Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤάγματα από τη λιτότητα
  • Κενές 270 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στο ΚΑΤ
  • Ετσι, σε κάθε βάρδια δύο νοσηλεύτριες αναλογούν σε 40 ασθενείς!
  • Στο νοσοκομείο περιόδευσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας

Το ΚΑΤ είναι το μεγαλύτερο τραυματιολογικό κέντρο και καθημερινά δέχεται εκατοντάδες περιστατικά απ' όλη τη χώρα. Εντούτοις στους διαδρόμους των κλινικών του νοσοκομείου δεν υπάρχουν ράντζα, ούτε σε μέρες γενικής εφημερίας. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε με τη λειτουργία απογευματινών τμημάτων, που παρουσιάζεται ως "λύση" από την κυβέρνηση. Αλλωστε, το προσωπικό δεν επαρκεί για να λειτουργήσουν απογευματινά τμήματα. Το πρόβλημα επιλύθηκε πριν δέκα χρόνια, όταν η τότε διοίκηση αποφάσισε να εφαρμόσει το "σύστημα διασποράς ασθενών". Δηλαδή, όταν "γεμίζει" μια κλινική, οι ασθενείς που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο μεταφέρονται σε άλλη και κατ' αυτόν τον τρόπο εκμεταλλεύονται τα κενά κρεβάτια όλων των τμημάτων. Για παράδειγμα, η ορθοπεδική κλινική θα εξυπηρετήσει και παθολογικά περιστατικά.

Χτες, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Απ. Τασούλα και τον Β. Σγουραμάνη,υπεύθυνο του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του Κόμματος, επισκέφθηκε το νοσοκομείο. Ο βουλευτής συζήτησε με τη διοίκηση, γιατρούς και εργαζόμενους και ενημερώθηκε τόσο για το σύστημα που εφαρμόζεται σε μέρες γενικής εφημερίας, για να μην υπάρχουν ράντζα στους διαδρόμους, όσο και για τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Ενδεικτικό της μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού είναι ότι η παλαιά Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), επτά κλινών, δε λειτουργεί τα τελευταία επτά χρόνια.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία των τμημάτων από την έλλειψη προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού, παραδέχτηκε και ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου, Τ. Βίγλας.Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, Ελ. Ορφανού,είναι κενές 270 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ ο οργανισμός του νοσοκομείου προβλέπει 600 θέσεις. Δηλαδή, σε κάθε βάρδια δύο νοσηλεύτριες αναλογούν σε 40 ασθενείς, εκ των οποίων η μία στη βραδινή βάρδια είναι συνήθως βοηθός θαλάμου!

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να καλύψει τις κενές θέσεις προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία, για να μην υπολειτουργούν οι κλινικές και μονάδες - όσες απ' αυτές λειτουργούν - επιθυμεί, με το υπάρχον προσωπικό, να θέσει σε λειτουργία εργαστήρια, χειρουργεία και μονάδες και το απόγευμα! Μάλιστα, η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ι. Πανοπούλου,στις 4 Φλεβάρη, απέστειλε επιστολή στη διοίκηση του νοσοκομείου και ζητεί να ενημερωθεί αν υπάρχει δυνατότητα "καθιέρωσης απογευματινής λειτουργίας τμημάτων, μονάδων, εργαστηρίων, καθώς και χειρουργείων του νοσοκομείου. Επίσης - συνεχίζει η επιστολή - στην απόφασή σας να αναφερθείτε στις ημέρες και τις ώρες, καθώς και σε όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες που θα αφορούν την απογευματινή λειτουργία των τμημάτων, μονάδων, εργαστηρίων και χειρουργείων του νοσοκομείου".

Ενα απ' τα κεντρικά θέματα στις συζητήσεις ήταν το ιατρικό μισθολόγιο, το οποίο δεν έχει προωθηθεί ακόμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Απ. Τασούλας επανέλαβε πολλές φορές την άρνηση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη να δεχτεί πρότασή του, ότι δε θα υπάρξουν γιατροί που θα πάρουν λιγότερες συνολικά αποδοχές από εκείνες που έπαιρναν στις 31.12.1997.

"Δανεικοί" τομογράφοιαπ' το ΙΚΑ

Προσλήψεις δε γίνονται, εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται και τομείς - όπως η καθαριότητα - παραχωρούνται σε ιδιωτικά συνεργεία. Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον Απ. Τασούλα ότι σειρά έχει και ο τομέας της φύλαξης του νοσοκομείου. Φημολογείται ότι θα παραχωρηθεί σε ιδιωτική ασφάλεια (σεκιούριτι). Στην καθαριότητα, το ιδιωτικό συνεργείο καλύπτει το 80% του νοσοκομείου (δεν έχει αναλάβει τη ΜΕΘ και τα χειρουργεία). Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι δεν υπάρχουν καθαρίστριες επί 24ώρου βάσεως, όπως θα συνέβαινε με μόνιμο προσωπικό, καθώς και ότι δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι το κόστος του ιδιωτικού συνεργείου είναι μικρότερο απ' αυτό του μόνιμου προσωπικού.

Οσον αφορά στα μηχανήματα, πολλά είναι πεπαλαιωμένα. Για παράδειγμα, ο αξονικός τομογράφος - ο οποίος ανήκει στο ΙΚΑ - συχνά παρουσιάζει προβλήματα και τίθεται εκτός λειτουργίας. Αυτό έχει αποτέλεσμα, να απευθύνονται οι ασθενείς σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Σύμφωνα με τον Τ. Βίγλα, η κατάσταση αυτή αναμένεται να έχει αντιμετωπιστεί μέχρι το καλοκαίρι, καθώς το ΙΚΑ θα στείλει νέο αξονικό και μαγνητικό τομογράφο, που δε διαθέτει το νοσοκομείο. "Θα μπορούσαμε να εξοφλήσουμε τα χρέη όλων των νοσοκομείων, μ' αυτά που καταβάλλονται σε ιδιώτες μόνο για αξονικές τομογραφίες", επισήμανε ο Απ. Τασούλας.

Μιλώντας σε γιατρούς και εργαζόμενους ο βουλευτής του ΚΚΕ τούς κάλεσε να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και μισθούς με τους οποίους θα αναγνωρίζεται η προσφορά τους. "Υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού και η δουλιά αυξάνεται - πρόσθεσε ο Απ. Τασούλας. Θεωρούν ότι οι κοινωνικές δαπάνες πρέπει να είναι μειωμένες. Δεν τους απασχολούν τα τεράστια ποσά που δαπανώνται σε ιδιώτες. Υπάρχει μια πολιτική που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε". Και κατέληξε: "Πρέπει να φτιάξετε το δικό σας μετερίζι. Οι "άλλοι" έχουν φτιάξει το δικό τους".

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ