Πέμπτη 28 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ψαλιδίζουν επιδόματα των γιατρών
  • Δε θα χορηγείται το νοσοκομειακό επίδομα στις κανονικές, στις αναρρωτικές και τις εκπαιδευτικές άδειες
  • Οι διευθυντές δε θα παίρνουν τις 250.000 δρχ. για τις εφημερίες

Δεν έφτασε που με το νέο νόμο για το Ιατρικό Μισθολόγιο (ΙΜ) δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων με εφημερεύοντες γιατρούς, έρχεται η κυβέρνηση και με μια ερμηνευτική εγκύκλιο για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου κόβει και ένα μέρος των νεο-θεσμοθετημένων αποδοχών!

Την εγκύκλιο με τις νέες περικοπές την υπογράφουν ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης και ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας και έχει ημερομηνία 20.5.1998. Στο νόμο για το ΙΜ (2606/1998) προβλέφτηκε το "επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης, απόδοσης και ειδικών συνθηκών άσκησης ιατρικού έργου", το οποίο για κάθε βαθμό ορίζεται μηνιαίως ως εξής: Διευθυντής: 170.000 δραχμές. Επιμελητής Α: 150.000 δραχμές. Επιμελητής Β: 130.000 δραχμές. Επιμελητής Γ και Ειδικευόμενος: 110.000 δραχμές.

Το επίδομα αυτό, σύμφωνα με την εγκύκλιο, καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους ή στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του. Ωστόσο, όμως, η εγκύκλιος κάνει τις εξής εξαιρέσεις: "Η χορήγηση του επιδόματος αυτού διακόπτεται σε περίπτωση απομάκρυνσης των δικαιούχων από τους χώρους για τους οποίους δικαιολογείται η καταβολή του για οποιοδήποτε λόγο, π.χ., κανονική, αναρρωτική, εκπαιδευτική άδεια, εκτός νοσοκομείων εσωτερικού, διαθεσιμότητα, αργία κλπ.".

Μ' άλλα λόγια, το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης εξομοιώνεται με το επίδομα παραγωγικότητας του δημοσίου - το οποίο δεν ξεπερνά τις 80.000 δραχμές. Μέχρι τώρα οι νοσοκομειακοί γιατροί έπαιρναν το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους - όπως ίσχυαν πριν το νέο ΙΜ - ανεξάρτητα απ' το αν ήταν σε κανονική ή αναρρωτική ή εκπαιδευτική άδεια και τις λοιπές εξαιρέσεις που περιγράφει η εγκύκλιος.

Τώρα με την ερμηνευτική εγκύκλιο οι νοσοκομειακοί γιατροί θα χάσουν ανάλογα με το βαθμό το αντίστοιχο επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης. Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες γιατρών (π.χ. ακτινολόγοι, πυρηνικοί), που έχουν άδειες μεγαλύτερες του ενός μηνός, που σημαίνει ότι θα έχουν μεγαλύτερες απώλειες στις συνολικές τους ετήσιες αποδοχές.

Επιπλέον μείωση στους διευθυντές

Με το νέο νόμο τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας για την πραγματοποίηση εφημεριών κατατάχτηκαν σε ζώνες (Α, Β και Γ).

Στην Α Ζώνη ανήκουν τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου και των Ιωαννίνων, συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών, καθώς και τα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Οι διευθυντές της Α Ζώνης και των πανεπιστημιακών κλινικών - σύμφωνα με το νόμο - αντί της αποζημίωσης των εφημεριών (ενεργείς και ετοιμότητας) θα παίρνουν πάγια μηνιαία αποζημίωση ύψους 250.000 δραχμών για την ευθύνη εισήγησης - κατάρτισης του προγράμματος των εφημεριών και την πρόσθετη απασχόλησή τους, για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των τμημάτων τους, κατά τη διάρκεια της εφημερίας.

Ομως, στην εγκύκλιο γίνεται η εξής διευκρίνιση: "Η εν λόγω πάγια μηνιαία αποζημίωση συναρτάται αποκλειστικά με την ενεργό άσκηση των καθηκόντων των παραπάνω διευθυντών, που είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας συγκεκριμένης οργανικής μονάδας και για το λόγο αυτό περικόπτεται σε κάθε περίπτωση απομάκρυνσης των δικαιούχων από τα καθήκοντα για τα οποία δικαιολογείται η καταβολή του, π.χ., κανονική, αναρρωτική, εκπαιδευτική άδεια, διαθεσιμότητα, αργία κλπ. Περιλαμβάνονται οι διευθυντές των Κέντρων Υγείας και οι κατέχοντες προσωποπαγή θέση διευθυντή εφόσον στο τμήμα υπηρετεί διευθυντής σε οργανική θέση".

Δηλαδή, ένας διευθυντής που θα πάρει άδεια ενός μηνός δε θα εισπράξει 420.000 δραχμές (δηλαδή τις 170.000 του νοσοκομειακού επιδόματος και τις 250.000 για τις εφημερίες).

Βέβαια, στις αρχές του Ιούνη θα φανεί ποιοι γιατροί πήραν περισσότερα ή λιγότερα από όσα έπαιρναν συνολικά στις 31.12.1997, καθώς θα υπάρχει πλήρης εφαρμογή του ΙΜ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ