Πέμπτη 28 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΣΕ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες ξεπουλήματος

Εχουν αρχίσει ήδη επαφές με επιχειρηματίες, με κύριο σκοπό να γίνουν επενδύσεις, είπε χτες ο διευθύνων σύμβουλος

Στην εφαρμογή των σχεδίων της για το ξεπούλημα των κερδοφόρων δραστηριοτήτων του ΟΣΕ και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των σιδηροδρομικών προχωρά η κυβέρνηση, ποντάροντας και στην κατ' ουσία συναινετική στάση που τηρεί μέχρι σήμερα η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου.

Σε χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, υπό την προεδρία του Γ. Παπαντωνίου και τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και των υφυπουργών Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λουκάκη δόθηκαν εντολές στη διοίκηση του ΟΣΕ να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εφαρμογή του "επιχειρηματικού σχεδίου" του Οργανισμού και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Ως χρονικό περιθώριο ορίστηκε το τέλος Ιουνίου.

Με δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Ι. Μουρμούρης ομολόγησε για πρώτη φορά ότι θα εφαρμοστεί πρόγραμμα "εθελουσίας εξόδου", χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Σημειώνεται, πάντως, ότι το "επιχειρηματικό σχέδιο του ΟΣΕ" προβλέπει τη μείωση του προσωπικού κατά 2.500 την επόμενη 5ετία, ενώ με πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης είχε υποστηρίξει ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα ο αριθμός και ότι δεν έχει τεθεί θέμα απολύσεων.

Για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ είπε ότι στόχος είναι να υπάρξει μείωση του κόστους εργασίας κατά 10 δισ. δραχμές ανά έτος, για τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει αν δε συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι, ξεκαθάρισε πως στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα επιβάλει τα μέτρα της με νομοθετική ρύθμιση! Σε άλλη ερώτηση αν θα κλείσουν γραμμές, υποστήριξε πως δεν πρόκειται να κλείσει καμία γραμμή, προσθέτοντας ότι επιδίωξη είναι να μειωθούν σταδιακά μέχρι το 2005-2007 τα ελλείμματα ορισμένων γραμμών. Αναφερόμενος στις "στρατηγικές συνεργασίες", αποκάλυψε ότι έχουν αρχίσει ήδη επαφές με επιχειρηματίες, με κύριο σκοπό να γίνουν επενδύσεις. Ο Ι. Μουρμούρης απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις για το θέμα αυτό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ειλημμένη απόφαση για την εκχώρηση στους ιδιώτες της εκμετάλλευσης των τουριστικών γραμμών (οδοντωτός Καλαβρύτων, τρενάκι Πηλίου, γραμμή Νέστου), καθώς και της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ. Σημειώνεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη σύσταση θυγατρικών εταιριών, μέσα από τις οποίες θα κατακερματιστεί ο ΟΣΕ και θα δοθεί στους ιδιώτες το "φιλέτο" του έργου του. Πρόκειται για τις προαστιακές γραμμές, τις εμπορευματικές μεταφορές, την ανάπτυξη εναλλακτικού δικτύου τηλεπικοινωνιών και τη συντήρηση τροχαίου υλικού και δικτύου, την οποία θα αναλάβουν οι προμηθευτές του ΟΣΕ, χρεώνοντας όσο θέλουν το κόστος επισκευών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ