Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρακρατεί χρήματα βαμβακοπαραγωγών

Μια χαρακτηριστική περίπτωση της πάγιας συνήθειας της κρατικής μηχανής, που όταν είναι να εισπράξει βιάζεται, αλλά όταν είναι να πληρώσει καθυστερεί αδικαιολόγητα. Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή

Ενστάσεις υπέβαλλαν 3.600 βαμβακοπαραγωγοί, από το Νομό Καρδίτσας, καθώς και άλλοι από την υπόλοιπη χώρα, γιατί η παραγωγή βαμβακιού που συγκόμισαν ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που τους επέτρεπαν να πουλήσουν. Για τις ενστάσεις ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν 300 - 1.000 δραχμές ανά στρέμμα, ποσά που έπρεπε να τους επιστραφούν στην περίπτωση δικαίωσης. Ομως, παρ' ότι όλοι δικαιώθηκαν από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, ο Οργανισμός Βάμβακος δεν τους έχει επιστρέψει ακόμη τα χρήματα αυτά!

Για το θέμα αυτό κατέθεσαν χτες Ερώτηση, προς τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα,οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγ. Μπούτας,Αχιλ. Κανταρτζής,Ν. Γκατζής και Στ. Παναγιώτου.Το συνολικό χρηματικό ποσό που κατέβαλαν οι αγρότες της Καρδίτσας ανέρχεται σε 75 εκατ. δραχμές. "Αν και δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, εντούτοις, είναι ενδεικτικό του πώς αντιμετωπίζουν το κράτος και η κυβέρνηση τον αγρότη. Οταν, δηλαδή, πρόκειται να εισπράξουν χρήματα από αυτούς τότε κινούνται άμεσα όλες οι διαδικασίες και οι εισπρακτικοί μηχανισμοί. Οταν όμως πρόκειται να δώσουν χρήματα σε αγρότες τότε η κρατική μηχανή νοσεί, υπάρχουν απαράδεκτες καθυστερήσεις και παρεμβάλλονται άπειρα εμπόδια" υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Επισημαίνουν δε και μια διαφορετική διάσταση, χαρακτηριστική της κατάστασης που βιώνουν οι αγρότες: "Η αδημονία, των βαμβακοπαραγωγών να εισπράξουν τα χρήματά τους, δείχνει, εκτός των άλλων, την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, τη στιγμή μάλιστα που πλησιάζει ο καιρός για τη σπορά του βαμβακιού και οι δαπάνες προβλέπονται αυξημένες", αναφέρουν οι βουλευτές.

Τέλος, σημειώνουν ότι τα εκκοκκιστήρια έχουν κλείσει ήδη από τις 31 του Γενάρη και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την αργοπορία επιστροφής των χρημάτων των βαμβακοπαραγωγών.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας, γιατί δεν επιστράφηκαν ακόμη τα χρήματα στους βαμβακοπαραγωγούς και πότε θα τα εισπράξουν.

Από τους 3.600 βαμβακοπαραγωγούς οι 2.800 υπέβαλλαν έγκαιρα την ένστασή τους και πλήρωσαν 300 δραχμές ανά στρέμμα και οι υπόλοιποι 800, επειδή έκαναν εκπρόθεσμη ένσταση, κατέβαλλαν 1.000 δραχμές ανά στρέμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ