Πέμπτη 28 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΠΑΓΓΑΙΟΥ
Αντιμέτωποι με ένα "βουνό" προβλήματα

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Παναγιώτου

Ενα "βουνό" προβλήματα και αντιξοότητες αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του Παγγαίου στο νομό Σερρών, οι οποίοι, όπως και οι κτηνοτρόφοι της υπόλοιπης χώρας, βρίσκονται πλέον ένα σκαλοπάτι πριν το αφανισμό εξαιτίας της αντικτηνοτροφικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Τη φωνή αγωνίας των κτηνοτρόφων του Παγγαίου στο νομό Σερρών αφουγκράστηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου, που πραγματοποίησε περιοδεία στην περιοχή. Στις συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια της περιοδείας, ακούγονταν λόγια αγανάκτησης και έγινε αναφορά σε μια σειρά από προβλήματα: Ποσοστώσεις παντού, πρόστιμα συνυπευθυνότητας στο αγελαδινό γάλα, συνεχής μείωση των επιδοτήσεων στα επιλέξιμα αιγοπρόβατα, ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής και κάθετη μείωση των τιμών παραγωγού σε γάλα και κρέας, τα τοκογλυφικά επιτόκια της ΑΤΕ και τα υπέρογκα χρέη, μεγάλες ελλείψεις σε υποδομή και επιστημονική στήριξη κ.ά.

"Πάει τελειώσαμε", ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Παγγαίου Ν. Σερρών Γιώργου Γκανά,προς τον βουλευτή του ΚΚΕ, για να συνεχίσει: "Πριν από 20 χρόνια το κάθε χωριό εδώ είχε 30 - 40 κτηνοτρόφους. Σήμερα μειώθηκαν στους 10 - 15 και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μέσα στα επόμενα χρόνια θα μετριόμαστε στα δάχτυλα του ενός χεριού". Ο Κώστας Κοντογιάννης, από το Μικρό Σούλι, συμπλήρωσε: "Παλιότερα με λιγότερα ζώα τα φέρναμε βόλτα. Τώρα με διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό ζώων και με διπλάσια και τριπλάσια δουλιά, κάθε μέρα μπαίνουμε μέσα και βουλιάζουμε στα χρέη...".

Με τη σειρά του ο Αγγελος Κούτρας από τη Μεσολακκιά, τόνισε: "Η αιτία που φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, είναι ότι οι κτηνοτρόφοι, όπως άλλωστε και οι αγρότες, αποτελούν αντικείμενο διπλής εκμετάλλευσης. Από τη μία γιατί προμηθευόμαστε σε πολύ υψηλές τιμές ό,τι χρειαζόμαστε, για παράδειγμα, ζωοτροφές, φάρμακα κλπ. και από την άλλη, μας παίρνουν φτηνά, συχνά κάτω και από το κόστος παραγωγής, το γάλα, το κρέας και συνολικά όλα τα προϊόντα μας". Και ο Πάνος Γαβριήλ από την Πρώτη, πρόσθεσε σχετικά: "Οι έμποροι αγοράζουν τα σιτάρια, κριθάρια, καλαμπόκια από τους αγρότες με 40 δραχμές το κιλό και εμείς στη συνέχεια τα αγοράζουμε με 80 - 100 δραχμές το κιλό". Και η απαρίθμηση των προβλημάτων, μεγάλων και μικρών, στον Στ. Παναγιώτου, συνεχίστηκε από δεκάδες ακόμα κτηνοτρόφους του Παγγαίου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού εξήγησε στους κτηνοτρόφους ότι η αιτία των προβλημάτων και των αδιεξόδων τους είναι η εντεινόμενη αντικτηνοτροφική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, δήλωσε ότι το ΚΚΕ με όσες δυνάμεις διαθέτει θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθούν λύσεις. Επίσης δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, όπου θα γίνεται αναφορά σε όλα τα προβλήματά τους. Παράλληλα κάλεσε τους κτηνοτρόφους του Παγγαίου να διεκδικήσουν αγωνιστικά λύσεις στα προβλήματά τους και στην κατεύθυνση αυτή να συντονιστούν με τους υπόλοιπους κτηνοτρόφους της χώρας, αλλά και τους αγρότες, ενάντια στα συμφέροντα και τις πολιτικές που τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα και το αφανισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ