Πέμπτη 28 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
"Εισαγωγικό το χασίς", συντήρηση η μεθαδόνη

Ενημέρωση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα ναρκωτικά απ' τους υπευθύνους του "18 Ανω"

Κατηγορηματικοί ως προς το ότι η υποκατάσταση της χρήσης των ναρκωτικών με τη χρήση της μεθαδόνης δεν αποτελεί αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς και ότι παίζει ανασταλτικό ρόλο η φιλοσοφία της νομιμοποίησης του χασίς, ήταν χτες οι εκπρόσωποι της Μονάδας Απεξάρτησης "18 Ανω", οι οποίοι ενημέρωσαν για το έργο τους τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής. Στην Επιτροπή της Βουλής πήγαν χτες εκπρόσωποι μόνο της Μονάδας "18 Ανω", ενώ - όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή - δεν παραβρέθηκαν, αν και είχαν προσκληθεί, και εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ.

Αναφερόμενη στο θέμα των προγραμμάτων που προβλέπουν χορήγηση μεθαδόνης στους ηρωινομανείς, η Κ. Μάτσα, διευθύντρια του "18 Ανω", τόνισε χαρακτηριστικά πως "δεν είναι θεραπεία", αφού "η θεραπεία αρχίζει με την αποχή από την εξαρτησιογόνα ουσία". Χαρακτήρισε δε την ουσία "ιδιαίτερα εξαρτησιογόνα", ενώ πρόσθεσε πως επιδρά εξίσου επώδυνα με την ηρωίνη. Μάλιστα, σημείωσε ότι η λειτουργία των προγραμμάτων μεθαδόνης "δημιουργεί την ψευδαίσθηση της θεραπείας", με αποτέλεσμα χρήστες ηρωίνης να φεύγουν από τα προγράμματα απεξάρτησης και να επιλέγουν τη μεθαδόνη ως πιο εύκολη λύση. Οι εκπρόσωποι του "18 Ανω" έχουν ταχτεί επανειλημμένα υπέρ των πλουραλιστικών προγραμμάτων και γι' αυτό έχουν συνηγορήσει και υπέρ των προγραμμάτων με μεθαδόνη που έχουν όμως ως τελικό στόχο την απεξάρτηση.

Οσον αφορά το θέμα την αποποινικοποίησης της χρήσης του χασίς, η Κ. Μάτσα είπε ότι "καταστολή και αποποινικοποίηση είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος" σημειώνοντας πως η "φιλοσοφία ότι το χασίς είναι αθώο κάνει κακό. Θα στρέψει προς αυτήν τη λύση πάμπολλους νέους" και ότι "μπορεί ο καθένας να εξαρτηθεί από οποιαδήποτε ουσία".

Για το ίδιο θέμα ο υπεύθυνος του επιστημονικού προγράμματος της μονάδας "18 Ανω" Αχ. Κρυστάλλης χαρακτήρισε το χασίς "εισαγωγικό ναρκωτικό".

Παραθέτοντας, επίσης, στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του ιδρύματος οι εκπρόσωποι του "18 Ανω" τόνισαν ότι 11.000 χρήστες ή συγγενείς τους απευθύνονται κάθε χρόνο στη Μονάδα, ζητώντας τη βοήθειά της. Ταυτόχρονα, κατά μέσο όρο 300 χρήστες ναρκωτικών την ημέρα βρίσκονται σε καθεστώς θεραπείας σε "ανοιχτά ή κλειστά προγράμματα", ενώ 100 χρήστες ολοκληρώνουν κάθε χρόνο το πρόγραμμα. Οπως ανέφεραν, σύμφωνα με τα εμπειρικά στοιχεία της μονάδας περίπου το 70-80% των χρηστών απεξαρτώνται, γεγονός που ελέγχεται μετά την παρέλευση 5ετίας, ενώ το 20-30% υποτροπιάζει και ένας αριθμός αυτών των χρηστών επανεντάσσεται στα προγράμματα.

Οσον αφορά τα θέματα της υποδομής η Κ. Αποστόλου πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ψυχιατρικού νοσοκομείου (ΨΝΑ) - όπου στεγάζεται το"18 Ανω" - επισήμανε τα προβλήματα που δημιουργεί η εξάρτηση από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημόσιου τομέα. Οι εκπρόσωποι της Μονάδας τάχθηκαν σαφώς υπέρ της ύπαρξης δημόσιων μονάδων απεξάρτησης, στα πλαίσια του ΕΣΥ όταν ρωτήθηκαν για το θέμα από τον βουλευτή της ΝΔ Γ. Σούρλα.Ο τελευταίος τάχθηκε υπέρ των μονάδων υπό καθεστώς ΝΠΙΔ κάτω από κρατική εποπτεία. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της μονάδας υποστήριξαν ότι είναι άμεση η ανάγκη της επέκτασης των μονάδων απεξάρτησης και στην επαρχία, αφού η υπάρχουσα δομή είναι "αθηνοκεντρική".

Τέλος σε μικρή παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Απόστολος Τασούλας υπογράμμισε ότι ο ΟΚΑΝΑ πρέπει να παίξει το διοικητικό του ρόλο και να μην παρεμβαίνει στο επιστημονικό έργο των μονάδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ