Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
"Σπέρνουν" τη σήψη για να τον διαλύσουν

Ο υπουργός Γεωργίας "κυνηγά" υπαλλήλους, για να αποκρύψει τις πολιτικές ευθύνες του και ο πρόεδρος του Οργανισμού "αλωνίζει" ανεξέλεγκτος

Το σαμάρι "χτυπάει" ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, που χτες ανακοίνωσε για λόγους καθαρά δημιουργίας εντυπώσεων και απόκρυψης ευθυνών, τόσο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, όσο και του προέδρου του Οργανισμού Βάμβακος (ΟΒ), ότι παραπέμπει στο "πειθαρχικό" τον γενικό διευθυντή και τρεις υπαλλήλους του Οργανισμού. Οι τελευταίοι "κατηγορούνται" ότι εν αγνοία των πολιτικών προϊσταμένων τους και του προέδρου, επέτρεψαν την παραλαβή σύσπορου βαμβακιού σε ορισμένα εκκοκκιστήρια σε περίοδο γενικής απαγόρευσης παραλαβών κατά τη διάρκεια του εκτάκτου ισοζυγίου, που ξεκίνησε στις 15 του Οκτώβρη 1997, δημιουργώντας έτσι θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού...

Πίσω από το θέμα αυτό κρύβεται ένα δαιδαλώδες παρασκήνιο. Οι εντολές, για να ανοίξουν τα εκκοκκιστήρια αυτά, δόθηκαν προφορικά από το υπουργείο Γεωργίας και τον πρόεδρο του Οργανισμού Βάμβακος, που τώρα κάνουν πως δε γνωρίζουν τίποτα. Για λόγους που δεν επιδέχονται λογικής ερμηνείας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Γεωργίας είχε θέσει σε διαθεσιμότητα τον γενικό διευθυντή, για να την ανακαλέσει στη συνέχεια, γιατί ήταν παράνομη. Τώρα, επικαλούμενος το πόρισμα της ΕΔΕ που παρήγγειλε και το περιεχόμενο του οποίου γνωρίζουν μόνο ο ίδιος και ο γενικός διευθυντής διοικητικής υποστήριξης του υπουργείου Γεωργίας, ανακοίνωσε χτες την παραπομπή στο Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του γενικού διευθυντή και στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΟΒ των τριών υπαλλήλων. Μάλιστα, χωρίς να αναφέρει τίποτα σχετικό στην ανακοίνωση, ο υπουργός έσπευσε να συμπληρώσει χτες σε δηλώσεις του ότι οι τέσσερις παραπέμπονται με το ερώτημα της απόλυσης.

Η ουσία όμως είναι ότι το όλο σκηνικό στήθηκε, για να εξευρεθούν κάποια εξιλαστήρια θύματα και να αποκρυφτούν οι ευθύνες και η καταστροφική πολιτική της ηγεσίας του υπουργείου και του προέδρου του ΟΒ. Επίσης η ενέργεια αυτή αποτελεί "σπίλωση" του έργου του ΟΒ και των εργαζομένων του, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για τη διάλυσή του, που επιδιώκει με νύχια και με δόντια ο υπουργός Γεωργίας.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, ο υπουργός έριχνε τόνους λάσπης σε βάρος των εργαζομένων και εξύψωνε το "έργο" και τη "δράση" του προέδρου του ΟΒ Π. Μυλωνά,(τον οποίο ο ίδιος διόρισε), για να δείξει τάχα ότι σταμάτησαν οι απάτες με το βαμβάκι με τους επιτόπιους ελέγχους του προέδρου και κάποιες ποινές που επιβλήθηκαν σε εκκοκκιστήρια. Ασχετα από το πόσο πατάχτηκαν οι απάτες, το ότι έγινε κατά τα δύο τελευταία χρόνια δεν οφείλεται τόσο στα μέτρα του υπουργού Γεωργίας και στους επιτόπιους ελέγχους του Π. Μυλωνά, αλλά κυρίως στο έργο και τον κόπο των εργαζομένων του ΟΒ, καθώς και στις καιρικές συνθήκες. (Εκτιμάται ότι η παραγωγή σύσπορου βαμβακιού για το 1997 είναι 1.056.000 τόνοι, εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών στην Αν. Μακεδονία - Θράκη και γιατί καλλιεργήθηκαν 300.000 στρέμματα λιγότερα).

"Κολπάκια" με βαμβάκια

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στη διάθεση του "Ρ" περιήλθαν στοιχεία που δείχνουν ότι ο "υπερβάλλων ζήλος" του προέδρου του ΟΒ για επιτόπιους ελέγχους στα εκκοκκιστήρια ανά την επικράτεια, "κατάντησε" σε μέσο για την είσπραξη χιλιομετρικών και εκτός έδρας αποζημιώσεων από την πλευρά του Π. Μυλωνά. Και η είσπραξη των ποσών αυτών σχετίζεται και με την εμπλοκή και άλλων προσώπων που φέρονται ότι ήταν μαζί στις εκτός έδρας μετακινήσεις με τον πρόεδρο (π. χ. φιλικά πρόσωπα, οδηγοί για το ΙΧ του προέδρου και νυχτοφύλακες για γραμματειακή υποστήριξη). Στα ίδια στοιχεία περιλαμβάνεται καταγγελία προς τον εισαγγελέα του ΣΔΟΕ, για φαινόμενα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, καθώς και ένσταση προς το ΑΣΕΠ για παράνομες προσλήψεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το ΑΣΕΠ έκρινε ήδη παράνομες κάποιες προσλήψεις.

Με βάση τα ίδια στοιχεία ο πρόεδρος του ΟΒ φέρεται εκτός των άλλων να μεταβαίνει με τον οδηγό του στη Ζάκυνθο (γενέτειρά του) στις 30 Γενάρη για τέσσερις μέρες. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι στη Ζάκυνθο δεν υπάρχει εκκοκκιστήριο ούτε καλλιεργείται βαμβάκι. Επίσης, ο Π. Μυλωνάς στο διάστημα 12/11/97 μέχρι 16/1/98 δηλαδή σε διάστημα 65 ημερών έχει πληρωθεί για 47 μέρες εκτός έδρας.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες τα "πεπραγμένα" του Π. Μυλωνά έχουν καταγγελθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και σε υψηλά ιστάμενους της κομματικής ιεραρχίας του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ