Παρασκευή 2 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αγωνιστική, μαχητική διεκδίκηση και πάλη

Το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται η προεκλογική δραστηριότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων και παρατάξεων είναι γνωστό. Η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης και η πρακτική της επιβολής της είναι: Εκφοβισμός, εκβιασμός, βούρδουλας και καταστολή. Επιβεβαιώνεται και σήμερα με την επίθεση και τη δικαστική καταστολή κατά των γιατρών που αγωνίζονται για δημόσια δωρεάν και υψηλής ποιότητας υγεία για το λαό. Οπως χτες οι ναυτεργάτες, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, οι εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και επιζήμια, για τη χώρα και το λαό μας, αυτή η πολιτική. Γιατί είναι ακριβώς η ένταξή μας στην ΟΝΕ και στην ΕΕ που οδηγεί στα μεγάλα αδιέξοδα. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι αιρετοί των δυνάμεων του δικομματισμού αποκήρυξαν στην πράξη την αγωνιστική, διεκδικητική αντίληψη στην Αυτοδιοίκηση. Τη θέλουν μηχανισμό προώθησης και εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής. Εμείς, αντίθετα, τη διεκδίκηση την αναδείχνουμε σαν κύριο γνώρισμα της δράσης μας. Βλέπουμε τη συμμετοχή όχι μόνο των εκλεγμένων, αλλά κυρίως τη μαζική συμμετοχή του ενημερωμένου λαού μας σε όλα τα ζητήματα, σε όλες τις διεκδικήσεις. Δίνουμε προτεραιότητα στα λαϊκά προβλήματα. Επιδιώκουμε να συσπειρώνουμε το λαό στον αγώνα για τη λύση τους. Βάζουμε στο κέντρο της προσοχής μας το συλλογικό - κοινωνικό συμφέρον σε βάρος του πλούτου και του κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου.

Είμαστε η ελπίδα

Τελευταία πολλά ακούμε για συμμετοχή, για διαφάνεια, για εκσυγχρονισμό. Αυτό που θέλουμε να υπογραμμίσουμε είναι: Δεν είναι πρόοδος η συνεχής εξαπάτηση των εργαζομένων. Δεν είναι εκσυγχρονισμός η υποταγή στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι πρόοδος ο εκφυλισμός, η διαφθορά, ο χρηματισμός, οι μίζες των εργολάβων των Δημοσίων Εργων, η χλιδή και ο κοσμοπολιτισμός που προβάλλει ως πρότυπο η αστική τάξη. Δεν είναι εκσυγχρονισμός η συμμετοχή της Ελλάδας στα εκστρατευτικά σώματα κατοχής στη Σομαλία, στη Βοσνία, παλιότερα στο Κουβέιτ και στον Περσικό, στην Αλβανία ή όπου αλλού. Εμείς δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με αυτόν τον σκοταδιστικό εκσυγχρονισμό. Ας τον κρατήσουν για τον εαυτό τους οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων και οι εκφραστές τους στην Αυτοδιοίκηση. Μαζί μας πορεύονται χιλιάδες εργάτες και άλλοι εργαζόμενοι, πνευματικοί άνθρωποι και νέοι επιστήμονες που απορρίπτουν περισσότερο ή λιγότερο συνειδητά αυτόν ακριβώς τον "εκσυγχρονισμό" της αστικής τάξης. Τον εκσυγχρονισμό της υποταγής με όλα όσα συνεπάγεται η νέα τάξη των Ευρωαμερικάνων ιμπεριαλιστών. Βαδίζουμε με όλους εκείνους που αντιστέκονται, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές ιδεολογικές και κομματικές προτιμήσεις. Αγωνιζόμαστε για μια άλλη στάση ζωής, που χαρακτηρίζεται από συλλογικότητα, αγωνιστική, ενωτική δράση, που καλύπτει τα ενδιαφέροντα, ειδικά, των νέων ανθρώπων. Εχοντας την αλήθεια με το μέρος μας, κρατάμε ζωντανή την ελπίδα, όχι μόνο για τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά για όλους όσοι αγωνίζονται, για όλους όσοι δεν υποτάσσονται στις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Επιδιώκουμε να είμαστε η ελπίδα, ακόμα και για κείνους που μπορεί να μην αντιδρούν, να μην αντιστέκονται ή ακόμα και να βολεύονται, στη σημερινή κατάσταση, αλλά αναγνωρίζουν την αγωνιστική μας στάση και ηθική. Στη συνείδησή τους αναγνωρίζουν την πρωτοπόρα δράση μας. Με τη δύναμη της αλήθειας, με τη δύναμη των ιδεών μας, με τη συμπαράταξη των ανθρώπων του μόχθου και των πνευματικών ανθρώπων θα συνεχίσουμε το δύσκολο δρόμο που οδηγεί σε μια νέα αγωνιστική συσπείρωση. Καλούμε καθέναν άνθρωπο που θέλει να αντισταθεί, να ενισχύσει τις γραμμές του μεγάλου συλλαλητηρίου, ενάντια στην επερχόμενη λαίλαπα.

Ερχεται ...θερμός χειμώνας!

Το ζεστό φθινόπωρο προετοιμάζει τον ερχομό ενός πολύ θερμού χειμώνα. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Τα προβλήματα του λαού, των εργαζομένων, της νεολαίας και του τόπου οξύνονται καθημερινά ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, που χαράσσεται από την ΕΕ. Οι εργαζόμενοι θα δώσουν τη δική τους απάντηση. Το δικό τους μήνυμα. Τη δική τους κατεύθυνση. Ενότητα, οργάνωση, συσπείρωση, κοινή δράση, συντονισμός των αγώνων, για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, που χάραξε ο πρωθυπουργός με τις κατευθύνσεις του στη Θεσσαλονίκη, στην Καλλιθέα, στο Αγρίνιο.

Προωθούνται με ταχύτατους ρυθμούς οι διαδικασίες κατεδάφισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Σαρώνουν ό,τι έχει απομείνει από αυτή. Εχουμε τρεις βδομάδες σχολικής ζωής και μόνο λίγες ώρες οι μαθητές έκαναν μάθημα. Γιατί τώρα κάνουν σεμινάρια στους καθηγητές για το τι θα διδάξουν. Τα κενά είναι τεράστια. Σύμφωνα με την κυβέρνηση λείπουν πάνω από 20.000 καθηγητές και αποφάσισαν να διορίσουν λίγες χιλιάδες. Οι γονείς και οι μαθητές αγωνιούν, αλλά η κυβέρνηση το βιολί της. Οι γονείς, το μαζικό κίνημα αγωνιούν για πολλά για τα παιδιά τους, για τη νέα γενιά. Αγωνιούν για την εξάπλωση των ναρκωτικών και ό,τι αυτή συνεπάγεται και που πρέπει να βρίσκεται στο στόχαστρο του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η ΤΑ να στηρίξει κάθε συλλογική, δημιουργική δραστηριότητα των νέων. Η Αυτοδιοίκηση έχει χρέος να πρωτοστατήσει σε μαζικές, συλλογικές εκδηλώσεις και δράσεις που θα καλλιεργούν τη μάθηση, την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Η νεολαία πρέπει να στηριχτεί για να παλέψει: Ενάντια στην ανεργία και για το δικαίωμα στη δουλειά. Ενάντια στην υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Ενάντια στο συμβιβασμό, στον αποπροσανατολισμό, στην ατομικότητα. Να προτάξει τη συλλογικότητα και τη δημιουργικότητά της. Να διεκδικήσει όλα όσα της ανήκουν. Σ' αυτή την κατεύθυνση στηρίζουμε κάθε δράση, κάθε πλατιά πρωτοβουλία της νεολαίας για μια νέα προοπτική: Της ανθρωπιάς, της φιλίας, της δουλιάς, της ολόπλευρης ανάπτυξης των εργαζόμενων, της νεολαίας και της χώρας.

Παλιές οι "νέες" ιδέες

Είναι απάτη όλη αυτή η φιλολογία και αποσκοπεί στην υποταγή της εργατικής τάξης και όλου του λαού. Είναι πολιτική ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου. Ρίχνει νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, της φτωχής αγροτιάς και των συνταξιούχων. Οι εργαζόμενοι είκοσι χρόνια τώρα καλούνται να πληρώσουν για να καλύψουν τις "μαύρες" τρύπες των δημοσίων οικονομικών. Καλούνται να γίνουν τα υποζύγια για να φτάσουν κάθε φορά σε ένα σταθμό και να ξεκινήσουν ξανά για έναν καινούριο. Η πραγματικότητα είναι σκληρή για τους εργαζόμενους. Το εισόδημά τους μειώνεται συνεχώς, σε σχέση με αυτό των χωρών της ΕΕ. Η παραγωγική βάση της χώρας στρεβλώνεται. Κάθε δραχμή από τα ΕΟΚικά προγράμματα την πληρώνουμε 2,5 δρχ. περίπου. Η χώρα χρεώνεται. Η βιομηχανία συρρικνώνεται. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ακολουθούν πορεία συρρίκνωσης, μείωσης των δραστηριοτήτων τους και συχνά οδηγούνται στο κλείσιμο. Ο δημόσιος πλούτος ξεπουλιέται. Από την άλλη οι καταθέσεις των μεγαλοσχημόνων στο εξωτερικό πολλαπλασιάστηκαν. Τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών, εκτοξεύονται στα ύψη, Είναι τα μόνα που ευδοκιμούν και ειδικά στην πιο ακραία μορφή τους, τη χρηματιστηριακή. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι ίνδαλμά μας πρέπει να γίνει ο Σώρος και ο νέος χρηματιστής της γειτονιάς μας. Είναι πολλά τα μονοπάτια που ακολουθούν. Καλλιεργούν σαν νέα "μεγάλη ιδέα" του έθνους τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για να καλύψουν το προετοιμαζόμενο νέο μεγάλο φαγοπότι των διαπλεκομένων συμφερόντων. Το ξεπούλημα της γης στην Αττική. Για να καλλιεργήσουν την αντίληψη ότι Αθλητισμός είναι ο πρωταθλητισμός, η μάρκα των παπουτσιών, οι σπόνσορες και τα κέρδη. Οτι αθλητισμός γίνεται μόνον με πληρωμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ