Σάββατο 27 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΟΠΗ
Αποκλείουν από την εκπαίδευση παιδιά της μειονότητας!

Ανακοίνωση - καταγγελία της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ροδόπης"

Ο αποκλεισμός 360 μαθητών της μειονότητας από την πρώτη τάξη του Μειονοτικού Γυμνασίου Κομοτηνής αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την τακτική της υποβάθμισης της μειονοτικής εκπαίδευσης, με όποιες συνέπειες έχει αυτό για τα παιδιά.

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωση - καταγγελία η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Ροδόπης" και τα γεγονότα επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, τη θέση της, σχετικά με το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών της μειονότητας.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει, πρόσφατα, με απόφαση της κυβέρνησης, επετράπη η εγγραφή με κλήρωση, στην πρώτη τάξη του Μειονοτικού Γυμνασίου της Κομοτηνής, μόνο 40 μαθητών από τους 400 περίπου που αποφοίτησαν από την πρωτοβάθμια μειονοτική εκπαίδευση. Αποτέλεσμα της υποβάθμισης, στην οποία οδηγείται η μειονοτική εκπαίδευση, είναι τα παιδιά να εξαναγκάζονται στη μετανάστευση, στην αμορφωσιά και στην αδυναμία πρόσβασης στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Παράλληλα, ευθύνες έχουν, τονίζεται στην ανακοίνωση, και οι εκλεγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (νομαρχιακή και πρωτοβάθμια), γιατί έκλεισαν τα αυτιά τους στις συνεχείς διαμαρτυρίες των γονέων και όχι μόνο δεν έκαναν καμιά ενέργεια για την άρση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, αλλά ούτε καν δέχτηκαν να συζητήσουν το θέμα.

Αποδεικνύεται, παράλληλα, πόσο επίκαιρη είναι η θέση της ΝΑΣ Ροδόπης για το πρόβλημα αυτό, όπως διατυπώνεται στην προγραμματική διακήρυξη: "Να γίνει πραγματικότητα η εννιαετής υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους τους μαθητές των μειονοτικών σχολείων, με προοπτική τα δώδεκα, σύμφωνα με τις πολιτιστικές και θρησκευτικές αντιλήψεις των γονέων τους. Γι' αυτό το σκοπό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υποδομής (κτιριακής, εποπτικών μέσων, διδακτικού προσωπικού, με διορισμό των αδιόριστων καθηγητών και χορήγησης σύγχρονων βιβλίων, με την ενεργοποίηση των σχετικών διεθνών συμφωνιών". Στην ανακοίνωση, η ΝΑΣ Ροδόπης καταλήγει, επιβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της για να σταματήσει αυτή η αδικία, από όποια θέση κι αν βρεθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ