην ντροπή του διαγωνισμού, θα σπάσει ο τσαμπουκάς του εκσυγχρονισμού", "Δεν πρόκειται να γίνει ο διαγωνισμός, δε θα περάσει ο εξευτελισμός" οι αδιόριστοι καλούσαν όλους τους εκπαιδευτικούς, διορισμένους και αδιόριστους, να αγωνιστούν να μη γίνει ο διαγωνισμός και να διατηρηθεί η επετηρίδα ως σύστημα διορισμού και να μην εφαρμοστεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος 2525. Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί δήλωσαν χτες ότι τις μέρες του διαγωνισμού θα προχωρήσουν σε καταλήψεις εξεταστικών κέντρων, ενώ προγραμματίζουν συλλαλητήριο στις 7 Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ