Σάββατο 27 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σκηνοθεσία και αλήθεια

Διαπιστώσεις του 7ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου για το ρατσισμό και την ξενοφοβία

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ (των απεσταλμένων μας ΜΠ. ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ και ΕΛ. ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ).-

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το ρόλο, αλλά και για τις ευθύνες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο θέμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ήταν η χτεσινή πρώτη μέρα του 7ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, που διεξάγεται στο ξεχασμένο και εγκαταλειμμένο- απ' όλες τις κυβερνήσεις - νησί της Σαμοθράκης.

Η χτεσινή μέρα είχε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, προκλητικές τοποθετήσεις, κόντρες κι αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις, αλλά και πολύ οδυνηρές παραδοχές, που ανάγκασαν χτες όλους τους εργαζομένους στα ΜΜΕ να βρεθούν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους. "Είμαστε πουλημένα τομάρια. Και όσο συνεχίζουμε να είμαστε πουλημένοι, το πρόβλημα του ρατσισμού θα διογκώνεται, θα συνεχίσουμε να "παράγουμε" Τράγκες, Ευαγγελάτους και Κακαουνάκηδες. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια", είπε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζαννετάκος. Αποκαλυπτική ήταν η μαρτυρία του Γιώργου Κυρούση,από τα Γιάννενα, που μίλησε χτες στο Συνέδριο για την "κοινωνική αποδοχή και "αφομοίωση" των Αλβανών στην Ηπειρο" και για το ρόλο των ΜΜΕ.

Τότε, τα πρώτα χρόνια του 1990, εκατοντάδες σπίτια, στα παραμεθόρια χωριά της Ηπείρου, λεηλατήθηκαν απ' τους πεινασμένους, άοπλους Αλβανούς που έπαιρναν κυρίως τρόφιμα και ρούχα. Οι, ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους, κάτοικοι αυτών των χωριών έλεγαν τότε: "Αλβανοί τα έκλεψαν... Πεινασμένοι ήταν οι άνθρωποι, ας τα πήραν. Η πείνα οδηγεί τον άνθρωπο σε πράξεις απελπισίας...".

Αυτό, όμως, που συγκλόνισε απ' τα λεγόμενα του Γ. Κυρούση ήταν η πιστή μεταφορά του διαλόγου μεταξύ των ηλικιωμένων κατοίκων και ρεπόρτερ τηλεοπτικού σταθμού: "Ετσι, όπως μιλούσαν οι κάτοικοι στην αρχή το θέμα δεν πουλούσε, δεν παρουσίαζε ενδιαφέρον. Επρεπε να σκηνοθετηθεί... Ημουν αυτόπτης μάρτυρας όταν ρεπόρτερ τηλεοπτικού σταθμού γύρισε σ' ένα γέρο και του είπε: "Παππού, αν τα πεις έτσι θα κατέβουν όλοι οι Αλβανοί και δε θα σας αφήσουν τίποτε... Να μιλήσεις άγρια... Οπλο έχεις; Πάρ' το δίπλα σου και πες, αν τολμήσουν ας έρθουν, θα τους γεμίσω σκάγια... Ζήτησε, να στείλει ο στρατός και η αστυνομία και άλλες δυνάμεις! Αντε μπράβο, θα σε δουν και τα παιδιά με τα εγγόνια σου στην Αθήνα...".

Το ήπιο κλίμα πυροδότησαν οι εισηγήσεις του Δημήτρη Ψαρρά ("Ιός της Κυριακής" στην "Ελευθεροτυπία"), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα "Ο ρατσισμός της συντήρησης, ο ρατσισμός της προόδου". Ο δημοσιογράφος περιέγραψε στην τοποθέτησή του τρία "μοντέλα" του σύγχρονου Ελληνα ρατσιστή, μέσα από την εικόνα που προβάλλουν τα ΜΜΕ. Του "ανοιχτού ρατσιστή" (Κώστας Πλεύρης και Νίκος Μιχαλολιάκος, αρχηγός της "Χρυσής Αυγής") και καταλόγισε σοβαρές στα μεγάλα κανάλια "στη ρατσιστική επιχειρηματολογία ένα σημαντικό και μόνιμο βήμα".

Η κατηγορία, όμως, που ξεσήκωσε αντιδράσεις, ήταν η τοποθέτηση απ' τον Δ. Ψαρρά μεταξύ των υψηλών προστατών του ρατσισμού του δημάρχου Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλου και του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Το τρίτο - κατά τον Δ. Ψαρρά - "μοντέλο" το συνάντησε στο πρόσωπο του βουλευτή του ΔΗΚΚΙ Γ. Δημαρά, ο οποίος απ' το βήμα του Συνεδρίου προσπάθησε να πείσει πως οι αλλοδαποί στη χώρα μας δεν περνάνε τίποτα μπροστά στους Ελληνες της Κύπρου, της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου. Οταν τελείωσε την... αγόρευσή του, ο Γ. Δημαράς πήρε το μικρόφωνο και επιτακτικά το άπλωσε μπροστά στο πρόσωπο του εκπροσώπου της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης: "Μίλα! Πες μας για τους Ελληνες στην Τουρκία!", πρόσταξε ο βουλευτής...

Η δεύτερη εισήγηση, που πραγματικά ξεσήκωσε την αίθουσα, ήταν η ομιλία του Σταύρου Κονδύλη - εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας "Ελεύθερη Θράκη". Ο ομιλητής, προσπαθώντας να πείσει πως δεν υπάρχει ρατσισμός στην Ελλάδα, είπε τα εξής φοβερά και τρομερά: "Ο ελληνικός "ρατσισμός" (σ.σ. τη λέξη ο ομιλητής την τοποθετεί πάντα εντός εισαγωγικών) δεν έχει να κάνει με γενοκτονίες και συμπεριφορές τύπου "Κου-Κλουξ-Κλαν". Εχει να κάνει με τα κύματα των Αλβανών εγκληματιών, με τους Ρωσσο-Ρώσους μαφιόζους που ήρθαν στη χώρα μας με το μανδύα του παλιννοστούντος από την Αμπχαζία, με τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών, τους μαστροπούς, που γέμισαν με Τατιάνες και Νατάσσες την ελληνική επαρχία, με όλους αυτούς τους ληστοσυμμορίτες που εισέρχονται στα σπίτια μας, σκοτώνουν, ληστεύουν και τρομοκρατούν".

"Ευτυχώς που ο κ. Κονδύλης με την ομιλία του απέδειξε πως όντως υπάρχει ρατσισμός στη χώρα μας", ήταν το σχόλιο στην τοποθέτηση που έκανε ο Γιάννης Τζούμας,εκδότης της χιώτικης εφημερίδας "Η Αλήθεια". Ο Γ. Τζούμας επισήμανε πως ο ρατσισμός μπορεί να χτυπηθεί μόνο αν τα ΜΜΕ πλησιάσουν τους αλλοδαπούς, συμβάλλοντας στην ενημέρωσή τους. Οσο για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Ρωμαίο - που μίλησε στο Συνέδριο - η τοποθέτησή του απέδειξε πως αυτό τον καιρό άλλα πράγματα τον... καίνε.

Για τον υπουργό ευθύνες φέρουν τα ΜΜΕ μόνο για τον εξής λόγο: "Τα ΜΜΕ έχουν εθίσει την ελληνική κοινωνία σε υπερβολές, καταστροφολογίες και εξάψεις περί παντός, αδυνατώντας να της μεταδώσουν, στο βαθμό που χρειάζεται, τη συνειδητοποίηση της, κυριολεκτικά, ζωτικής ανάγκης της χώρας να μπει στην ΟΝΕ"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ