Τετάρτη 17 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ" ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Εντείνει τα προβλήματα διακρίσεων στην περιοχή

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ

Σάλος έχει ξεσπάσει στο Νομό Ροδόπης μετά την απόφαση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου να χορηγεί επίδομα στις πολύτεκνες ελληνικές οικογένειες, αποκλείοντας όσες δεν είναι ορθόδοξες στο θρήσκευμα. Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ επισημαίνει τα παρακάτω:

"Πρόσφατα η Εκκλησία πήρε απόφαση να χορηγεί επίδομα για το τρίτο παιδί, παρεμβαίνοντας έτσι σε μια δραστηριότητα κοινωνικού χαραχτήρα που πρέπει να αποτελεί αποκλειστική κρατική δραστηριότητα.

Πριν όμως από την απόφαση αυτή υπήρξαν δηλώσεις του αρχιεπισκόπου που έφεραν ξανά το θέμα της υπογεννητικότητας των χριστιανών και της υπεργεννητικότητας των μουσουλμάνων (εκτίμηση εκτός πραγματικότητας) και ακόμα πιο μπροστά, ανάλογες δηλώσεις τοπικών κυβερνητικών παραγόντων.

Ετσι η απόφαση αυτή της Εκκλησίας για τη χορήγηση επιδόματος, χορήγηση που θα αρχίσει μάλιστα από τη Θράκη, "που οι χριστιανοί δεν κάνουν πολλά παιδιά ενώ οι μουσουλμάνοι κάνουν και γι' αυτό κινδυνεύει η Θράκη", παίρνει το χαραχτήρα άσκησης όχι απλά κοινωνικής πολιτικής, αλλά πολιτικής έντασης των προβλημάτων διάκρισης ανάμεσα σε εργαζόμενους με διαφορετική καταγωγή, γλώσσα και θρησκεία, που δυστυχώς ακόμα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Δεν είναι δηλαδή μια απόφαση που δημιουργεί προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν, όπως ισχυρίζεται ο βουλευτής του Συνασπισμού στο Ν. Ροδόπης, υπάρχουν συγκεκριμένα άλυτα προβλήματα ακόμα, υπάρχει δηλαδή το κατάλληλο έδαφος, εύφορο για να καρπίσουν προτάσεις σαν αυτή του αρχιεπισκόπου αν δεν παρέμβη αποφασιστικά το λαϊκό, φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Είναι δε γνωστό σε όλους, ότι η Θράκη "παίζει" μέσα στα σενάρια αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σενάρια που όλοι επίσης γνωρίζουν ότι έχουν σχεδιαστεί στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, σενάρια που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών.

Από την εμπειρία δε της πρώην Γιουγκοσλαβίας διδαχθήκαμε ότι για την υλοποίηση των σχεδίων αποσταθεροποίησης (αλλαγές συνόρων), βασικό ρόλο έπαιξε η αξιοποίηση και υπαρκτών προβλημάτων και διακρίσεων σε βάρος μειονοτήτων.

Συμπερασματικά λοιπόν, οι τέτοιες αποφάσεις που οξύνουν τα προβλήματα διακρίσεων με βάση την καταγωγή, θρησκεία και γλώσσα, αλείφουν βούτυρο στο ψωμί των ιμπεριαλιστικών κέντρων, αφού αντικειμενικά εξυπηρετούν τα σχέδιά τους και ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Αρα το μαζικό κίνημα, η ΤΑ, το φιλειρηνικό κίνημα, πρέπει να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, κόντρα σε τέτοιες αποφάσεις. Εκείνος που θέλει να βοηθήσει σε κοινωνικό επίπεδο, μπορεί να θέσει στη διάθεση των αρμοδίων υπουργείων ή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τους σχετικούς οικονομικούς πόρους με διάφανη διαχείριση, για να χορηγηθούν σε όλους όσοι ενδιαφέρονται, ανεξάρτητα από καταγωγή, γλώσσα και θρησκεία".

Ρίχνουν λάδι στη φωτιά

Εξάλλου σε ανακοίνωση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Ροδόπης,που για τη Γραμματεία της υπογράφουν ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Εμίν Σεμπαχεδίν και ο Νίκος Φακιρίδης, τονίζεται συγκεκριμένα:

"Σχετικά με την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδας για τη χορήγηση επιδόματος για το τρίτο παιδί, σημειώνουμε:

1) Η κοινωνική πολιτική είναι κρατική υπόθεση. Οποιος όμως θέλει να βοηθήσει κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, κατά τη γνώμη μας ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει είναι να παραχωρήσει τα απαιτούμενα κονδύλια της βοήθειας στα αρμόδια υπουργεία, ή στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, για να χορηγηθούν σε όλους τους δικαιούχους, χωρίς διακρίσεις θρησκείας, καταγωγής και γλώσσας.

2) Επειδή έγιναν αναφορές στην υπογεννητικότητα των χριστιανών της Θράκης από κυβερνητικούς παράγοντες παλιότερα και από τον αρχιεπίσκοπο πρόσφατα, η απόφαση της Εκκλησίας για χορήγηση επιδόματος στο τρίτο παιδί, στην περιοχή της Θράκης, συνδέεται αναγκαστικά με αυτές τις τοποθετήσεις για υπογεννητικότητα των χριστιανών και υποτιθέμενη υπεργεννητικότητα των μουσουλμάνων (που είναι λάθος εκτίμηση, γιατί η υπογεννητικότητα αγκαλιάζει όλους τους εργαζόμενους του νομού ανεξάρτητα από θρησκεία).

Αρα η απόφαση της Εκκλησίας λειτουργεί στην περιοχή της Θράκης όχι μόνο διασπαστικά αλλά και με βάση τις συγκεκριμένες εξελίξεις στα Βαλκάνια, εκτιμάμε ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ