Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Την απόφασή τους να γυρίσουν στα σχολεία με ψηλά το κεφάλι, την άρνησή τους να δεχτούν το τελεσίγραφο της κυβέρνησης, που αξίωσε και από τους καθηγητές να υποταχθούν στα οράματά της για την καταδυνάστευση του λαού, τη θέλησή τους να συνεχίσουν την πάλη για να γίνει πράξη το αίτημα "15% για την παιδεία", διατράνωσαν και χτες οι καθηγητές, στη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν μαζί με όλους - πλην ΠΑΣΟΚ - τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Η απουσία εκπροσώπων του κυβερνητικού κόμματος καυτηριάστηκε ιδιαίτερα έντονα.

Μιλώντας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούλιας, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε:

Για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που δεν κατέληξε σε τίποτα: "Αν η κυβέρνηση έκανε σήμερα μια τακτική κίνηση, δε θα μπορέσει να την ξανακάνει στο μέλλον. Στο επόμενο διάστημα, και η Θεσσαλονίκη θα γίνει δεύτερη Αθήνα. Θα ακολουθήσει πρωτοβουλία με ανθρώπους των Τεχνών και των Γραμμάτων και της διανόησης και αργότερα με εκπαιδευτικές οργανώσεις της Ευρώπης. Η συνέχιση του αγώνα μας είναι και ομόφωνη και ομόθυμη".

Για τη συκοφαντική επίθεση και σε βάρος τους, που εξαπέλυσαν κυβερνητικά στελέχη, ισχυριζόμενα - όπως και με τους αγρότες - ότι ο αγώνας των καθηγητών είναι καθοδηγούμενος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης: "Τα ζητήματα της αυτονομίας μας τα έχουμε λύσει και μέσα από τις διαδικασίες μας και μέσα από τη στάση των συνδικαλιστών όλων των ρευμάτων. Δε ζητάμε από τα κόμματα να παίξουν ρόλο διαμεσολάβησης. Ο κλάδος των καθηγητών είναι ο πιο πρωτοπόρος στο θέμα της αυτοδυναμίας. Δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα χειραγώγησης".

Για την, επίσης, συκοφαντία ότι οι καθηγητές θέλουν να έχουν "τυχερά" εκτός εκπαιδευτικής αίθουσας: "Δε θέλουμε τυχερά. Τυχερά θέλει η κυβέρνηση για να είναι οι καθηγητές εκτός σχολείου. Καθηγητής εκτός σχολείου δεν μπορεί να διαπαιδαγωγήσει χειραφετημένους πολίτες. Οι κυβερνήσεις θέλουν να είναι οι νέοι στις καφετερίες και στα φροντιστήρια. Θέλουμε να ζούμε από τους βασικούς μας μισθούς. Θέλουμε ένα μισθό που θα αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα του καθηγητή".

Για τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση: "Εμείς θα βάλουμε νερό στο κρασί μας, αλλά δε θα πάρουμε το ποτήρι με το νερό και τις λίγες σταγόνες κρασί που μας δίνει η κυβέρνηση. Δεν επαιτούμε, διεκδικούμε να ζούμε από το μισθό μας".

Για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία: "Η κυβέρνηση να ρωτήσει τον εαυτό της πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Θα γυρίσουμε στο σχολείο με ψηλά το κεφάλι. Το ζητάνε οι μαθητές, το ζητάει ο λαός και οι εργαζόμενοι. Εμείς λέμε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν ακόμα και αύριο. Το πότε, όμως, το ξέρει η κυβέρνηση".

Οι εκπρόσωποι των καθηγητών κάλεσαν τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να σταθούν στην κεφαλή της πορείας που επρόκειτο να γίνει το απόγευμα, πρόσκληση στην οποία ανταποκρίθηκαν η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ