Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κραυγή αγωνίας από τη Γαύδο

Απάντηση από κάθε αρμόδιο ζητάνε οι κάτοικοι: Θα εξακολουθήσουμε να ζούμε όπως ζούμε ή να έρθουν τα "κοντέινερ";

"Να συνεχίσουμε τη ζωή μας εν ειρήνη ή να ετοιμάσουμε τα λιγοστά υπάρχοντά μας σε φευγιό;" Το ερώτημα αυτό θέτουν προς κάθε αρμόδιο οι κάτοικοι και ο πρόεδρος του νοτιότερου σημείου της χώρας, της νήσου Γαύδου. Αφορμή, όπως επισημαίνουν, τα πολλά κείμενα που έχουν δημοσιευτεί και τα πολλά ρεπορτάζ που έχουν προβληθεί τον τελευταίο χρόνο, με αποκορύφωμα το διάστημα από τον Οκτώβρη έως σήμερα, με θέμα τη "μετάλλαξη" της νήσου Γαυδοπούλας, μετά από επιχωματώσεις, σε διαμετακομιστική ζώνη πλάτους κάποιων χιλιομέτρων.

"Ολα αυτά, τονίζουν οι κάτοικοι, έφτασαν και στα δικά μας αυτιά. Χωρίς να θέλουμε να κινδυνολογήσουμε - αν και φοβόμαστε - χωρίς να απλώσουμε επιχειρήματα - αν και υπάρχουν πολλά - με μεγάλη θέληση όμως να συνεχίσουμε να ζούμε στη Γαύδο, η οποία απέχει μόλις 3 μίλια από τη Γαυδοπούλα, πρέπει, επιβάλλεται και είναι άκρως απαραίτητο να σας ρωτήσουμε, κύριοι αρμόδιοι, σε όποια υπουργεία και αν βρίσκεστε: Να συνεχίσουμε τη ζωή μας εν ειρήνη ή να ετοιμάζουμε τα λιγοστά υπάρχοντά μας σε φευγιό; Χωρίς να θέλουμε να θιγεί κανένας, χωρίς ίχνος επίθεσης σε οιονδήποτε, απλά αναρωτιόμαστε τι μας επιφυλάσσει το αύριο. Και νομίζουμε ότι είναι άκρως απαραίτητο, εμείς, πριν από αποιονδήποτε άλλο, να μάθουμε τι συμβαίνει".

Ξεκάθαρη θέση πάνω σε όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη νήσο Γαυδοπούλα πήρε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την πρόσφατη περιοδεία της, με αντιπροσωπεία του Κόμματος, στην Κρήτη και συγκεκριμένα δήλωσε: "Από την πλευρά μας δε μας κάνει εντύπωση, γιατί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν πουληθεί παραλίες, ακόμη και παραμεθόριες περιοχές. Αν υποθέσουμε ότι η περιοχή της Γαυδοπούλας έχει σχέση με πετρέλαια, καταλαβαίνει κανείς ότι αυτού του τύπου οι αγοραπωλησίες υπηρετούν και οικονομικούς σκοπούς, αλλά - και θα επιμείνω - στους στρατιωτικοπολιτικούς σκοπούς που υπηρετεί μια ιδιοκτησία πέρα από τους καθαρά οικονομικούς. Το ότι δε μας κάνει εντύπωση δε σημαίνει πως δεν αισθανόμαστε αγανάκτηση και δεν είμαστε διατεθειμένοι ν' αντιδράσουμε".

Οι απαντήσεις, πάντως, που δε δίνουν στους κατοίκους της περιοχής οι αρμόδιοι, σε συνδυασμό με τη γεωφυσική θέση του νησιού, την επίσκεψη κατά καιρούς υψηλών προσώπων μεταξύ των οποίων και του πρώην Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, την πρόσφατη μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης για τον πλούσιο υπόγειο πλούτο (πετρέλαιο) της νήσου Γαυδοπούλας και την έλλειψη κάθε στοιχειώδους ενδιαφέροντος από τους αρμόδιους για την αλλοίωση, που θα προκαλέσουν στο περιβάλλον όλα τα σχέδια που θέλουν ισοπέδωση ή μείωση του ύψους που έχει η όλη έκταση και κατασκευή τεράστιων λιμενοβραχιόνων, εύλογα εντείνουν και έμμεσα στοιχειοθετούν τις ανησυχίες για τα συμφέροντα που μπορεί να διακυβεύονται και τα κάθε λογής σχέδια που μπορεί να καταστρώνονται πάνω στην έκτασή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ